Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl Medininkuose įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl Medininkuose įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui

Generalinė prokuratūra praneša baigusi ikiteisminį tyrimą dėl Medininkuose 1991 m. liepos 31 d. įvykdyto nusikaltimo žmoniškumui. Įtariamaisiais dėl šių nusikalstamų veikų pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas bei Aleksandras Ryžkovas.

Anot prokurorų, esminį postūmį šios bylos tyrimui suteikė 2010 m. gruodžio mėnesį priimtos Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios palengvino baudžiamosios atsakomybės taikymą už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numato galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

Prokuratūra primena, kad 2011 m. liepos 28 d. Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą ir A. Laktionovą, Č. Mlinyką bei A. Ryžovą pripažino įtariamaisiais pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį, t. y. įtariamais padarius nusikaltimą, už kurį numatyta atsakomybė Lietuvos Respublikos tarptautinių sutarčių ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso pagrindais.

2011 m. vasarą Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra dar kartą kreipėsi į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą su teisinės pagalbos prašymu atlikti baudžiamojo proceso veiksmus A. Laktionovui, Č. Mlinykui bei A. Ryžkovui - įteikti jiems Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo nutartis, išaiškinti jiems įtariamojo teises, pasiūlyti duoti parodymus dėl jiems pareikštų įtarimų pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 100 straipsnį.

2011 m. rugpjūčio 18 d. generalinis prokuroras Darius Valys pasirašė ir Rusijos Federacijos generalinei prokuratūrai išsiuntė naujus Europos arešto orderius minėtiems asmenims.

2012 metų rudenį Generalinė prokuratūra gavo Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros atsakymą, kuriame teigiama, kad visi įtariamieji yra Rusijos Federacijos piliečiai, o pagal Rusijos baudžiamąjį procesą, šios šalies piliečių, padariusių nusikaltimus užsienio šalyse ir grįžusių atgal, apklausa galima tik gavus pavedimą perimti baudžiamąjį persekiojimą kartu su baudžiamosios bylos medžiaga.

"Įvertinus tokį Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros atsakymą buvo konstatuota, kad Lietuvos prokurorai įvykdė visus Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso reikalavimus ir įteikė užsienio šalies centrinei susižinojimo tarnybai Lietuvos teismo nutartis minėtus asmenis pripažinti įtariamaisiais. Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus toks veiksmas prilyginamas pranešimo įteikimui įtariamajam. Visų trijų įtariamųjų atžvilgiu toliau vykdoma tarptautinė paieška", - nurodo prokurorai.

Beveik metus buvo atliekamas didelės apimties dokumentų, gautų iš Latvijos Respublikos teisėsaugos pareigūnų pagal teisinės pagalbos prašymus, vertimas į lietuvių kalbą. Iš viso šio ikiteisminio tyrimo medžiagą dabar sudaro daugiau kaip 70 tomų dokumentų.

Paskelbus šį ikiteisminį tyrimą baigtu bus atliekami vis privalomi tokiu atveju baudžiamojo proceso veiksmai, rašomas kaltinamasis aktas ir byla bus perduota teismui.

ELTA primena, kas Medininkų istorijoje atpildo kol kas sulaukė tik buvusio SSRS Vidaus reikalų ministerijos Vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas Konstatinas Michailovas už veiksmus 1991-ųjų liepos 31 dieną laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme buvo nuteistas 2011 m. gegužę. Jis dėl paskirtos bausmės toliau bylinėjasi apeliaciniame teisme.

Medininkuose buvo nužudyti Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Stanislovas Orlavičius, Antanas Musteikis ir Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas Tomas Šernas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder