Bausmė pažeidėjo įpročių nepakeičia

Bausmė pažeidėjo įpročių nepakeičia

Vairuoti išgėrus kai kam atrodo normalu ir nuo šio įpročio ankstesnės nuobaudos neatpratina. Kad tai - tikrai ne hipotezė, o akivaizdi tiesa, savo poelgiais įrodinėja buvęs Klaipėdos savivaldybės tarnautojas Irenijus Zaleckis.

Ilgametis uostamiesčio sporto vadas bei viešosios tvarkos specialistas I. Zaleckis už vairavimą išgėrus anksčiau baustas jau ne kartą, bet prielaida, kad griebtis taurelės verčia įtampa atsakingame valdininko darbe, nepasitvirtino. Nuo rugpjūčio jis paliko darbą savivaldybėje, tačiau požiūrio į svaigalus nepakeitė.

Užvakar popietę I. Zaleckio vairuojamas automobilis iš Kaliningrado srities pusės kirto Lietuvos ir Rusijos sieną Nidos kontrolės punkte. Jame dirbantiems muitininkams kilo įtarimas, kad vairuotojas gali būti neblaivus. Apie tai jie informavo kolegas policijoje, ir šie kelyje Smiltynės link mašiną sustabdė.

Spėjimas pasitvirtino - po I. Zaleckio pūtimo alkoholio tikrintuvas parodė 0,8 promilės. Vairuotojui surašytas protokolas dėl lengvo girtumo laipsnio. Už tai gresia iki 1,5 tūkst. litų bauda ir teisės vairuoti atėmimas iki pusantrų metų.

Bet šiuo atveju atimti nėra ko - tą jau padarė Klaipėdos miesto apylinkės teismas lapkričio 15-ąją už tokį patį pažeidimą: tame pačiame kelyje neblaivus prie vairo jis sulaikytas šių metų kovo 30-ąją. Tąkart jo organizme aptikta 0,46 prom. alkoholio. Teismas, įvertinęs ne tik tai, bet ir nepasikeitusį vyriškio požiūrį, lapkričio 15-ąją I. Zaleckiui skyrė 1,5 tūkst. litų baudą ir metams atėmė teisę vairuoti. Šis nutarimas jau įsiteisėjęs.

Už vairavimą be teisių gresia 1,5-2,5 tūkst. litų bauda arba administracinis areštas.

Teisybės dėlei vieno šio asmens išskirti negalima: pakartotinai už vairavimą išgėrus baustų žmonių ilgai ieškoti nereikėtų. Yra ir tokių, kurie sukelia eismo įvykius "pagražindami" ir taip liūdną Europos Sąjungos kontekste nelaimių kelyje statistiką.

Už saugumą keliuose atsakingi pareigūnai kaip susitarę tvirtina, kad sankcijomis pažeidėjus siekiama ne bausti, o auklėti. Gal, atsižvelgus į akivaizdžius pavyzdžius, laikas imtis visai kitokių priemonių? O gal tie saugaus eismo specialistai jau susitaikė su mintimi, kad kai kurių vairuotojų perauklėjimas - bergždžias reikalas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder