Girtuokliai vaikų nevežios

Girtuokliai vaikų nevežios

Po incidento Lenkijoje, kai 40 vaikų iš Vilniaus į ekskursiją po kaimyninę šalį vežusio UAB „Vilneda“ autobuso vairuotojas ir jo porininkas buvo pričiupti neblaivūs, abiem vairuotojams teks ieškotis naujo darbo, o „Vilnedos“ autobusuose bus įdiegta įranga, padėsianti užtikrinti vairuotojų blaivumo kontrolę visos kelionės metu.

Tai „Vakaro žinioms“ vakar patvirtino bendrovės „Vilneda“ akcininkas ir rinkodaros direktorius Tautvydas Žilinskas. Pasak T.Žilinsko, trijuose naujutėlaičiuose autobusuose „Setra“, kurių du jau pagaminti, o vienas - baigiamas gaminti, bus įdiegti alkotesteriniai užraktai. Jie blokuos variklio paleidimo mechanizmą, jei patikros metu vairuotojo atliktas alkoholio testas viršys nustatytą 0,00 promilių normą. Alkotesteriniai užraktai kontroliuos vairuotojo būklę ir kelionės metu. Nupirkti ir įdiegti alkotesterinį užraktą viename autobuse kainuoja 1,6 tūkst. eurų be PVM, bet, pasak T.Žilinsko, ne šių įrenginių kaina, o keleivių saugumo užtikrinimas yra didžiausias įmonės prioritetas. Visuose kituose bendrovės autobusuose, o jų yra daugiau nei 30, nuo šiol bus po nešiojamąjį alkoholio matuoklį. „Kaip tik šiandien (pirmadienį - aut. past.) tuo klausimu surengėme skubų susirinkimą ir jau imamės priemonių, kaip dar labiau sugriežtinti vairuotojų blaivumo kontrolę, - sakė T.Žilinskas. - Vairuotojų blaivumo patikrinimai bus atliekami ir be išankstinių perspėjimų ar signalų apie galimą girtumą. Jau daugelį metų mūsų bendrovės vairuotojai pasirinktinai yra tikrinami prieš jiems išvykstant į reisus. Šis incidentas mums yra didelis signalas, kad reikia imtis papildomų priemonių. Konsultuosimės su specialistais ir ieškosime būdų kelti pačių vairuotojų sąmoningumą bei drausmę.“

„Vilnedos“ autobusu į ekskursiją po Lenkiją kovo 10 d. iš Vilniaus išvyko 40 moksleivių, kurių amžius - nuo 12 iki 15 metų, trys mokytojos ir grupės vadovė. Apžiūrėję Krokuvą išvykos dalyviai pernakvojo viešbutyje ir kovo 12 d. rytą išsirengė į Osvencimo koncentracijos stovyklos muziejų. Įveikus apie 20 kilometrų, autobusą įprastai patikrinti sustabdė Lenkijos kelių transporto inspekcija. Autobusą vairavusiam 59 metų vairuotojui, pirminiais duomenimis, buvo nustatytas 0,46 mg/l girtumas, jo 44 metų porininkui - 0,76 mg/l girtumas. „Specialistų nuomone, 0,46 mg/l girtumas atitinka 0,58 promilės, o 0,76 mg/l girtumas - 0,96 promilės“, - sakė „Vakaro žinioms“ T.Žilinskas. Abu vairuotojai buvo nušalinti nuo vairavimo, o ekskursijos dalyviai kelionę pratęsė maždaug po valandos, kai į sustabdyto autobuso patikrinimo vietą atskubėjo „Vilnedos“ atsiųstas pakaitinis vairuotojas. Sekmadienį jie grįžo namo. „Vilnedos“ direktorius Kastytis Baltaduonis įmonės vardu atsiprašė moksleivių, jų tėvų ir grupę lydėjusių asmenų dėl nesugebėjimo užtikrinti vairuotojų drausmės kelionės metu. Vienas Lenkijoje įkliuvusių įmonės vairuotojų taip pat jau grįžo į Lietuvą, įmonės direktorius pasirašė įsakymą dėl jo atleidimo iš darbo. Vairuotojo kolega, kuris patikrinimo metu neblaivus vairavo autobusą ir buvo uždarytas į areštinę Lenkijoje, vakar dar nebuvo parsiradęs namo. Įmonės vadovai užtikrino, kad šio vairuotojo taip pat laukia atleidimas iš darbo. Lenkijoje neblaivus prie vairo sulaikytas vairuotojas bendrovėje dirbo maždaug pusmetį, jo porininkas - apie 1,5 metų. Pasak bendrovės vadovų, toks incidentas įvyko pirmą kartą per 20 įmonės veiklos metų.

- Kaip apsaugoti keleivius nuo panašių incidentų ateityje? - pasiteiravo „Vakaro žinios“ Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko Gintaro Aliksandravičiaus.

- Skandinavijos šalyse populiarūs alkotesteriniai užraktai. Juos ten savo iniciatyva be jokių valstybės raginimų naudoja daugelis keleivių pervežimo įmonių. Aišku, atsiranda įvairių niuansų, žmogaus teisių specialistai sako, kad alkotesteriniai užraktai žemina vairuotojus. O kur pačių vairuotojų atsakingumas, jeigu jie ryžtasi vežti vaikus būdami neblaivūs?

 

- Kaip pažaboti kitus į taurelę nespjaunančius vairuotojus? Jie juk irgi veža žmones...

- Vyriausybės darbo grupė siūlo, kad už vairavimą esant neblaiviam bausti asmenys galėtų per pusę susitrumpinti teisės vairuoti atėmimo terminą, jei įsirengtų alkoholio matavimo įrangą automobiliuose ir lankytų reabilitacijos kursus. Statistika katastrofiška - Lietuvoje yra 150 tūkst. žmonių, kuriems diagnozuotas alkoholizmas. O kiek dar tokių, kuriems ši liga nediagnozuota, bet jie taip pat gali bet kada sėsti prie vairo išgėrę? Vyrauja stereotipinis mąstymas: nepagaus, prasmuksiu. Na, nepagauna, prasmunka, tačiau ką nors pražudo. Tam, kad problemos neliktų, turi pakisti žmonių mentalitetas, o jį ugdyti reikia nuo mažens.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder