Grafitininkų grupuotei - juokingos bausmės

Grafitininkų grupuotei - juokingos bausmės

Principiniame miesto valdžios ir pastatų sienas niokojančių vandalų kare baigta dar viena kova. Bet net ir po teismo nugalėtojais save laikyti gali grafitininkai.

Mieste siautusi ir daugybę objektų sugadinusios grafitininkų grupuotės nariai vakar Klaipėdos miesto apylinkės teisme išgirdo nuosprendžius už savo darbus, visi jie kaltę išpirks kirčiais per kišenę.

Prieš pusantrų metų, policijai metus didžiules pajėgas, tarp jų - net organizuotus nusikaltimus tiriančius pareigūnus, buvo atskleisti "TB2" pasivadinusi grupuotė: Markas Paškevičius, Dmitrijus Borodinas, Aleksandras Borovinskichas ir Kirilas Lavrinovičius. Jie įvairiausius objektus 2011-2012 metais gadino savo piešiniais bei užrašais "MER", "Smart", "TB2" ir kt.

Su jais veikė dar vienas arba keli nenustatyti asmenys, manoma, jog tai galėjo būti užsieniečiai. Jie savo "meną" įamžindavo nuotraukose, jomis dalijosi su bendraminčiais.

Po tyrimo suskaičiuota dešimtys nusikalstamos veikos epizodų, teigiama, jog grupės nariai įvairiose miesto vietose dažniausiai veikdavo naktį - vieni piešė, kiti saugojo.

Tačiau teisme pavyko įrodyti tik trečdalį kaltinamiesiems pareikštų įtarimų. Už juos trims kaltinamiesiems skirtos 2,2-6,7 tūkst. litų baudos, o M. Paškevičiui nereikės mokėti net jos - laikoma, kad jis savo kaltę išpirko areštinėje praleidęs dvi savaites.

Jiems taip pat teks atlyginti 2,2 tūkst. litų žalą savivaldybei, bei dar per 3 tūkst. litų - vienai bendrovei.

"Jie tai laikė menu, nors ant namų, kuriuose gyvena patys arba jų tėvai, nepiešė.

Viską įrodyti buvo sudėtinga todėl, kad jie vienas kitą dangstė - yra draugai nuo vaikystės. Bet nemažai įrodyta.

Mane šis sprendimas tenkina tik iš dalies. Skirdamas bausmes teismas atsižvelgė į tai, jog kaltinamieji buvo neteisti, jie dirba. Dar negaliu pasakyti, ar nuosprendį skųsiu.

Tikiuosi, kad ši, bene vienintelė tokia byla Lietuvoje bus gera prevencija, o šie žmonės pasimokys", - po teismo posėdžio sakė Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūros atstovė Jurgita Rumbinaitė.

Tačiau neseni įvykiai įrodė, jog šie žmonės nesikeičia. Laukdamas nuosprendžio vienas iš grupuotės narių M. Paškevičius kartu su kitu liūdnai pagarsėjusiu Klaipėdos grafitininku Gintaru Genču (pseudonimas "ginov") viename naktiniame bare įkliuvo piešiantys ant sienos.

Apsaugininkui pranešus apie tai policijai, abu vandalai grįžo į barą "pamokyti" darbuotojo - puolė jį peiliu.

Dėl šio įvykio pradėtas atskiras tyrimas.

Įdomiausia, tai, kad nuteistieji - ne vaikigaliai, o suaugę žmonės, trisdešimtmetį perkopę, darbus turintys vyrai. Bent vienas iš jų nusikaltimų darymo metu jau buvo sukūręs šeimą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder