Henrikas Daktaras

Henrikas Daktaras lieka įkalintas iki gyvos galvos

Teismas nepakeitė Henrikui  Daktarui paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Lietuvos apeliacinio teismo 2015 m. birželio 30 d. nuosprendžiu H. Daktaras buvo paskirta galutinė subendrinta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė.

Kauno apygardos teisme buvo gautas Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos teikimas dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę. Teismo posėdyje prokuroras prašė teikimą atmesti. Nukentėjusysis A. M., nuteistasis ir jo gynėjas advokatas prašė pataisos įstaigos teikimą tenkinti.

Šiandien Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija paskelbė nutartį, kuria netenkino Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos teikimo dėl nuteistajam H. Daktarui paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę.

Spręsdamas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme klausimą, teismas atsižvelgia į nuteistojo nusikalstamo elgesio riziką, nuteistojo elgesį bausmės atlikimo metu, bausmės tikslus ir atliktos bausmės poveikį nuteistajam, ar nuteistasis atlygino ar pašalino reikšmingą padarytos žalos dalį ir įsipareigoja ją visiškai atlyginti ar pašalinti. Pažymėtina, kad iš šios įstatymo nuostatos, įstatymų leidėjas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimą terminuoto laisvės atėmimo bausme įtvirtino ne kaip imperatyvų įpareigojimą teismui, gavus bausmę vykdančios institucijos teikimą, kiekvienam nuteistajam taikyti minėtą institutą, o tik kaip galimybę sušvelninti nuteistajam paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, jeigu jis atitinka aukščiau nurodytus reikalavimus ir yra pakankamai pagrindo manyti, jog nuteistajam paskirtos bausmės tikslai bus pasiekti paskyrus jam švelnesnę bausmę.

Teisėjų kolegija nustatė, kad H. H. Daktaras pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką vis dar sudaro pakankamai reikšmingas dinaminių balų skaičius.

Nuteistojo asmens byloje esanti medžiaga patvirtina, kad nuteistasis anksčiau ne kartą teistas, šiuo metu bausmę atlieka už daugybės nusikalstamų veikų, tarp kurių ir už labai sunkių nusikaltimų – kvalifikuotų nužudymų, padarymą. Bylos nagrinėjimo metu H. H. Daktaras savo kaltės iš esmės nepripažino. Socialinio tyrimo išvados taip pat patvirtina, kad nuteistasis ir vertinimo metu kaltės nepripažino, nusikaltimus sąlygojusias aplinkybes analizuoja paviršutiniškai iš subjektyvių pozicijų, nurodo, jog yra nekaltas, nuteistas neteisėtai ir per griežtai.

Teisėjų kolegija padarė išvadą, kad H. H. Daktaro padarytų nusikalstamų veikų pobūdis, jo ankstesni teistumai neabejotinai atskleidžia didesnį tiek nuteistojo, tiek ir jo padarytų nusikalstamų veikų pavojingumą visuomenei. Be to, tai rodo, jog pavyzdingo ir nepriekaištingo elgesio nuteistajam vis dėlto nepavykdavo išlaikyti ilgesnį laikotarpį, taip pat neabejotinai atskleidžia ir netinkamą H. H. Daktaro požiūrį į visuomenėje priimtas moralės ir elgesio normas.

Teisėjų kolegija iš nuteistojo asmens bylos taip pat nustatė, kad paskutinioji drausminė nuobauda H. H. Daktaras buvo paskirta 2019 m. rugsėjo 12 d., o tai leidžia daryti išvadą, kad nuteistojo teigiama elgesio korekcija stebima pakankamai neseniai. Be to, nuteistasis dar nėra atlyginęs visų iš jo priteistų civilinių ieškinių.

Teisėjų kolegijos vertinimu, duomenys apie nuteistojo gyvenimo stilių, mąstymą ir elgesį nesudaro pagrindo spręsti, kad nuteistasis padarė išvadas dėl savo neteisėto elgesio pasekmių, ar yra pasirengęs laikytis visuomenėje nustatytų normų, savo tikslų siekti tik teisėtais būdais.

Teismo nutartis per 7 dienas nuo jos gavimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Įsigaliojus įstatymo pataisai, Kauno apygardos teisme buvo atmesti 45 teikimai, kuriais prašoma paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuotą laisvės atėmimo bausmę, 8 – patenkinti.

Patogiausias būdas SUŽINOTI DAUGIAU – sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder