Istorinis miesto pastatas veikiausiai padegtas tyčia

Istorinis miesto pastatas veikiausiai padegtas tyčia

Gali būti,  kad senų namų padeginėjimo mada atkeliavo iš Vilniaus į Klaipėdą. Jau kelis kartus degė buvęs policijos komisariatas, o štai spalio 3 d. uostamiesčio policija gavo Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo valdybos aktą dėl kilusio gaisro, Klaipėdoje, Liepų g 53A.

Dokumente nurodoma, kad rugsėjo 28 d., apie 17.10 val., apleistame pastate kilo gaisras. Pastatas degė atvira liepsna. Gaisro metu nudegė 30 kv. m stogo, nuardyta 30 kvadratinių metrų stogo konstrukcijų. Gaisras buvo užgesintas. 

Rugsėjo 29 d., apie 01:45 val., tame pačiame apleistame pastate vėl buvo pastebėtas gaisras, kuris buvo užgesintas. Pasak pareigūnų pranešimo, labiausiai tikėtina dviejų gaisrų kilimo priežastis - padegimas, tyčinė žmonių veika.

Pradėtas tyrimas dėl galimo turto sunaikinimo ar sugadinimo.

Liepų g 53A - istorinis namas, priklausantis senosios Klaipėdos skerdyklos kompleksui. Jis yra saugomas Kultūros vertybių apsaugos departamento - įtrauktas į valstybės ir savivaldybės saugomų kultūros paveldo objektų Klaipėdoje sąrašą.

Padegimai sostinėje buvo dažnas reiškinys dar prieš finansų krizę, daugiabučių statybų piko metu. Įtarimai tuomet krito ant statybos bendrovių, kurios supirkinėjo senus namus, tačiau beveik visi ikiteisminiai tyrimai nutraukti, nesuradus įrodymų.

VE.lt duomenimis, šiuo metu 40 arų sklypas Liepų g. 53A yra parduodamas. Pasak pardavėjų, pastatams yra parengti planai rekonstrukcijai su 22 butų ir 3 namų projektu, yra gauti visi leidimai statyboms. Tačiau gali būti, kad projekto patrauklumą mažina griežti Kultūros paveldo departamento reikalavimai seniesiems pastatams. 

Žinoma, gaisrą galėjo sukelti ir benamiai, tad pareigūnams tenka sunki užduotis išaiškinti kaltininkus.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas „Vakarų ekspresui“ teigė, kad skyrius neturi informacijos apie šiuos gaisrus.

„Važiuosime, žiūrėsime. Vargome du metus, kol savininkus privertėme užsandarinti pastatą. Liūdna padėtis. Klausimas, kieno iniciatyva, ar nabagėliai bomžiukai, ar...? Užklausime policijos ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, kokia priežastis, nes būna, kad ir savininkai suinteresuoti. Žinome iš pavyzdžių, tiek Klaipėdos, galbūt daugiau netgi iš Vilniaus, kad tokie variantai galimi“, - sakė L. Kavaliauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder