Kalinių bado akcija peraugo į maištą

Kalinių bado akcija peraugo į maištą

Šiaulių tardymo izoliatoriuje (ŠTI) jau savaitę valdiško maisto atsisakantys nuteistieji ir suimtieji naktį į sekmadienį surengė maištą.

Maištas kilo režiminiame korpuse, kuriame esančiose kamerose laikomi 624 asmenys. Suimtieji naktį ėmė strypais daužyti kamerų duris, kėlė triukšmą, pro kamerų langus mėtė asmeninius daiktus.

Iš režiminio korpuso 3-iajame skyriuje esančios kameros į koridorių išsiveržė 6 suimtieji. Priežiūros postuose buvę prižiūrėtojai atsitraukė, įstaigoje buvo paskelbtas aliarmas, į izoliatorių iškviestos gausios pareigūnų pajėgos.

Į incidento vietą atskubėję policijos pareigūnai organizavo izoliatoriaus išorės perimetro apsaugą. Kai ŠTI darbuotojai įėjo į režiminio korpuso 3-iąjį skyrių, visos čia esančių kamerų durys rastos uždarytos. Iš vienos jų į koridorių išsiveržę 6 suimtieji į kamerą grįžo patys - jėgos suimtųjų atžvilgiu naudoti neprireikė.

“Respublikos” žiniomis, suimtieji buvo išsiveržę iš kameros, kuri, kaip ir dalis kitų režiminio korpuso kamerų, dėl lėšų stygiaus liko su nepakeistomis senomis durimis, nesuremontuota. Kokiu būdu kaliniai sugebėjo įveikti kelių dešimtmečių senumo duryse esantį užraktą - nekomentuojama.

Izoliavus maišto organizatorius ir jiems talkinusius kitus suimtuosius, buvo atliktas suimtųjų patikrinimas ir kratos kamerose. Paskui 3 asmenys vienkartinio skutimosi peiliukais susižalojo dilbius. Visi jie, suteikus būtinąją medicinos pagalbą, grąžinti į kameras.

ŠTI direktoriaus pavaduotojas Paulius Žvaliauskas “Respublikai” teigė, kad badautojų keliami reikalavimai leisti dangstytis gultus, naudotis plaukų kirpimo mašinėlėmis ir kiti nusiskundimai dėl gyvenimo sąlygų ŠTI nėra pagrįsti.

Bado akciją birželio 13-ąją paskelbė 108 izoliatoriuje laikomi suimtieji ir nuteistieji.

Valdiško maisto atsisakantys ŠTI gyventojai maisto produktais apsirūpina izoliatoriaus parduotuvėje. Praėjusią savaitę bado akcijos dalyviai šioje parduotuvėje maisto produktų įsigijo už 13 tūkst. litų.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder