Klaipėdos kredito unijos vadovai perduoti teismui

Klaipėdos kredito unijos vadovai perduoti teismui

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl apgaule suteiktų ir iššvaistytų beveik 500 tūkstančių eurų paskolų vienoje iš Klaipėdoje veikiančių kredito unijų. Įtarimai šiame tyrime pareikšti 12-kai asmenų.

Kaltinimai turto iššvaistymu ir tarnybos pareigų neatlikimu pareikšti buvusiems kredito unijos vadovams – dviem valdybų pirmininkams, tuomet ėjusiems ir administracijos vadovų pareigas, o tarnybinių pareigų neatlikimu apkaltintas kredito unijos paskolų komiteto pirmininkas, jo narė ir paskolų vadybininkė. Be to, dėl sukčiavimo gaunant tūkstantines paskolas įtarimai pareikšti dar septyniems asmenims.

Atliekant ikiteisminį tyrimą surinkta duomenų, kad kredito unijos vadovybė ir darbuotojai nepagrįstai suteikdavo šimtatūkstantines paskolas asmenims už įkeičiamus žemės sklypus Klaipėdos regione, nors nebuvo dokumentų apie įkeičiamos žemės vertę, paskolos gavėjo galimybes sumokėti skolinamą sumą. Asmenys kredito unijai pateikdavo melagingus duomenis apie tai, kad skolinamos lėšos bus panaudotos komercinių objektų statybai, žemės pirkimui, būsto ar negyvenamųjų patalpų remontui.

Už gaunamas paskolas buvo įkeičiami žemės sklypai be jokių turto vertinimų, o tikroji įkeičiamo turto vertė buvo kelis kartus mažesnė. Tyrimo metu buvo nustatyta atvejų, kai paskolos buvo suteikiamos nuolatinės gyvenamosios vietos neturintiems asmenims. Jie už tam tikrą atlygį sutikdavo, kad jų vardu būtų įgyjamas ne tik mažai vertingas žemės sklypas, bet ir melagingai nurodžius jo vertę gaunama paskola.

Atskleista, kad kad vienas iš sukčiavimu įtariamų asmenų už tam tikrą piniginį atlygį susitarė su niekur nedirbančiu ir neturinčiu nuolatinių pajamų, nuolat girtuokliaujančiu asmeniu, kad jo vardu už daugiau nei 1 800 eurų bus nupirktas žemės sklypas Ruigių kaime (Klaipėdos rajone) ir bus paimta paskola. Vėliau nusikalstamos veikos organizatorius, gavęs asocialaus asmens įgaliojimą, kreipėsi į kredito uniją, kad būsto statybai būtų skirta daugiau kaip 75 tūkstančių eurų paskola.

Už šią tūkstantinę paskolą buvo įkeistas neseniai įsigytas žemės sklypas, kurio vertė melagingai buvo padidinta jau iki 110 tūkstančių eurų.

Tyrimo metu atskleista, kad beveik 500 tūkstančių eurų vertės paskolas gavę septyni asmenys pinigais disponavo savo nuožiūra, nevykdė sutartinių įsipareigojimų, nemokėjo nei paskolų, nei palūkanų.

Dėl kredito unijos vadovybės ir darbuotojų nusikalstamos veiklos bei asmenų, kurie apgaule gavo paskolas, baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Dvylikai asmenų gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder