Laivų agentai nubausti už kartelinį susitarimą

Laivų agentai nubausti už kartelinį susitarimą

Konkurencijos taryba ištyrė ir nustatė, kad 1998-2011 metais Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacija (LLMAA) ir dalis jos narių buvo susitarę taikyti minimalius laivų agentavimo paslaugų įkainius ir prižiūrėjo šių įkainių laikymąsi.

Šie veiksmai pažeidė Konkurencijos straipsnį, draudžiantį konkurenciją ribojančius susitarimus, tokius kaip konkurentų susitarimai dėl kainų. Be to, atsižvelgus į Klaipėdos jūrų uosto svarbą tarptautinei prekybai, buvo nustatytas ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo 101 straipsnio pažeidimas.

Laivų agentavimo paslaugas teikiančios bendrovės tvarko muitinės ir krovinių dokumentus, sumoka uosto rinkliavas ir kitus mokesčius, užtikrina sėkmingą laivų atplaukimą į uostą ir išplaukimą iš jo, teikia kitas laivams reikalingas paslaugas.

Konkuravimas kainomis yra viena iš pagrindinių veiksmingos konkurencijos formų, užtikrinančių galimybę pirkėjams įsigyti prekių ar paslaugų geriausiomis sąlygomis. Susitarusios dėl minimalių paslaugų įkainių, laivų agentavimo paslaugas teikiančios bendrovės išvengė būtinybės konkuruoti paslaugų kainomis ir neleido laivų savininkams pasinaudoti konkurencijos teikiamais privalumais.

Už draudžiamą susitarimą Konkurencijos taryba Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociacijai ir 32 laivų agentavimo bendrovėms skyrė baudas, kurių bendra suma sudaro daugiau nei 12 mln. Lt. Pažeidimo pavojingumas ir ilga jo trukmė buvo esminiai faktoriai, lėmę baudų dydį.

Konkurencijos taryba įpareigojo bendroves ir Lietuvos laivybos maklerių ir agentų asociaciją nutraukti pažeidimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder