Pasieniečių šunys padėjo išsiaiškinti vagystes

Pasieniečių šunys padėjo išsiaiškinti vagystes

Du pasieniečių tarnybiniai šunys pademonstravo puikius pėdsekystės įgūdžius ir padėjo atskleisti vagystes Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose.

Vienas jų, antrą vietą geriausių pasieniečių šunų čempionate užėmęs vokiečių aviganis Mori, durpynu ir pelkėmis vagių pėdsakais sekė net 6 kilometrus.

Į Valstybės sienos apsaugos tarnybos Užsieniečių registracijos centro Pabradėje pasieniečius kreipėsi Švenčionių policijos kriminalistai. Jie prašė pagalbos aiškinantis vagystę iš vienos bendrovės, įsikūrusios Keisūnų kaime.

Įvykio vietoje kinologas Vladislavas Mastianicas sužinojo, kad buvo pavogta bendrovės, čia eksploatuojančios durpyną, technika. Ilgapirščiai "nudžiovė" čia stovėjusių traktorių agregatus, nupylė dyzelino.

Ketverių metų vokiečių aviganio Mori darbą palengvino tai, kad bendrovės darbininkai, pastebėję vagystę, jau žinojo, kaip tokiu atveju elgtis. Jie pasitraukė nuo technikos, kad neliktų pėdsakų, nes turėjo patirties po ankstesnių panašių vagysčių.

Pasienietis Mori davė komandą ieškoti pėdsakų, kuriuos šuo iškart suuodė ir ėmė vesti šeimininką bei kartu buvusį policijos kriminalistą. Iš pradžių vokiečių aviganis apie kilometrą sekė durpyno pakraščiu. Vėliau vagių buvo pasukta į pelkėtą vietovę, toliau eita mišku ir rapsų lauku.

Šuo nepailsdamas sekė apie pustrečios valandos daugiau kaip 6 kilometrus, kol persekiotojus atvedė į Švenčionių rajono Gaspariškių kaimą. Čia Mori nedvejodamas pasuko į vieną iš sodybų, taip parodydamas, kad vagišiai turėtų būti čia.

Sodyboje rasti vogti daiktai ir sulaikyti du vagyste įtariami jaunuoliai.

Pasieniečių šuns pagalbos pririekė aiškinantis vagystę ir Šalčininkų rajone. Čia į Tribonių užkardos pasieniečius kreipėsi Šalčininkų policininkai, narpliodami prekybos kiosko apiplėšimą Baltosios Vokės miestelyje.

Varėnos rinktinės kinologas Stanislovas Sokolovskis su aštuonerių metų vokiečių aviganiu Kasta atvykę prie kiosko išvydo išlaužtas jo duris - vagys išsinešė įvairių maisto prekių ir kitų daiktų.

Kasta gavo komandą ieškoti pėdsakų. Šuo juos iškart užuodė ir kinologą nuvedė prie atokiau stovėjusios moters. Paaiškėjo, kad moteriškė yra kiosko pardavėja - ji buvo įžengusi į prekybos vietą po apiplėšimo, todėl aviganis ją nesunkiai susekė.

Kastai teko grįžti atgal į kioską, kur šuo vėl gavo kinologo komandą ieškoti kitų pėdsakų. Pasisukiojęs viduje, kur būta ir vagių, aviganis aptiko jų pėdsakus bei ėmė vesti link netoliese stovinčio daugiabučio.

Įbėgęs į vieną iš laiptinių Kasta pasirinko vieno buto duris, savo elgesiu parodydamas, kad pėdsakai iš kiosko veda būtent čia. Nuo buto durų jis kinologą nuvedė į namo rūsį, kur parodė vieną iš sandėliukų.

Tuo vokiečių aviganio darbas buvo baigtas. Jį tęsė policininkai.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja beveik 150 tarnybinių šunų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder