Prekiautojai metalo laužu neteisėtai gavo per 2,5 mln. litų

Prekiautojai metalo laužu neteisėtai gavo per 2,5 mln. litų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame keturi kauniečiai kaltinami neteisėtu vario laužo pardavimu ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, iš neteisėtos prekybos vario laužu prekeiviai gavo daugiau nei 2,5 milijono litų pajamų, o nesumokėtų mokesčių suma siekia 382 390 litų.

Išaiškinta, kad kaltinamieji A. V., V. J., G. K ir D. R., neįsteigę įmonės ir neturėdami licencijos, Kaune ir Alytuje be įsigijimo bei pardavimo dokumentų iš įvairių asmenų nuolat pirko vario laužą. Kauniečiai, veikdami kaip fiziniai asmenys, nupirko daugiau nei 176 tonas vario laužo, kurį išvežė ir pardavė Lenkijoje. Pervežant laužą buvo klastojami laikini pervežimo dokumentai, nurodant, kad metalas vežamas ne į Lenkiją, o į Vokietiją.

Suklastotuose dokumentuose būdavo nurodoma, kad metalas gabenamas ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Latvijos. Pristatę krovinį į Lenkiją, metalo pirkėjai visus dokumentus, liudijančius jo įsigijimą ar iš kur atgabentas, sunaikindavo metalo laužą perkančių įmonių kiemuose.

FNTT tyrėjai išaiškino, kad 176 tonos vario laužo buvo parduotos be jokių įsigijimo dokumentų, už jas atsiskaityta grynaisiais pinigais arba pavedimu.

Iš neteisėtos veiklos kauniečiai per pusmetį gavo daugiau nei 2,5 mln. litų pajamų. Į valstybės biudžetą kaltinamieji nesumokėjo beveik 400 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio.

Įtariamiesiems gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki septynerių metų.

Baudžiamoji byla perduota Kauno apygardos teismui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder