Šiauliečiai, nupirkę menamus 2 tūkst. t grūdų, išvengė daugiau nei 200 tūkst. eurų PVM ir pelno mokesčių

Šiauliečiai, nupirkę menamus 2 tūkst. t grūdų, išvengė daugiau nei 200 tūkst. eurų PVM ir pelno mokesčių

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyba, vadovaujant Šiaulių apygardos prokuratūrai, baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame dėl apgaule į valstybės biudžetą nesumokėtų daugiau nei 200 tūkstančių eurų mokesčių įtarimai pareikšti penkiems asmenims.

Bendradarbiaujant su Šiaulių apskrities valstybine mokesčių inspekcija nustatyta, kad trys Šiaurės Lietuvoje didmenine grūdų prekyba užsiimančios bendrovės galėjo apgaulingai tvarkyti buhalterinę apskaitą. Šios bendrovės savo buhalterinėje apskaitoje atvaizdavo, kad iš dviejų Mažeikių ir Akmenės rajonų ūkininkų neva įsigijo daugiau kaip 2 tūkstančius tonų įvairių grūdinių kultūrų. Tačiau tyrėjams pavyko surinkti duomenų, kad šie ūkininkai tokio didelio kiekio grūdinių kultūrų užauginti ir parduoti supirkėjams negalėjo, o už netikrų PVM sąskaitų faktūrų išrašymą supirkėjai kaip atlygį grynaisiais pinigais jiems sumokėdavo dalį (35 proc.) PVM sąskaitose faktūrose nurodytos PVM sumos. Tokiu būdu per kelerius metus didmenine prekyba besiverčiančios bendrovės, klastodamos apskaitos dokumentus, buhalterinėje apskaitoje apskaitė grūdinių kultūrų įsigijimą už daugiau kaip 812 tūkstančių eurų ir apgaule išvengė sumokėti į valstybės biudžetą daugiau kaip 200 tūkstančių eurų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Be to, ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad vienas įtariamųjų, siekdamas išvengti į valstybės biudžetą mokėtinų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių, ne tik sukčiavo menamai pirkdamas grūdines kultūras, bet ir apgaulingai tvarkė savo vadovaujamos įmonės buhalterinę apskaitą, į ją neįtraukdamas įmonės teikiamų antkapių gamybos ir kapų tvarkymo paslaugų pardavimo ir grynųjų pinigų priėmimo operacijų už daugiau kaip 96 tūkstančius eurų, ir taip nuslėpė 17,7 tūkstančio eurų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Penkiems asmenims, tarp kurių yra ir abu minėti ūkininkai, pareikšti įtarimai dėl didelės vertės sukčiavimo, apgaulingo, aplaidaus apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo. Siekiant užtikrinti galimą civilinį ieškinį, laikinai apribota nuosavybė į 54,3 tūkstančio eurų vertės turtą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder