Siūloma griežčiau riboti darbą su vaikais teistiems už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius

Siūloma griežčiau riboti darbą su vaikais teistiems už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo neterminuotus darbo su vaikais ribojimus teistiems už seksualinius nusikaltimus prieš nepilnamečius.

Siūloma Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą papildyti nuostata, kuria būtų aiškiai ir tiesiogiai uždrausta asmenims, teistiems už nusikaltimus vaikų seksualinio apsisprendimo laisvei ar neliečiamumui, nepaisant to, kad yra išnykęs teistumas, dirbti darbą, nepriklausomai nuo darbo funkcijų, vaikų socialinėse, sveikatos priežiūros paslaugas vaikams teikiančiose, sporto, švietimo įstaigose ir organizacijose, verstis individualia veikla, jeigu ji tiesiogiai (nuolat ar laikinai) susijusi su prižiūrimų vaikų auklėjimu ar jų saugumo užtikrinimu.

„Šiuo metu Lietuvos gyventojams ar užsieniečiams, linkusiems į nusikaltimus vaikų seksualinio apsisprendimo laisvei, nepakankamai apribotos galimybės, nuslėpus savo kriminalinę praeitį, įsidarbinti ir dirbti su vaikais, todėl išlieka didelė tokių asmenų seksualinės prievartos prieš vaikus rizika“, - aiškina ministerija.

Šiuos pakeitumus numatančias pataisas Vyriausybė numato svarstyti kitą savaitę.

Pasak ministerijos, pastaruoju Lietuvoje stebimas mažėjantis bendro nusikalstamumo lygis, tačiau kasmet didėja nukentėjusių vaikų skaičius, tarp jų daugėja vaikų, nukentėjusių nuo artimųjų smurto, vis daugiau vaikų patiria psichologinę ir seksualinę prievartą, nepilnamečiai vis dažniau įvykdo sunkių ir labai sunkių nusikaltimų, jų pobūdis žiaurėja, o į smurto ir kitokią nusikalstamą aplinką patenka vis jaunesnio amžiaus vaikai. Smurtas plinta ir šalies mokyklose: psichologai konstatuoja, kad patyčios tarp moksleivių pastaruoju metu įgijo epideminį mastą.

Lietuvos įstatymai nustato tam tikrus apribojimus dirbti su vaikais, tačiau, kaip pažymima, tiesiogiai nustatyto draudimo su vaikais dirbti asmenims, teistiems už nusikaltimus vaikų seksualinio apsisprendimo laisvei ar neliečiamumui, nėra.

Švietimo įstatymas nustato, kad mokytoju negali dirbti asmuo, teistas už tyčinę nusikalstamą veiką. Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas nustato, kad valstybės bei savivaldybių valdininkai ir kiti darbuotojai, atliekantys vaikų auklėjimo funkcijas, įstatymų nustatyta tvarka gali būti atleisti iš darbo, kai jų elgesys, nors ir ne darbo metu, yra amoralus.

Baudžiamasis kodeksas kaip vieną iš bausmių rūšių nustato teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimą. Teismas gali skirti šią bausmę Baudžiamojo kodekso specialiojoje dalyje nustatytais atvejais, kai kaltininkas nusikalstamą veiką padaro darbinės ar profesinės veiklos srityje, arba kai teismas, atsižvelgdamas į padarytos nusikalstamos veikos pobūdį, padaro išvadą, kad nuteistajam negalima palikti teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla. Teisė dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla dabar gali būti atimama nuo 1 iki 5 metų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder