Sprogmenys prieinami net vaikams

Sprogmenys prieinami net vaikams

Paskutinę praėjusių metų dieną ir naujametę naktį sprogdinant pirotechnikos gaminius visoje Lietuvoje sužalota 12 vaikų ir paauglių nuo 6 iki 16 metų. Panašūs skaičiai kartojasi kasmet, tačiau politikai jokių išvadų nedaro. Ir dabar sprogmenų galima įsigyti paaugliams nuo 14 metų, o jaunesniems jų nuperka „geri dėdės“. Amžiaus cenzo didinti net nesvarstoma, pirštu baksnojant į tai, esą tokia yra ES praktika.

Vienas didžiausių Lietuvoje pirotechnikos ekspertų - Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Mokymo skyriaus viršininkas Gintaras Paulauskas, kurio patarimų prašė įstatymų leidėjai, 2009-aisiais tvirtindami naujos redakcijos Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymą. Jame numatyta, kad pirmos kategorijos fejerverkus, kurie kelia labai mažą pavojų ir mažą triukšmą, gali įsigyti asmenys nuo 14 metų, mažą pavojų keliantys fejerverkai (antra kategorija) pardavinėjami 16-mečiams ir vyresniems, vidutinį pavojų keliantys trečios kategorijos fejerverkai leidžiami nuo 18 metų, o pavojingiausius gali naudoti tik pirotechnikai. Kaip tokiu atveju susižaloja ir jaunesni nei 14 metų vaikai?

„Sprogmenų vaikai įsigyja lygiai taip pat, kaip alkoholio: jiems nuperka suaugę žmonės. Man pačiam yra tekę matyti ir drausminti pardavėjus, kai ateina vaikas, kurio nosis vos kyšo iš prekystalio, ir prašo: „Dėde, nupirk man šį fejerverką.“ Dėdė nuperka, atiduoda vaikui ir nueina, o pardavėja besišypsodama parduoda. Formaliai pardavėja yra teisi, nes pardavė suaugusiajam, o štai už tai, kad perkami pirotechnikos gaminiai vaikams, yra numatyta administracinė atsakomybė, bet tai turi konstatuoti policija, o prie kiekvieno pardavėjo policininkų nepastatysi“, - sakė G.Paulauskas.

Tačiau, anot jo, pavojinga ne tik tai, kad sprogmenų įsigyja vaikai iki 14 metų. Su jais neretai nemoka elgtis arba tyčia elgiasi netinkamai ir vyresni.

„Visa Lietuvoje parduodama pirotechnika yra saugi, nes atitinka ES reikalavimus. Jei ją naudosi taip, kaip parašyta instrukcijoje, niekas nenukentės. Tačiau paaugliai dažnai ją naudoja kitais tikslais - uždega pirotechnikos gaminį ir meta kam nors po kojomis. Nesupranta, kaip tai pavojinga. Mano, kad tai tik garsas ir kad tai juokinga. O iš tikrųjų bet koks pirotechnikos gaminys yra parako ir kitų medžiagų mišinys, kurio sprogimas sukelia bangą. Arba dažnai paaugliai pirotechnikos gaminius šaudo iš rankų, todėl nukenčia. Netgi su pačiomis nepavojingiausiomis pirotechnikos priemonėmis galima susižaloti. Todėl, kai rengiant naujos redakcijos įstatymą buvo paklausta mano nuomonės, atsakiau, kad amžiaus, kurio sulaukus galima įsigyti pirotechnikos, kartelę reikia gerokai pakelti. Bet man buvo atsakyta, kad amžiaus cenzas yra nustatytas pagal ES reikalavimus. Tačiau mūsų mentalitetas yra kitoks nei užsienyje. Jei Vokietijoje pasakyta, kad jaunesniems nei 14 metų negalima pirkti pirotechnikos, tai reiškia, kad negalima. O pas mus, jei negalima, vadinasi - reikia pabandyti. Tačiau ne tik vaikai su pirotechnika elgiasi netinkamai. Dažnai ir suaugusieji fejerverkus leidžia ten, kur daug žmonių, pataiko į langus ar balkonus. Tačiau nesutikčiau, kad pirotechnika turėtų būti leidžiama tik specialistams. Kodėl aš, jei švenčiu Naujuosius metus kur nors kaime, negaliu iššauti fejerverko? Tik reikia laikytis visų reikalavimų“, - sakė G.Paulauskas.

Pasak jo, iš ES atėjo ir nuostata, kad pirotechnika gali būti pardavinėjama ne tik tarpušvenčiu, bet ir ištisus metus. Tiesa, teisę ją pardavinėti turi ne bet kas, o tik iš policijos licencijas gavę juridiniai asmenys.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder