Švėkšnos mergaičių prostitucijos byloje - menkos šypsenos

Švėkšnos mergaičių prostitucijos byloje - menkos šypsenos

Vakar Klaipėdos apygardos teismas paskelbė verdiktą Švėkšnos prostitucijos byloje: merginos, kurios užsiiminėjo sąvadavimu ir vyrams siūlė šešias 14-17 metų bendramoksles, sulaukė lygtinių bausmių, o nepilnametes pirkę vyrai ateinančius metus leis atvirojoje kolonijoje ir pataisos namuose.

Pusantrų metų trukęs bylos nagrinėjimas baigėsi savotišku kaltinamųjų džiaugsmu: jie gavo daug mažesnes bausmes, nei siūlė prokurorai. Už pelnymąsi iš bendramokslių prostitucijos Emilijai Galdikaitei ir Gabijai Vasiliauskaitei skirta 3 metų ir 3 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, Brigitai Kazlauskaitei - 2 metų laisvės atėmimo bausmė, jos bendramokslei Ingai Erlingai Vilimavičiūtei - 1 metai.

Visoms 18-20 metų merginoms bausmės atidėtos, jos per atidėjimo laikotarpį įpareigotos mokytis, dirbti ir nekeisti gyvenamosios vietos. Panašu, jog tokios bausmės merginas nudžiugino: po verdikto paskelbimo dviejų iš keturių teisme pasirodžiusių merginų rūškanus veidus pakeitė menkos šypsenos.

Kiek griežčiau nubausti nepilnamečių merginų "paslaugomis" besinaudoję 31-45 metų amžiaus vyrai. Razmilas Fachrislamovas 2 metus turės praleisti atvirojoje kolonijoje, Marius Kasputis ir Marius Grigalavičius 3 metus turės leisti pataisos namuose, o Andrius Stanslovaitis - 4 metus ir 6 mėnesius.

Po nuosprendžio paskelbimo bylą kuravęs Klaipėdos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas tvirtino, jog dėl skundimo galimybės apsispręs susipažinęs su nuosprendžio tekstu. Jis pripažino, jog buvo siūlomos daug griežtesnės bausmės.

"Teismas pamanė kiek kitaip. Kaltinamieji buvo kaltinami prekyba vaikais ir dėl nepilnamečių sąvadavimo, tačiau teismas neįžvelgė kaltės dėl vaiko pirkimo ir pardavimo, tad merginas nuteisė dėl sąvadavimo ir pelnymosi iš prostitucijos, o vyrus, kurie naudojosi tomis paslaugomis, nuteisė dėl santykiavimo su nepilnametėmis", - paaiškino prokuroras ir pridūrė, jog ikiteisminio metu nustatytos aplinkybės liko nepakitusios, keitėsi tik veiklos kvalifikavimas.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, jog vyrai per skelbimus ieškodavo merginų, su kuriomis galėtų patenkinti savo lytinę aistrą. Jie susidūrė su keturiomis Švėkšnos specialiosios mokyklos moksleivėmis, kurios parūpindavo vieną ar net kelias jaunesnes merginas seksualinėms paslaugoms teikti. Tvirtinama, jog jaunesnės paauglės nesunkiai sutikdavo su tokiu pasiūlymu, mat norėdamos pritapti prie kitų mokinių klausydavo vyresnių merginų paliepimų.

Byloje užfiksuota daugiau nei 10 tokių epizodų, tai tęsėsi maždaug pusantrų metų. R. Ušinskas patvirtino, jog už seksualines paslaugas vyrai atsiskaitydavo keliasdešimčia litų, kartais cigaretėmis, alkoholiu ir net maistu. Nors sąvadautojos dalį uždarbio atiduodavo ir priverstines seksualines paslaugas teikusioms merginoms, buvo tokių, kurios atidirbinėjo - pavyzdžiui, viena mergina buvo skolinga kelis pakelius cigarečių.

Prokuroras pripažįsta, jog nuteistas merginas buvo galima laikyti tam tikromis lyderėmis, o nukentėjusios buvo silpnesnio charakterio, norėjusios palaikymo, pripažinimo ir draugų. Esą ne visos jos net suprato, kas vyksta, kai kurioms po to pagalbos teko ieškoti psichiatrinėje ligoninėje.

Beje, ne visi vyrai pripažino, jog santykiavo su nepilnametėmis. Kai kurie bandė teisintis, esą nesuprato, kad merginos nepilnametės.

Teismas iš dalies tenkino nukentėjusiųjų ieškinius ir iš kiekvieno kaltinamojo, atitinkamai nustatęs kiekvieno jų kaltę padarius konkretų nusikaltimą, priteisė po 500 Eur neturtinės žalos atlyginimo.

Šį nuosprendį galima skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder