Teismas: verslininko gudravimas baigėsi teismo nuosprendžiu

Teismas: verslininko gudravimas baigėsi teismo nuosprendžiu

Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl sukčiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir netikrų dokumentų pagaminimo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkti duomenys apie tai, kad E. J. 2009 metų sausį, būdamas įmonės "A. W." direktorius bei vienintelis akcininkas, ir žinodamas, kad jo vadovaujama įmonė jokių galimybių atsiskaityti neturi ir neturės, sudarė subrangos sutartis su kitomis dviem įmonėmis, kurioms melagingai įsipareigojo atsiskaityti už jų atliktus darbus. Viena šių įmonių pagal tas sutartis sudėjo plastikinius langus bei atliko kitus remonto darbus viename iš Visagino viešbučių, kita nukentėjusi įmonė atliko kotedžų statybos darbus viename iš Vilniaus rajonų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusios bei valstybės kaltinimą teisme palaikiusios Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorės Renatos Mačiulaitienės teigimu, byloje surinkti duomenys taip pat rodo, kad siekdamas išvengti skolų ir atsakomybės, E. J. ne tik paslėpė įmonės "A. W." apskaitos dokumentus, iš anksto susirado ir paskyrė fiktyvų įmonės direktorių, bet ir melagingai žadėdamas atsiskaityti, ragino minėtas įmones kuo greičiau ir kokybiškai atlikti joms užsakytus darbus, už kuriuos su jomis neatsiskaityta iki šiol.

Ikiteisminio tyrimo metu E. J. nepripažino savo kaltės, tačiau teismas, ištyręs Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnų surinktus įrodymus, įvertino, kad E. J. apgaule savo įmonės naudai išvengė prievolių atsiskaityti su kitomis dviem įmonėmis už atliktus darbus, padarydamas joms 133 068,96 Eur (459 460,50 Lt) dydžio turtinę žalą.

E. J. teismas pripažino kaltu įvykdžius sukčiavimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą. Atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių teismas nenustatė, todėl skyrė E. J. realią laisvės atėmimo bausmę 1 metams ir 4 mėnesiams.

Siekiant užtikrinti padarytos žalos atlyginimą E. J. buvo paskirtas laikinas nuosavybės teisės apribojimas į jo turimą nekilnojamąjį turtą.

A. O., kuri sutiko tapti fiktyvia įmonės "A. W." vadove, atsakomybę teisme lengvino tai, kad ji prisipažino padariusi nusikalstamą veiką ir nuoširdžiai dėl to gailėjosi. A. O. pripažinta kalta pagaminusi ir panaudojusi netikrus dokumentus, susijusius su jos fiktyviu paskyrimu įmonės vadove. Jai skirta reali 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder