Universiteto taryba įsuko teismų karuselę

Universiteto taryba įsuko teismų karuselę

Teismas patenkino Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto dekano Vytauto Tetensko ieškinį ir pripažino daugiau nei prieš metus surengtus dėstytojų ir mokslo darbuotojų rinkimų į uostamiesčio alma mater tarybą rezultatus negaliojančiais. Tai - tik viena teismais apaugančios tarybos istorijos gija.

V. Tetenskas kandidatavo KU tarybos rinkimų dėstytojų ir mokslo darbuotojų konferencijoje, vykusioje 2010 metų pabaigoje. Iš jų į devynių asmenų tarybą tuomet buvo deleguotas Socialinių mokslų fakulteto dekanas Antanas Bučinskas bei Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto tarybos pirmininkas Sergejus Oleninas.

V. Tetenskas su šiais rinkimų rezultatais nesutiko. Anot jo, pirmieji trys balsavimo turai vykę pagal vienokią tvarką, o ketvirtojo metu rinkimų komisija ją pakeitusi. Šitaip, profesoriaus teigimu, ji viršijusi savo įgaliojimus - tokius pakeitimus galįs svarstyti tik universiteto Senatas.

Savo pretenzijas V. Tetenskas išdėstė apeliacijoje, tačiau rinkimų komisija ją atmetusi.

"Reglamente neparašyta, kas turėjo išspręsti šią situaciją - kaip kas norėjo, taip ir traktavo, - sakė jis. - Mano tikslas buvo įrodyti teisybę."

Galiausiai jis kreipėsi į teismą ir paprašė pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais.

Ieškinį išnagrinėjęs Klaipėdos miesto apylinkės teismas jį visiškai patenkino ir bylos atsakovui KU bei tretiesiems asmenims A. Bučinskui ir S. Oleninui priteisė atlyginti V. Tetenskui bylinėjimosi išlaidas. Praėjusį penktadienį paskelbtas teismo sprendimas gali būti skundžiamas.

Atleisti neskuba

Praėjusių metų pabaigoje Konstitucinis Teismas paskelbė nutarimą, kuriame universitetų taryboms priskirtos plačios funkcijos, pavyzdžiui, skirti ir atleisti rektorių, įvardytos prieštaraujančiomis pagrindiniam šalies įstatymui. Seimo sudaryta darbo grupė šiuo metu rengia atitinkamas Mokslo ir studijų įstatymo pataisas.

Be to, nekonstitucine pripažinta įstatymo nuostata, kad valstybinių aukštųjų mokyklų valdymo organų įgaliojimai nutraukiami 2011 m. gruodžio 31 d. nesibaigus jų kadencijai.

Žinia, vadovaudamasis ja, KU atleido ankstesnį rektorių Vladą Žulkų - šis jau kreipėsi į teismą, argumentuodamas, kad buvo atleistas neteisėtai.

Tuo metu naujai išrinkto universiteto vadovo Vaidučio Laurėno elgesys neseniai sulaukė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) priekaištų.

Konstatavusi, kad V. Laurėnas pats dalyvavo renkant jį rektoriumi, komisija pareikalavo, kad KU iki šiandien nutrauktų darbo sutartį su juo. Priešingu atveju bus kreipiamasi į teismą dėl šios darbo sutarties pripažinimo negaliojančia.

KU tarybos pirmininkas Vinsas Janušonis pirmadienį sakė, kad dėl VTEK rašto sprendimas dar nėra priimtas - susiklosčiusią situaciją taryba ketina svarstyti ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje.

VTEK patarėja Gintarė Norkūnaitė informavo, kad atsakymo į komisijos reikalavimą iš KU kol kas nėra gauta.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder