Už vaikų nepriežiūrą tėvai galėtų būti siunčiami į kursus

Už vaikų nepriežiūrą tėvai galėtų būti siunčiami į kursus

Trečiadienį Vyriausybė pritarė teisingumo ministro siūlymui įtvirtinti galimybę teismui, skiriant nuobaudą tėvams už vaikų nepriežiūrą, kartu įpareigoti juos išklausyti ir bendravimo su vaikais tobulinimo kursus.

Tai nustatyti siūloma siekiant gerinti vaiką supančią aplinką, kuri jo elgesiui turi didžiausią įtaką – pirmiausia šeimoje. Tokie kursai padėtų tėvams ar globėjams tobulinti bendravimą šeimoje, stiprinti atsakomybę, išmokti efektyviau spręsti bendravimo su vaiku problemas, laiku identifikuoti nepageidautino jo elgesio apraiškas ir užkirsti joms kelią.

Teisingumo ministro teigimu, tai yra pagalbinė priemonė tėvams, leisianti kurti geresnę socialinę terpę vaikui - namuose, mokykloje, draugų rate, užklasinėje veikloje ir pan. Kadangi netinkama vaikų priežiūra neretai yra viena iš jų nusikalstamo elgesio  priežasčių, kartu tai leis stiprinti vaikų daromų nusižengimų prevenciją.

Šiems pokyčiams įtvirtinti Teisingumo ministerija parengė Administracinės teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimus, kurį artimiausiu metu planuojama pakeisti Administracinių nusižengimų kodeksu. Jo projekte ši nuostata taip pat įtvirtinta.

Numatoma, kad kursai būtų rengiami savivaldybėse pagal atskirą Vyriausybės patvirtintą tvarką, o už juos tėvai turėtų susimokėti patys. Tais atvejais, kai tėvų turtas ir metinės pajamos neviršija Vyriausybės nustatytų turto ir pajamų lygių, už dalyvavimą bendravimo su vaikais tobulinimo kursuose apmokėtų valstybė. Kursus galėtų rengti savivaldybėse veikiantys šveitimo centrai, pagalbos mokiniui, mokytojui ir mokyklai centrai ar psichologinės-pedagoginės tarnybos.

Jei tėvai nevykdys šio teismo nurodymo ar vengs tai daryti, jiems grės administracinė bauda iki 400 litų. Tiesa, už tokį teismo įpareigojimo nevykdymą sumokėta bauda neatleis tėvų nuo pareigos išklausyti bendravimo su vaikais tobulinimo kursus.

Šiuo metu galiojančiame ATPK numatyta, kad už vaiko tėvų ar globėjų pareigų nevykdymą arba vykdymą priešingai vaiko interesams teismas gali skirti nuobaudą nuo įspėjimo iki 200 litų siekiančią piniginę baudą.  Tačiau praktika ir statistika rodo, kad piniginės baudos ne visuomet duoda norimą rezultatą, todėl šalia šių nuobaudų būtina įtvirtinti ir kitas priemones – edukacines, padedančias tobulinti bendravimą su vaiku, didinti atsakomybės jausmą, efektyviai spręsti kylančias problemas.

Statistika rodo, kad pernai užregistruoti 7 352 tėvų valdžios nepanaudojimą ar panaudojimą priešingai vaiko interesams atvejai ir 143 globėjo pareigų nevykdymo atvejai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder