Vadų atsistatydinimai pareigūnų į protą neatveda

Vadų atsistatydinimai pareigūnų į protą neatveda

Visa Lietuva dar prisimena girto policijos pareigūno Sauliaus Pauliko avariją Skuodo rajone, Aleksandrijoje, kai žuvo trys iš mokyklos einantys ketvirtokai, o praėjusį savaitgalį neblaivus Trakų rajono policijos vyresnysis patrulis Sigitas Šostakas girtas kelyje pražudė du medikus. Tačiau abiejų istorijų vingiai nėra panašūs: 2007-aisiais dėl tragedijos Aleksandrijoje atsistatydino ir tuometiniai vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys, ir policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius. Vakar iš posto nutarė trauktis tik generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas, o vidaus reikalų ministras palangiškis Raimundas Palaitis jo pėdomis nutarė nežengti.

"Vakarų ekspresui" politikai teigė, jog aukoti profesionalius aukščiausius postus užimančius policijos pareigūnus, vadovus dėl tiesiogiai jiems nepavaldžių pareigūnų nesuvokiamo elgesio apskritai yra klaida.

Esą pirmiausiai turi atsistatydinti tie, kurie buvo arčiausiai: komisariatų vadovai. Tačiau pastarieji po tragiškų įvykių ir toliau dirba, o lekia aukščiausios grandies pareigūnų galvos.

Beje, du medikus pražudęs S. Šostakas vakar suimtas 15 parų, nors prokuroras prašė maksimalios kardomosios priemonės - suėmimo trims mėnesiams.

Pripažįsta ydas

V. Telyčėnas iš pareigų pasitraukė po vakar vykusio apsilankymo pas prezidentę Dalią Grybauskaitę. "Ant kilimėlio" buvo iškviestas ir R. Palaitis.

"V. Telyčėnas prezidentei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, prisiimdamas atsakomybę už tą įvykį. Prezidentė šį pareiškimą priima", - po susitikimo sakė šalies vadovės atstovas Linas Balsys.

D. Grybauskaitė generalinio komisaro atsistatydinimą įvertino kaip garbingą poelgį. Anot jos, pareigūnas, prisiimdamas atsakomybę, pripažįsta savo ir visos sistemos klaidas.

Šalies vadovė akcentavo reformos svarbą, o esmine policijos sistemos yda įvardino tai, kad sistemos viduje patys pareigūnai dengia vienas kitą ir toleruoja girtavimą.

Tuo metu vidaus reikalų ministras R. Palaitis, anot prezidentės, turi prisiimti moralinę ir politinę atsakomybę bei daryti viską, kad teisėsaugos sistema būtų pertvarkyta.

"Be abejo, atsistatydinus vienam policijos generaliniam komisarui, problema pati neišsispręs, todėl prezidentė įsitikinusi, kad po to, kai bus atliktas vidinis tyrimas policijos sistemoje, turėtų būti griežtai įvertinti ir visų tiesioginių pareigūnų, vadovų veiksmai ir jų atsakomybė", - D. Grybauskaitės poziciją išsakė L. Balsys.

V. Telyčėnas teigė, kad jis niekada netoleravęs panašių atvejų, tačiau atsakomybę turi prisiimti ne tik generalinis komisaras, bet ir kitų grandžių vadovai.

Policijos departamento vadovo teigimu, girtų policininkų prie vairo fiksuojama mažiau, tačiau "šitoje situacijoje statistikos teikimas, matyt, būtų nekorektiškas dalykas". Tik vidaus tyrimas parodys, kokios atsakingiems pareigūnams bus taikomos nuobaudos.

Motyvacijos stoka

Pasiteiravus, kokias mato sistemos klaidas, besitraukiantis generalinis komisaras prakalbo apie pareigūnų motyvacijos darbui stoką.

"Vis dėlto ekonominė situacija ir socialinė įtampa visuomenėje lemia ir įtampas tarp pareigūnų. Deja, pareigūnai kartais tokiu būdu kažkaip pasielgia, kas šiuo atveju privedė prie tragiškų, nepataisomų pasekmių. Tik motyvacijos, darbo vietos klausimus rimtai išsprendus tie dalykai šiek tiek duotų pliusų", - kalbėjo V. Telyčėnas.

Kitaip nei po įvykių Aleksandrijoje, kai postų neteko ir tuometinis vidaus reikalų ministras, ir generalinis policijos komisaras, šįsyk pasitraukė tik policijos vadas V. Telyčėnas (kairėje). Tuo metu vidaus reikalų ministras R. Palaitis trauktis savo noru neketina ir sako, esą toks žingsnis būtų lengviausia išeitis iš situacijos.


Ar savo postuose išliks Vilniaus ir Trakų policijos komisariatų vadai, paaiškės po atlikto policijos sistemos vidaus tyrimo. Beje, Trakų rajono policijos komisariato vadovas Nerijus Šiaulys atsistatydinimo pareiškimą vakar parašė, tačiau Vilniaus apskrities policijos viršininkas jo nepatenkino ir klausimo sprendimą atidėjo iki tarnybinio tyrimo pabaigos.

Tuo tarpu R. Palaitis trauktis savo noru neketina. Jis teigė iš prezidentės gavęs uždavinius, o jo pasitraukimas esą būtų lengviausia išeitis iš situacijos.

"Aš pabandysiu šitą darbą įveikti, jeigu man nepavyks, tada savo kėdės nesaugosiu. Generalinis komisaras iš tikrųjų pasielgė garbingai ir sąžiningai ir esu įsitikinęs, kad bent jau Trakų komisariato vadovas turėtų padaryti tą patį, nes jis yra tiesioginis šio įvykio kaltininko vadovas", - sakė R. Palaitis.

Vidaus reikalų ministras taip pat problema įvardino tai, jog policijos pareigūnai dangsto vieni kitus, tai esą civilinės kontrolės stygius.

R. Palaitis žadėjo inicijuoti Policijos veiklos įstatymo pataisas, kurios leistų ministerijai kontroliuoti įvykius ir tyrimus. Ministro vertinimu, finansinė pareigūnų motyvacija šiuo metu mažai reali.

Kita vertus, R. Palaitis pasidžiaugė, kad mažėja neblaivių policijos pareigūnų sukeltų avarijų skaičius: 2008-aisiais neblaivūs policijos pareigūnai sukėlė 46 avarijas, 2009 m. - 24, 2010-aisiais - 19 avarijų.

Atsistatydinimo nepakanka

Buvęs vidaus reikalų ministras, atsistatydinęs po tragiško įvykio Aleksandrijoje, Raimondas Šukys "Vakarų ekspresui" teigė, jog tąkart pirmiausiai buvo pareikalauta generalinio komisaro atsistatydinimo.

"Bet jis atsisakė, todėl pirmas aš atsistatydinau. O po to jau prezidentas Valdas Adamkus nurodė trauktis ir generaliniam komisarui. Deja, dabar matome, kad niekas nepasikeitė net po tų atsistatydinimų, vadovų pasitraukimas nedavė norimų rezultatų. Jei prezidentas būtų išreiškęs pasitikėjimą ir leidęs eiti pareigas toliau, būčiau likęs, bet sprendimai jau priimti", - istoriją prisiminė politikas.

Jo manymu, ir dabar vien šalies policijos vadovo atsistatydinimo nepakanka.

"Reikia atlikti veiksmus, kad tokios tragedijos nepasikartotų. O tai, kas įvyko savaitgalį, nėra šiaip eilinis įvykis. Žmones juk pražudė Trakų policijos komisariato Viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio vyresnysis patrulis. Tai nėra vienadienis atsitikimas, reikia aiškintis, koks mikroklimatas komisariate, darbo režimas", - svarstė R. Šukys.

Jam buvo apmaudu, kad po tragedijos Aleksandrijoje Skuodo rajono policijos komisariato vadovas liko dirbti savo poste.

"Akivaizdu, kad prevencijos panašioms tragedijoms įvykti nebuvo, o atsakomybė turėjo gulti ant komisariato vadovo pečių", - dėstė jis.

"Reikia didesnės kontrolės"

Julius SABATAUSKAS, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas
Galiu tiek pasakyti: kad tokie skaudūs įvykiai nepasikartotų, turi vykti kasdienė pavaldinių kontrolė iš vadovų pusės. Sunku juk patikėti, kad policijos pareigūnas, kad ir ne tarnybos metu, vairuoja automobilį išgėręs pirmą kartą. Apskritai negalima toleruoti vairavimo apsvaigus nuo alkoholio, o čia dar policininkas... Privalo būti itin griežta kontrolė pačiose žemiausiose policijos grandyse. Pareigūnus, kurie nesilaiko taisyklių, reikia ne tik atleisti iš pareigų, bet ir bausti. Bet mes visi žinome viešą paslaptį, kad policininkai neretai dangsto vieni kitus. Aleksandrijos tragedijos atveju po to įvykio tuoj pat turėjo pasitraukti Skuodo rajono policijos komisariato vadovas. Juoba paaiškėjus, kad tris vaikus pražudęs pareigūnas išgėręs vairavo jau ne pirmą kartą. Jo tiesioginis viršininkas turėjo prisiimti atsakomybę. Reikia didesnės vidinės drausmės.


"Priklauso nuo sąmoningumo"

Benonas IVANAUSKAS, Klaipėdos apskrities VPK viršininkas
Mes tokių dalykų, kaip pareigūno vairavimas išgėrus, netoleruojame ir smerkiame, bet supraskite, kad ypač per šventes ar laisvadienius juk net fiziškai neįmanoma kontroliuoti žmonių veiksmų. Nežinau, kodėl vyksta tokie tragiškai pasibaigiantys dalykai. Gal policininkams motyvacijos trūksta, nevertina savo darbo vietos, "šlubuoja" parinkimas į tarnybą, trūksta kai kurių policininkų moralinių savybių. Išties mažai būdavo tikrinama priimant į tarnybą, žiūrima pagal gabumus, atestato vidurkį. Ir tikrai sutinku, kad tiesioginis vadovas geriausiai mato žmogaus elgesį, jo savybes. Pirmiausiai atsakomybė ir tenka tam, kam pavaldus pareigūnas buvo. Bet, žinote, kai ne darbo metu, tai ir elgiasi, kaip nori.

O dėl dangstymo... Yra ta problema. Visgi vien kontrole norimų rezultatų nepasieksi, nes daug kas priklauso ir nuo žmogaus sąmoningumo. Visas kompleksas priežasčių yra. Bandome kovoti ne tik su pasekmėmis, bet ir su priežastimis. Statistiškai matyti, kad dėl pareigūnų kaltės įvykusių tokių skaudžių nelaimių mažėja, bet...

Blogi pavyzdžiai užkrečia

Apie tai, kad teisėsaugininkams netiesiogiai "leidžiama" važinėti neblaiviems, gali byloti praėjusios savaitės įvykiai, kai sostinės teismas neblaivaus prie vairo sulaikyto ir dėl to iš darbo atleisto Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) operatyvininko Mindaugo Zalepūgos veiksmus prilygino kone didvyriškam poelgiui.

Operatyvininkas ėmė tvirtinti vykdęs specialią savo vadovybės užduotį. Tokią poziciją palaikė ir liudyti į posėdį pakviestas STT Vilniaus valdybos viršininkas Vaidas Skirmantas.

Aukštas pareigūnas teisme ėmė kalbėti, esą operatyvininkams tenka girtauti, nes tik taip pavyksta iš reikalingų asmenų gauti vertingos informacijos.

V. Skirmantas tvirtino, kad ir M. Zalepūga tą vakarą alkoholį vartojęs su vienu tokiu žmogumi, kurį reikėjo įkalbėti atlikti tam tikrus veiksmus.

Išgėręs M. Zalepūga esą negalėjo be priežiūros palikti savo automobilio, nes jame buvo įmontuota speciali įranga.

"M. Zalepūgos veiksmais buvo siekiama ne žeminti STT autoritetą arba ją kompromituoti, o atvirkščiai - apsaugoti tarnybą nuo galimos kompromitacijos", - teigiama teismo sprendime, kuriuo buvo panaikintas STT direktoriaus įsakymas atleisti M. Zalepūgą iš tarnybos kaip nepagrįstas ir įpareigota jį grąžinti į buvusias pareigas.

Vakar kalbėdama apie tragišką įvykį Trakų rajone, prezidentė D. Grybauskaitė taip pat atkreipė dėmesį į paplitusią toleranciją pareigūnų girtuoklystei.

"Nepateisinama, kad policijos, STT ir kitų teisėtvarkos institucijų pareigūnai girti sėda prie vairo ir kelia grėsmę aplinkinių saugumui. Tokie nusižengimai negali būti toleruojami ar dangstomi. Kaltieji privalo būti nubausti, o jų vadovai privalo imtis visų būtinų priemonių, kad tai nepasikartotų ateityje", - sakė prezidentė D. Grybauskaitė.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder