Filmą apie "Radviliadą" kurs "Ultra Nominum"

Filmą apie "Radviliadą" kurs "Ultra Nominum"

Konkursą dokumentiniam filmui apie "Radviliadą" sukurti laimėjo bendrovė "Ultra Nominum".

Konkursą paskelbusios Kultūros ir Švietimo ir mokslo ministerijos filmui "Radviliada. Savasties paieškos" parengiamiesiems darbams skyrė 189 tūkst. 860 litų.

Konkursą televiziniam kūrybinės dokumentikos filmui ar serialui sukurti paskelbė Kultūros ministerija ir Švietimo ir mokslo ministerija, skatindamos dokumentinių filmų apie Lietuvos istoriją, kultūrą, lietuvišką tapatybę kūrimą.

Filmas turi būti skiriamas vienam reikšmingiausių XVI amžiaus Lietuvos lotyniškosios literatūros veikalų - Jono Radvano herojiniam epui "Radviliada" aktualizuoti.

Manoma, kad poetas J. Radvanas (Radvanus) gimė ir gavo išsilavinimą Vilniuje. Globojamas Vilniaus kašteliono ir LDK etmono G. Chodkevičiaus J. Radvanas keliavo po Europą, buvo susijęs su LDK didžiojo etmono Mikalojaus Radvilo Rudojo dvaru.

1592 m. paskelbtą poemą lotynų kalba "Radivilias" (Radviliada) poetas J. Radvanas rašė sekdamas Vergilijaus "Eneida", vartodamas jos poetinius įvaizdžius, aprašė karvedžio Mikalojaus Radvilos Rudojo gyvenimą ir žygius ginant mūsų valstybę nuo Maskvos, kėlė LDK savarankiškumo idėją.

2012 metais pažymimos Mikalojaus Radvilos Rudojo (1512-1584) 500-osios gimimo metinės.

Konkursas filmui sukurti rengiamas pagal kultūros ministro bei švietimo ir mokslo ministro 2010 m. įsakymą, kuriuo patvirtintos Televizinių kūrybinės dokumentikos filmų ir (ar) serialų aktualiomis Lietuvos istorijos ir kultūros temomis 2011-2013 m. finansavimo taisyklės. Kultūros ir Švietimo ir mokslo ministerijos šiam projektui skiria po pusę milijono litų.

Pernai įvyko pirmojo dokumentinio filmo "Česlovo Milošo amžius", kurį režisavo Juozas Javaitis, premjera.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder