Filmo "Jobs" klipe – kaip buvo sukurtas "Apple" pavadinimas

Filmo "Jobs" klipe – kaip buvo sukurtas "Apple" pavadinimas

„Jei iki vakaro nesugalvosime nieko geriau, pasiliksime prie „Apple“, – kartą pareiškė Steve‘as Jobsas. Tuo metu jis ir pamanyti negalėjo, kad šis pavadinimas taps brangiausiu prekės ženklu pasaulyje. Rugsėjo 20 dieną į Lietuvos kino teatrus atkeliauja biografinis filmas „Jobs“, pasakojantis apie technologijų amžiaus genijų Steve‘ą Jobsą.

Filme yra epizodas, kaip du draugai – Steve'as Jobsas ir Steve'as Wozniakas, skubėdami į „Homebrew“ kompiuterių klubą pristatyti S.Wozniako sukonstruoto kompiuterio, pakeliui sugalvojo kompanijos pavadinimą.

S.Jobsas vairavo kaip pašėlęs, S.Wozniakas būgštavo, kad jie tuoj užsimuš. Tokiu ekstremaliu ir, atrodytų, visai netinkamu momentu novatoriai ėmė svarstyti, kaip turėtų vadintis jų kompanija.

„Ką manai apie „Enterprise Computers“?“ , – žinodamas karštą draugo būdą, atsargiai pasiūlė Steve‘as Wozniakas.

„Jokių „Žvaigždžių kelio“ pavadinimų! Arba – prisiekiu! – nuvairuosiu automobilį nuo kelio“, – pasiuto Jobsas, drebančiomis rankomis spausdamas vairą.

„Tai turi būti atpažįstama ir artima žmonėms. Kad pamatę, jie galėtų pasakyti: oho, aš to noriu“, – svarstė S.Jobsas.

„Apple“, – po minutės ramiu balsu ištarė jis.

„Apple“ – kaip vaisius?“ – nustebo S.Wozniakas.

„Pažinimo vaisius. Tai paprasta, bet turi ir filosofinę potekstę. Be to, šis pavadinimas bus įrašytas telefonu knygoje prieš „Atari“, – šyptelėjo S.Jobsas.

„Žinai, tai daug geriau nei „Fhaser Beam Computers“, – sutiko S.Wozniakas.

Vėliau jie prisiminė, kad „The Beatles“ turėjo „Apple Records“ ir galop sutarė, kad jei iki vakaro sugalvos geresnį pavadinimą, jį ir pasirinks. Nors buvo daug variantų, nieko geriau už „Apple“ jiems neatėjo į galvą.

Pirmajame „Apple“ logotipe, kurį sumanė vienas iš kompanijos įkūrėjų Ronas Wayne‘as, vaizduojamas žymiausias visų laikų fizikas Isaacas Newtonas ir obuolys, kuris padėjo mokslininkui suformuluoti gravitacijos teoriją.

Kiek vėliau „Apple“ pakeitė logotipą. Šį kartą obuolys buvo nukąstas. Nukąsto obuolio simbolis užminė mįslę ir sukėlė audringas spėliones. Ar tai tik dizainerio Robo Janoffo sprendimas, kad obuolys nebūtų sumaišytas su kitu vaisiumi ar uoga? O gal tai pramotės Ievos nukąstas obuolys nuo Pažinimo medžio?

Viena iš įdomesnių hipotezių yra ta, kad nukąstas obuolys pagerbia „kompiuterių mokslo tėvu“ vadinamą Alaną Mathisoną Turingą. Britų mokslininkas Alanas Turingas buvo matematikos genijus, Antrojo pasaulinio karo didvyris, padėjęs sąjungininkams iššifruoti sudėtingus nacių kodus, kompiuterių mokslo pionierius, dar prieš „dirbtinio intelekto“ sąvokos atsiradimą, ištaręs įžymiuosius žodžius „Ar kompiuteris gali mąstyti?“

1952 metais jis buvo nuteistas už nepadorų elgesį – seksualinius santykius su vyru. A.M.Turingui buvo leista pasirinkti – arba kalėjimas, arba cheminė kastracija. Jis pasirinko pastarąją bausmę.

1954 metais 41 metų mokslininkas buvo rastas negyvas, o šalia jo gulėjo nukąstas obuolys. Atlikus medicininę ekspertizę paaiškėjo, kad mokslininko kūnas apnuodytas cianidu. Manoma, kad A.Turingas įsišvirkštė mirtiną dozę į obuolį ir jo atsikando. Pasak A.M.Turingo artimiausių draugų, jis visą laiką buvo tarsi apsėstas „Snieguolės ir septynių nykštukų“ pasakos bei užnuodyto obuolio motyvo, ir jis galop pasirinko tokią teatrališką mirtį.

Obuolys, tiksliau obuolių rūšis, nulėmė ir „Macintosh“ kompiuterio pavadinimą. Jį pasiūlė vienas iš kompanijos darbuotojų Jefas Raskinas

pagal mėgstamiausius obuolius „McIntosh“. Kalbama, kad Steve‘as Jobsas tuo metu galvojo apie kitą pavadinimą, kuris atitiktų jo sukurtą „dviračio“ alegoriją. Steve‘as Jobsas buvo skaitęs mokslinę studiją apie įvairių rūšių gebėjimą nukeliauti iš vienos vietos į kitą. Kondorui reikėjo mažiausiai energijos įveikti vieną kilometrą, tuo tarpu žmogus net nepateko į pirmąjį dešimtuką. Bet tuo metu „Scientific American“ žurnalas atliko tyrimą, koks būtų dviračiu važiuojančio žmogaus rezultatas – jis visiškai pranoko kondorą. S.Jobsą šis tyrimas pakerėjo – žmogus yra pranašesnis už visas kitas rūšis todėl, kad jis geba kurti įrankius, darančius jį pranašesnį.

„Štai ką man reiškia kompiuteris: tai pats svarbiausias žmonijos išrastas įrankis. Tai tarsi dviratis mūsų protui“, – yra sakęs Steve‘as Jobsas.

Vis dėlto Jefo Raskino pasiūlytas pavadinimas prigijo ir niekas kitaip nevadino jų naujo projekto.

„Apple“ kompanijos sukūrimo užkulisius galėsite pamatyti savo akimis jau rugsėjo 20 dieną, o kol kas siūlome pasižiūrėti filmo “Jobs“

ištrauką:

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder