Klaipėdoje - pripažintų lietuvių kūrėjų trumpo metro istorijos

Klaipėdoje - pripažintų lietuvių kūrėjų trumpo metro istorijos

Kanų, Berlyno, Ansi ir kituose didžiuosiuose festivaliuose pristatyti lietuviški trumpametražiai filmai rugsėjo mėnesį atkeliauja į Klaipėdos kino teatrą "ArleKinas".

Jautrios, maištingos ir absurdiškai juokingos istorijos kvies vaikus ir suaugusiuosius iš arčiau susipažinti su naujausiais kūrėjų darbais bei atskleis, kuo dabar gyvena lietuviškas kinas.

Pažintis su naujausiais režisierių darbais

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra "Lithuanian Shorts" pristato antrus metus vykstančią iniciatyvą - "Trumpas kinas", kuria siekiama populiarinti trumpo kino žanrą ir pristatyti aktualias naujausių filmų programas kino repertuaruose. Šį rudenį, rugsėjo 5, 6 ir 19, 20 dienomis, "ArleKine" bus rodomos dvi programos - "Lietuviški filmukai vaikams" bei "Mūsų pasaulis", skirta vyresnio amžiaus auditorijai.

"Trumpas kinas" - tai periodiškai kino teatruose pasirodysiančios trumpųjų filmų programos, kuriomis norima tarsi pripratinti žiūrovą prie trumpametražio kino kategorijos. Dažnai aktualius, įdomius ir tarptautinės auditorijos dėmesio sulaukusius trumpo metro filmus Lietuvoje žiūrovai turi progą pamatyti tik didžiųjų kino renginių metu. Todėl "Lithuanian Shorts" iniciatyva siekiama, kad trumpieji filmai atsidurtų ekranuose kur kas dažniau ir, tikimasi, kad taps įprasta kino teatrų repertuaro dalimi.

Šį rudenį pristatomos lietuvių kūrėjų programos yra išskirtinė proga susipažinti su naujosios kartos kino kūrėjų darbais. Didžioji dalis filmų jau spėjo sulaukti prestižinių kino festivalių auditorijos dėmesio ir įvertinimo, norime, kad juos atrastų, pamatytų ir Klaipėdos žiūrovai.

Taip pat be galo džiaugiuosi, kad šįkart ir mažieji kino mylėtojai galės išvysti vieną programą, į kurią sudėti trys animaciniai filmukai, apie kuriuos, net neabejoju, bus smagu vaikams padiskutuoti su savo šeimos nariais", - teigia "Lithuanian Shorts" agentūros vadovė Rimantė Daugėlaitė-Cegelskienė.

Vaikams - dar nerodytos istorijos

Mažiausiesiems ir jų tėveliams organizatoriai paruošė 3 animacines istorijas: Katerinos Vykhodsevos "Šokliukė ir Kalėdų eglutė", Urtės Oettinger "Pieno baras" bei Igno Meilūno "Matilda ir atsarginė galva", kuri šiemet buvo pristatyta seniausiame ir didžiausiame Ansi animacinių filmų festivalyje Prancūzijoje.

Meškino Miko, protingiausia pasaulyje trokštančios tapti mergaitės Matildos bei linksmosios arkliukės Šokliukės istorijos visą šeimą nukels į ryškius bei spalvotus veikėjų pasaulius. Tai, beje, pirmas kartas, kai žiūrovai galės išvysti animacinius lietuvių kūrėjų filmus vienoje programoje didžiuosiuose ekranuose.

Lietuvių kalbos komisijos užkulisiai

Antroje "Trumpo kino" programoje "Mūsų pasaulis" rodomi pripažintų jaunųjų lietuvių kūrėjų darbai: Kanų ir daugelyje kitų festivalių pristatytas Vytauto Katkaus "Kolektyviniai sodai", "Auksiniam lokiui" Berlynalėje už geriausią trumpo metro filmą nominuotas Lauryno Bareišos "Atkūrimas" bei Europos kino forume "Scanorama" geriausiu lietuvišku filmu išrinktas Marijos Stonytės "Vienas gyvenimas".

Programoje netrūks ir pradedančiųjų režisierių darbų, dar tik besileidžiančių į keliones po tarptautinius festivalius - Eglės Mameniškytės (Davidavičės) "Šukavimas", Karolinos Nadzeikaitės "A.A.A." ir Vytauto Oškinio "Komisija". Pastarasis dokumentinis filmas supažindins su Valstybinės lietuvių kalbos komisijos darbo užkulisiais bei išmokys, kaip taisyklingai reikėtų kirčiuoti valstybės prezidento Gitano Nausėdos pavardę.

Absurdo netrūks ir kitose trumpo metro istorijose, kuriose kūrėjai pažvelgs į atšalusius tėvo ir sūnaus santykius ar nusikaltėlio ir policijos atkuriamą nusikaltimo vietą.

Trumpas, juokingas ir įkvepiančias kino istorijas žiūrėkite gero kino namuose "ArleKinas".

Daugiau informacijos: www.lithuanianshorts.lt
"Trumpo kino" anonsas: http://bit.ly/Trumpaskinas_anonsas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder