Naujame filme klouną mokyklos direktorių suvaidinęs E. Brazys: „Mūsų vaikai nenori eiti į tokią mokyklą“

Naujame filme klouną mokyklos direktorių suvaidinęs E. Brazys: „Mūsų vaikai nenori eiti į tokią mokyklą“

Statistika rodo, kad Lietuvoje per metus moksleiviai vidutiniškai praleidžia 28 milijonus pamokų. Pedagogai baksnoja tėvų pusėn, esą šie per mažai atsakingi, o praleistos pamokos ir nesėdėjimas suoluose tiesiogiai veikia vaikų pažangumą ir rezultatus. Aktorius  Edvardas Brazys sako, kad mokykla kaip institucija per daugelį metų bemaž nepasikeitė, nors pasaulis keičiasi kasdien ir būtent švietimo sistema, o ne moksleiviai yra nepažangi ir archajiška, neatliepianti į vaikų poreikius.

Netrukus Lietuvos kino teatruose pasirodys naujas lietuviškas filmas „Sistema“, kuriame apnuoginami  švietimo sistemos trūkumai. Šioje kino juostoje charizmatišką personažą įkūnijęs Klaipėdos dramos teatro aktorius E. Brazys pasakoja, kad filme ironiškai kuriamas sustabarėjusios tvarkos ir įsišaknijusių stereotipų mokyklos vaizdinys, o jo kuriamas personažas klounas Andrius tampa nutrūktgalviu pavaduojančiu mokyklos direktoriumi, laužančiu stereotipus.

Mokykla – lyg konvejeris

Aktorius Edvardas Brazys (46 m.) filmavosi serialuose „Moterys meluoja geriau“ ir „Visi vyrai kiaulės“, yra sukūręs per 30 vaidmenų teatruose. „Man šitas filmas buvo likimo duotas. Aš negalėjau jame nesifilmuoti“, – juokiasi E. Brazys, prisiminęs pažinties su filmo idėja aplinkybes.

„Pamenu, kai manęs klausdavo, kuo noriu būti užaugęs, iš pradžių sakydavau – kosmonautas, bet vėliau supratau, kad tai nesąmonė. Kartą man atėjo į galvą mintis, kad noriu būti klounas! O senelis sako: „Jei nori būti klounas, galvoji, mokytis nereikia?“ Kai man pasiūlė vaidinti klouną ir dar filme apie mokyklą, tai tarsi duoklę reikėjo atiduoti likimui. Karma tokia, žinot“, – juokiasi aktorius. Pasak jo, naujasis filmas – tai tarsi dabartinės švietimo sistemos karikatūra.

Aktorius su karčia šypsena prisimena mokyklos laikus, kai matematiką ėmė suprasti tik savo senelio, o ne pedagogų dėka. „Ir dabar taip yra, mokykla lyg konvejeris“, – įsitikinęs aktorius. Pasak E. Brazio, švietimo sistema anuomet neįkvėpė būti kūrybiškam, smalsiam ir ieškoti savęs, mažai teįkvepia ir šiandien. Filme „Sistema“ ši problematika šaržuotai išryškinama per skirtingus charakterius, o žiūrovas neabejotinai išgyvena deja vu jausmą – tokią mokyklą lankėme mes, tebelanko ir mūsų vaikai.

Sistema nemėgsta silpnų

„Kodėl tvyro tokia atmosfera, kad vaikai nenori eiti į mokyklą? Studentai lyg ir gali susikurti kūrybišką aplinką. Tokia turėtų būti ir mokykloje“, – ugdymo sistemą kvestionuoja aktorius. Jo personažas klounas Andrius, netikėtai tapęs mokyklos direktoriumi, imasi švietimo sistemos dogmų įspraustus moksleivius telkti kitokiai veiklai, atverti jų potencialą, įkvėpti būti savimi, išlaisvėti. Tokį direktorių Edvardas įsivaizduotų ir šiuolaikinėje mokykloje.

Filmo „Sistema“ aktorius įsitikinęs, kad švietimo sistema turėtų ir galėtų būti kitokia, o mokyklos vadovas turi galios brėžti gaires, būti pavyzdžiu ir įkvėpėju, imtis iniciatyvos „uždegti“ jaunimą. Deja, šiuolaikinėje mokykloje, aktoriaus nuomone, to vis dar labai trūksta.

Ateina nauja karta

Aktorius E. Brazys svarsto, kad dabartinė švietimo sistema tebėra „senosios“ atspindys todėl, kad joje dirba nemažai tų pačių pedagogų, kurie mokė mus ir tebemoko mūsų vaikus. Kita problema, pasak aktoriaus, ta, kad  klasėse yra per daug vaikų, kad kiekvienas iš jų būtų išgirstas ar pastebėtas, ugdomi jo gebėjimai, atskleidžiami talentai. „Filmo „Sistema“ mintis ta, kad mes negalime užmigti, švietimo sistema turi transformuotis. Svarbu vaikus išgirsti“, – mąsto aktorius. Jo nuomone, dabar jaunimas yra kitoks: ateina laisvesnė, drąsiau nuomonę reiškianti karta, nebijanti atskleisti savitumo, o tą savitumą turi pastebėti pedagogai, jo neužgožti. 

Filmas „Sistema“ pasirinktuose kino teatruose pasirodys šių metų balandžio 3 dieną. Tai unikalus filmas, sukurtas klaipėdiečių režisierių, scenaristų, kūrybinės grupės ir aktorių komandos, šaržuojantis švietimo sistemą ir jos ydas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder