"Oskarų" intriga: 2015-ųjų pretendentai

"Oskarų" intriga: 2015-ųjų pretendentai

Poryt, vasario 22 d., Los Andžele vyks 87-oji JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų ceremonija - labiausiai intriguojantis įvykis kino pasaulyje. Kas pretenduoja į "Oskarus" šiais metais? Nominantus rinko daugiau nei 6 tūkst. akademijos narių.

Lyderiai tarp pretendentų į prestižiškiausią apdovanojimą kino pasaulyje - filmai "Žmogus-paukštis", "Viešbutis "Didysis Budapeštas" (jie 24 kategorijose paminėti net 9 kartus), "Vaizduotės žaidimas", "Vaikystė", "Amerikiečių snaiperis", "Lapių medžiotojas", "Atkirtis".

Užsienio filmų kategorijoje Lietuvai atstovavo režisieriaus Igno Jonyno ilgametražis vaidybinis filmas "Lošėjas", tačiau jis į galutinį penketuką nepateko. Paraiškas šioje kategorijoje buvo pateikusios iš viso 83 valstybės, tarp jų - Estija su Gruzija (bendras filmas "Mandarinai") bei Lenkija su Danija ("Ida") - jų darbai pateko į finalą.

"Žmogus-paukštis": 9 nominacijos

"Birdman", režisierius Aleksandras G. Injaritu (Alejandro G. Inarritu).

Nominuotas kaip geriausias filmas, taip pat už geriausią režisūrą, originalų scenarijų, garso ir garso efektų montažą, operatoriaus darbą, geriausius pagrindinį bei antraplanį vyro vaidmenis (aktoriai Maiklas Kitonas (Michael Keaton) ir Edvardas Nortonas (Edward Norton) bei geriausią antraplanį moters vaidmenį (akt. Ema Stoun (Emma Stone)).

Ši tragikomedija pasakoja apie Niujorko intelektualo - aktoriaus ir režisieriaus, ieškojimus. Žmogų-paukštį vaidinantis M. Kitonas iš dalies pasakoja ir apie save: jis pasiekė šlovės viršūnę po to, kai dukart suvaidino Betmeną, o paskui buvo beveik pamirštas. Mažai kas tikėjosi, kad filmas pretenduos į "Oskarus", tačiau per pastarąjį laiką jis pelnė aukštą įvertinimą iš įvairių Holivudo gildijų: prodiuserių, režisierių ir aktorių.

"Viešbutis "Didysis Budapeštas": 9 nominacijos

"The Grand Budapest Hotel", režisierius Vesas Andersonas (Wes Anderson).

Pretenduoja į "Oskarą" kaip geriausias metų filmas, taip pat turi šansų nuskinti laurus už geriausią režisūrą, originalų scenarijų, montažą, muziką, grimą, operatoriaus darbą, dailininko ir kostiumų dailininko darbą.

Tai linksma ir liūdna istorija, grįsta Stefano Cveigo novelių temomis. Ji pasakoja apie legendinio angliško viešbučio durininko likimą. Filme vaidina daugybė kino žvaigždžių.

"Vaizduotės žaidimas": 8 nominacijos

"The Imitation Game", režisierius Mortenas Tildumas (Morten Tyldum).

Ši anglų drama pasakoja apie realų žmogų, Antrojo pasaulinio karo metais sukūrusį pirmąjį kompiuterį, ir pretenduoja į Kino akademijos prizą už geriausią filmą, režisūrą, scenarijų, montažą, muziką, dailininko darbą, geriausius pagrindinį vyro (akt. Benediktas Kamberbečas (Benedict Cumberbatch)) ir antraplanį moters vaidmenį (Kira Naitli (Keira Knightley)).

"Vaikystė": 6 nominacijos

"Boyhood", režisierius Ričardas Linkleiteris (Richard Linklater).

Šis darbas taip pat pretendentuoja į geriausius 2014 m. filmus. Jis taip pat siekia prizo už režisūrą, originalų scenarijų, montažą bei antraplanius vyro ir moters vaidmenis (akt. Etanas Houkas (Ethan Hawke) ir Patricija Arket (Patricia Arquette)).

Kone tris valandas trunkanti kino istorija apima berniuko gyvenimą nuo 5 iki 18 metų. Filmuojamas vienas aktorius, todėl visas kūrėjų darbas truko 12 metų. Filmą kaip geriausią 2014 m. kino darbą jau įvertino britų BAFTA, skyrusi apdovanojimą ir už geriausią režisūrą.

"Amerikiečių snaiperis": 6 nominacijos

"American Sniper", režisierius Klintas Istvudas (Clint Eastwood).

Įvertintas pats filmas, scenarijus, montažas, garso ir garso efektų motažas, taip pat vyro vaidmuo (akt. Bredlis Kuperis (Bradley Cooper)). Tai drama karo tema: paprasto vaikino, atrinkto į elitinį karinį spec. būrį ir pasiųsto į Iraką, istorija.

"Visko teorija": 5 nominacijos

"The Theory of Everything", režisierius Džeimsas Maršas (James Marsh).

Britų melodrama, pasakojanti fiziko ir kosmoso istoriko Stiveno Houkingo (Steven Hawking) gyvenimo istoriją, pretenduoja į geriausio metų filmo vardą. Šis darbas taip pat įvertintas nominacijomis už scenarijų, muziką, geriausius vyro ir moters vaidmenis (aktoriai Edis Reidmenas (Eddie Redmayne) ir Felisiti Džons (Felicity Jones)).

"Atkirtis": 5 nominacijos

"Whiplash", režisierius Damjenas Šazelis (Damien Chazelle).

Muzikinė drama ir psichologinis trileris viename. Tema - apie talentingo džiazo grupės vadovo santykius su mokiniu - būgnininku.

Nominuotas kaip geriausias filmas, taip pat pretenduoja į "Oskarą" už montažą, garso efektų montažą, scenarijų ir geriausią antraplanį vyro vaidmenį (akt. J. K. Simonsas (J. K. Simmons)).

"Lapių medžiotojas": 5 nominacijos

"Foxcatcher", režisierius Benetas Mileris (Bennett Miller).

Šis filmas pasakoja apie vieną iš labiausiai pagarsėjusių buitinių nusikaltimų, kurį padarė multimilijonierius Džonas Diuponas (John du Pont), kilęs iš turtingos šeimos. Kompleksų pilną filmo herojų kamuoja mintis, kad aplinkiniai jį vertina tik kaip turtų paveldėtoją, todėl jis savarankiškai siekia tapti didis - remia ir treniruoja JAV olimpinę rinktinę tikėdamasis, kad su jo pagalba sportininkai nugalės visą pasaulį.

Šis kino projektas nepateko į geriausių metų filmų aštuntuką. Pernai gavęs prizą už režisūrą Kanų kino festivalyje, dabar jis vėl pretenduoja į "Oskarą" už geriausią režisūrą, taip pat už scenarijų, grimą ir geriausius aktorinius darbus - antrojo plano (aktorius Markas Rufalas (Mark Ruffalo)) bei pagrindinį (akt. Stivas Karelas (Steve Carell)).

"Selma": 2 nominacijos

"Selma", režisierė Ava Diuvernei (Ava DuVernay)

Nominuotas kaip geriausias filmas ir už geriausią dainą. "Selma" nėra filmas apie merginą tokiu vardu: tai miesto pavadinimas. 1965 m. Martinas Liuteris Kingas organizavo protesto eitynes iš šio miesto į Montgomerį. Ši juosta pasakoja apie Kingo gyvenimą.

Parengė Aras MASIULIS

VERTA ŽINOTI

Lietuviški filmai, pretendavę į "Oskarą" filmo užsienio kalba kategorijoje"

2006 m. - Arūno Matelio dokumentinis filmas "Prieš parskrendant į Žemę",
2008 m. - Mario Martinsono "Nereikalingi žmonės",
2009 m. - Gyčio Lukšo "Duburys",
2011 m. - Kristijono Vildžiūno "Kai apkabinsiu tave",
2012 m. - Audriaus Stonio dokumentinė juosta "Raminas",
2013 m. - Giedrės Beinoriūtės "Pokalbiai rimtomis temomis",
2014 m. - Igno Jonyno "Lošėjas".

LYDERIAI

Į geriausio filmo vardą pretenduoja:

1. "Žmogus-paukštis"
2. "Viešbutis "Didysis Budapeštas"
3. "Vaizduotės žaidimas"
4. "Vaikystė"
5. "Amerikiečių snaiperis"
6. "Visko teorija"
7. "Atkirtis"
8. "Selma"

Geriausi filmai užsienio kalba:

"Mandarinai" (Estija, Gruzija)
"Ida" (Lenkija, Danija)
"Leviathan" (Rusija)
"Wild Tales" (Argentina)
"Timbuktu" (Mauritanija)

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder