Rankų darbo animacinis filmas „Paranormanas“

Rankų darbo animacinis filmas „Paranormanas“

Rankų darbo šilumos ir pačių moderniausių technologijų derinimas lėmė, jog vos pasiekus kino ekranus, „Paranormanui“ imtas prognozuoti Oskaras. Nenorint užbėgti įvykiams už akių derėtų pristatyti animacinio filmo kūrimo užkulisius ir tai kaip modernios technologijos įsiliejo į filmavimo aikštelę.

„Niekam ne paslaptis, jog animacija progresuoja, tad šiandien technologijos leidžia sukurti pseudo-lėlinį ar pseudo-plastelininį animacinį filmą pernelyg nevargstant su maketais, lėlių gamyba ir dekoracijomis. Dirbant studijoje „Laika Entertainment“ mums užteko tik šiuolaikinių technologijų, kino ekrane leidžiančių atgaivinti ir suskaitmeninti visa tai, ką mes sukūrėme. Na, ir žinoma, 3D spausdintuvo“, - kalbėjo režisierius Chrisas Butleris, pristatydamas gana retai naudojamą ir neįtikėtinai brangų, tačiau aibę galimybių atveriantį spausdintuvą.

Ties animacinio filmo vairu stovėjęs režisierius Samas Fellas papildė kolegą: „Ar pamenate animacinius filmus „Koralaina ir slaptas pasaulis“ bei „Piratai! Nevykėlių kompanija“? Animacinio filmo „Paranormanas“ lėlės sukurtos pagal tuos pačius principus, skirsis tik jų veidai ir emocijų spektras, išgautas 3D spausdintuvo dėka“, - kalbėjo vyras, pridūręs, jog „Laika Entertainment“ – pirmoji studija, animacinių filmų kūryboje ėmusi naudoti 3D spausdintuvus, suteikiančius galimybę lėlinės animacijos personažams sukurti „keičiamus veidus“.

3D spausdintuvo dažų kasetė užpildoma miltelių konsistencijos skysta guma, kurią veikiant ultravioletiniais spinduliais, išspausdinamas reikalingo dydžio ir formos sluoksnis, kurio storis prilygsta ketvirtadaliui žmogaus plauko storio. Visa tai yra sluoksniuojama tol, kol išgaunamas animacinio filmo personažo veidas. Keičiamų lėlių veidų gamybą sudaro 10 etapų, o taip pat daugiau negu 5 valandos poliravimo ir veidų apdirbimo nuo akimirkos, kuomet jis pagaminamas spausdintuvu iki akimirkos, kuomet jis panaudojamas filmavime.

Studijos „Laika Entertainment“ padalinyje, besispecializuojančiame ties 3D spausdintuvais gaminamais veidais, dirba 45 animatoriai, skulptoriai ir techniniai specialistai. Filmuojant animacinį filmą „Paranormanas“ buvo panaudoti 4 spalvoti 3D spausdintuvai, kurie be pertraukos veikė 572 dienas. Trimačio spausdintuvo panaudojimas – itin brangus malonumas. Vienas toks įrenginys kainuoja apie 50 tūkst. JAV dolerių, o kasetė, užpildyta specialia guma – nuo 400 iki 900 dolerių. Animaciniame filme „Paranormanas“ 3D spausdintuvu kuriant keičiamus lėlių veidus buvo panaudota: 291 litras super klijų, 132 litrai emulsijos, 35 000 guminių pirštinių, 729 lapai švitrinio popieriaus, 5000 kanceliarinių peilių, 2430 akrilinių dažų „Crystal Clear“ balionėlųi, 3,77 tonos spausdintuvo miltelių, 855 litrai spalvotų dažų, 6432 reti magnetai, pagaminti iš retai žemės paviršiuje randamų medžiagų ir 1867 vienkartinės spausdintuvo galvutės.

Įspūdingi techninę filmo pusę lydintys skaičiai lėmė, jog „Paranormanas“ – tai pirmas lėlinės animacijos filmas, kuriame buvo panaudoti 3D spausdintuvu pagaminti keičiami lėlių veidai. Filmo kūrėjai animacinio filmo kūrimo proceso metu personažams pagamino per 31 tūkstantį įvairių veido dalių, naudotų filmavimuose. Tokia gausybė įvairių detalių buvo sukurta siekiant sukurti animacinį filmą, kurio herojai pasižymėtų plačiu emocijų ir veido išraiškų spektru. Kaip teigia „Paranormano“ kūrėjai, norint nufilmuoti maždaug 27 sekundžių trukmės kadrą, vienam personažui prireikia daugiau kaip 250 skirtingų veido dalių. Pagrindinis filmo veikėjas Normanas turi 8 tūkstančius skirtingų veidų, kuriuose – skirtingai suraukti antakiai ir lūpos, leidžiantys veikėjui išgauti iki 1,5 milijono veido išraiškų ir emocijų. Pasibaigus filmavimams visi animaciniame filme apnaudoti keičiami veidai buvo atiduoti į studijos „Laika Entertainment“ „veidų biblioteką“, kurią sudaro net 1257 archyvavimo dėžės.

Įspūdingu, šiltu ir labai nuoširdžiu animaciniu filmu vadinamas „Paranormanas“ pasakoja apie mažyčiame gotikinio stiliaus miestelyje gyvenantį berniuką Normaną, galintį matyti mirusiuosius ir bendrauti su jais. Dėl paranormalių gebėjimų turintis aibę rūpesčių ir nepatogumų berniukas sužino, jog ties gimtuoju jo miesteliu kabo jau tris šimtus metų skaičiuojantis raganos prakeiksmas, kurį panaikinti gali tik Normanas. Tačiau kaip tai padaryti mažam ir aplinkinių keistuolių laikomam berniukui?..

Neįtikėtinai puikus lėlinės animacijos atstovas, animacinis filmas visai šeimai „Paranormanas“ jau Lietuvos kino teatruose.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder