Klaipėda neteks reikšmingų premjerų?

Klaipėda neteks reikšmingų premjerų?

Pasigirdus žiniai, jog gali nelikti Kultūros rėmimo fondo paramos nacionaliniams ir valstybiniams teatrams, pastarieji ėmė svarstyti net apie kai kurių premjerų atšaukimą.

Ministerija tikina, kad reikiamos lėšos bus numatytos kitų metų biudžete, bet sumos kol kas nenurodo.

Iš pastarojo fondo kasmet nemažą finansinę injekciją gaunantys Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ir Klaipėdos dramos teatras kantriai laukia sprendimo, tačiau sykiu ironizuoja situaciją. Anot jų, klaipėdiečiai turėtų būti įpratę, jog pinigų iš šios finansinės "arterijos" gauti ir taip nelengva.

Iš Kultūros rėmimo fondo nebegaus

Kultūros ministerijoje iki krizės veikė programos, kurių lėšomis finansuota valstybinių teatrų veikla, bet 2009-ųjų pradžioje jos panaikintos - tuomet suteikta galimybė teikti paraiškas Kultūros rėmimo fondui, rašo BNS. Nors nacionalinės ir valstybinės įstaigos buvo priverstos konkuruoti su komercinėmis, teatrų vadovai tai vadino kompromisu norint gauti nors dalį lėšų naujiems spektakliams kurti.

Lietuvos kultūros tarybos atstovė Goda Dapšytė sako, kad pasikeitimai numatyti jau nuo šių metų pradžios įsigaliojusiose Teatrų ir koncertinių įstaigų įstatymo pataisose. Kultūros tarybos parengtose ir Kultūros ministerijos rugpjūtį patvirtintose Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų projektų gairėse nebeliko galimybės paremti nacionalinių ir valstybinių įstaigų veiklos.

Taip pat numatyta, kad pinigai teatrų veiklai nuo kitų metų sausio turėtų būti skirti tiesiogiai iš Kultūros ministerijos pagal Profesionaliojo scenos meno nacionalinę programą, tačiau teatrų vadovai teigia iki šiol žinių iš ministerijos apie tokią nacionalinę programą nesulaukę. Ministerija teigia, jog minėta programa dar tik rengiama.

Galbūt atsisakyti premjeros?

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas baiminasi, jog teatras gali prarasti ypač reikšmingą finansinę injekciją, tačiau kol kas nekantriai laukia galutinio Kultūros ministerijos sprendimo.

"Neatsiradus nacionalinei programai, teatrai arba dar labiau pradės mąstyti apie komercinę dalį, išsikreips europietiško teatro modelis, kuriuo užtikrinamas aukštos meninės vertės kūrinių pristatymas repertuariniame teatre, arba bus pasukta komercinio teatro link", - BNS tvirtino J. Sakalauskas.

NĖ CENTO. Šiemet itin sėkmingas Klaipėdos dramos teatro pirmąsyk surengtas tarptautinis festivalis "TheAtrium" iš Kultūros rėmimo fondo negavo nė cento.Klaipėdos dramos teatro nuotr.

"Vakarų ekspresui" vadovas vakar patikslino, kad jei šiemet nepavyks pateikti paraiškos dėl finansavimo iš Kultūros rėmimo fondo, teatras kitąmet patirs mažiausiai 50 tūkst. eurų deficitą.

Negavęs šių pinigų teatras negalėtų kitąmet paleisti vienos iš premjerų: arba miuziklo "Čikaga", arba operos "Prūsai". Tokiu atveju esą tektų apsieiti su pigesniais, koncertiniais atlikimais.

Daugiausiai teatras uždirba iš bilietų, jį remia Klaipėdos miesto savivaldybė.

"Kol kas Savivaldybės skiriamos sumos renginiams yra akivaizdžiai svariausios. Jei ne Savivaldybės rėmimas, mes sunkiai būtume parengę tokią stiprią programą kaip šiemet, - dėstė J. Sakalauskas. - Gaila, kad Kultūros rėmimo fondas nemažai programų arba išvis neparėmė, arba parėmė minimaliai. Reiktų išskirti nė euro negavusį, tačiau itin solidų Klaipėdos dramos teatro festivalį "TheAtrium", - žodžius bėrė J. Sakalauskas.

Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys kol kas plaukų nuo galvos nerauna - verčiau laukia žinių iš ministerijos. Tačiau, jei teatras šiemet neteks pinigų iš konkurso, galimai tai kainuotų vieną premjerą.

Šiemet teatras iš Kultūros rėmimo fondo gavo 20 tūkst. eurų, praėjusiais metais - apie 30 tūkst. "Tai - teatrui reikšminga piniginė injekcija. Mūsų teatro kūrybinė veikla vykdoma iš parduotų bilietų ir finansavimo, kurį gaudavome iš pastarojo fondo", - teigė jis ir pridūrė tikintis, kad per porą dienų išaiškės, kokia programa bus įgyvendinta, kad įstaigos neprarastų lėšų.

Vis dėlto pašnekovas ironizavo, kad klaipėdiečiai jau turėtų būti įpratę, jog savo kūrybinei programai įgyvendinti iš rėmimo fondo pinigų lengvai negausi.

"Tikiu, kad greit sužinosime, kaip galėsime gauti papildomų lėšų kūrybinei veiklai vykdyti. Kitu atveju aš nematau prasmės, jog, dalyvaujant konkurse vadovo vietai užimti, iš būsimo vadovo reikalaujama penkerių metų kūrybinės veiklos programos, jeigu niekas neįsipareigoja jos bent jau dalinai finansuoti. Kokia gali būti kūrybinė veikla, jei visą laiką reiktų galvoti apie tai, kaip išgyventi", - teigė T. Juočys.

"Suprantu teatrų susijaudinimą"

Narūnas LENDRAITIS, Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas

Ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, tik pradėjusi eiti pareigas, juk sakė, kad kol kas vyrauja nenormali situacija, kai valstybinės biudžetinės įstaigos konkursuose dėl finansavimo kūrybinėms programoms dalyvauja kartu su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis. Šiuo atveju didieji šalies teatrai juk ir turėtų būti išlaikomi iš valstybės biudžeto, o jų veiklai taip pat turi būti planuojamos pakankamos lėšos. Kokie bus priimti sprendimai, nežinau, tačiau suprantu ir teatrų susijaudinimą. Lauksime žinių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder