Eimunto Nekrošiaus "Hamletas" pakerėjo Londono žiūrovus

Eimunto Nekrošiaus "Hamletas" pakerėjo Londono žiūrovus

Statant „Hamletą“ istoriniame Šekspyro teatre režisieriui Eimuntui Nekrošiui, aktoriams ir visai kūrybinei grupei iškilo nelengva užduotis sutrumpinti trijų su puse valandų spektaklį beveik per pusę. Be to, reikėjo sukurti unikalią spektaklio atmosferą be įprastos vandens dulksnos, garsinio fono ir ugnies.

Parodyti vienoje scenoje 37 Šekspyro pjeses per 37 dienas 37-iomis skirtingomis pasaulio kalbomis. Tokį ambicingą uždavinį sau iškėlė istorinio Londono „The Globe“ teatro kolektyvas.

Šis teatras pirmą kartą buvo pastatytas 1599 metais ir jo scenoje šviesą išvydo visos pagrindinės W. Šekspyro pjesės. 1613 metų birželio mėnesį, „Henriko VIII“ vaidinimo metu teatras sudegė iki pamatų, bet jau kitais metais buvo atstatytas. Šekspyro trupės aktoriai čia vaidino iki 1642 metų, kada teatras buvo uždarytas. Naujam gyvenimui „The Globe“ teatras atvėrė duris po modernios rekonstrukcijos 1997 metais. Šiandien tai ant Temzės upės kranto įsikūręs kultūrinis kompleksas - gyvasis paminklas W. Šekspyrui. Pats teatras, scena ir žiūrovinė dalis išoriškai identiški senąjam pastatui. Tačiau vidinė infrastruktūra yra preciziškai apgalvota ir leidžia patogiai ir produktyviai dirbti šiuolaikiniams spektaklių kūrėjams. „Shakespeare's Globe“ reguliarus sezonas trunka nuo gegužės iki spalio, kol leidžia oro sąlygos, mat tik pusė žiūrovų sėdi po stogu ložėse, o likę 700 stebi spektaklius stovėdami po atviru dangumi. Be to, komplekse veikia muziejus, išradingų ir šmaikščių suvenyrų krautuvė, kavinė, vyksta nuolatinės ekskursijos. Šalia įsikūrusiame įspūdingame repeticijų ir edukaciniame centre vyksta seminarai ir paskaitos.

Idėja surinkti į vieną programą vaidinimus pagal visas Šekspyro pjeses, sukurtus skirtingose pasaulio šalyse teatro vadybininkams kilo prieš porą metų, o jos įgyvendinimas pareikalavo nemažai energijos, darbo ir lankstumo. Dabar, paklausti kada rengs kitą tokį festivalį, britai purto galvas ir sako, kad toks festivalis rengiamas tik vieną kartą gyvenime. Prie įprastinių vadybinių uždavinių – finansavimas, grafikai, kelionės, techniniai reikalavimai, prisidėjo ir meniniai. Mat festivalio rengėjai, laikydamiesi „The Globe“ teatro tradicijų reikalavo iš visų trupių, kad spektakliai būtų vaidinami maksimaliai taip, kaip jie buvo vaidinami Šekspyro laikais – be šviesos efektų, be muzikos įrašų, na ir, žinoma, be specialių ugnies efektų. Teatro tradicija akcentuoja autoriaus teksto ir aktorių vaidybos svarbą. Be to, visi vaidinimai turėjo tilpti į dviejų dalių, trunkančių po vieną valandą formatą.

Teatrui „Meno Fortas“ sutikus dalyvauti šiame renginyje, režisieriui Eimuntui Nekrošiui, „Hamleto“ aktoriams ir visai kūrybinei grupei iškilo nelengva užduotis sutrumpinti trijų su puse valandų spektaklį beveik per pusę. Be to, reikėjo sukurti unikalią spektaklio atmosferą be įprastos vandens dulksnos, garsinio fono ir ugnies. Visa tai teoriškai buvo apgalvota dar Vilniuje, o Londone „Meno Fortas“ turėjo tik vieną dieną repeticijų salėje ir dvi valandas scenoje. Teko atsisakyti kai kurių scenų, kitas – trumpinti ir spartinti, garso takelį keisti gyvais pianino, būgno ir aktorių balsų garsais. Tam Londono teatre yra įrengta puiki repeticijų salė, kurioje realiu masteliu atkurta scena su joje esančiais kolonomis, durimis ir balkonu. Tik pilnai įsisavinti naujosios spektaklio redakcijos korektūras, nei aktoriai, nei scenoje jiems talkinę „Meno Forto“ darbuotojai neturėjo užtektinai laiko. Todėl visi spektakliai, o jų per dvi dienas teko suvaidinti tris, pareikalavo ypatingo dėmesio ir susikaupimo.

„Meno Forto“ spektaklis buvo paskutinis programoje ir lietuvių aktoriams teko garbė uždaryti pusantro mėnesio trukusį festivalį. Nei kartas nuo karto prapliumpantis lietus, nei tą savaitgalį vykę karalienės valdymo deimantinio jubiliejaus renginiai nesutrikdė žiūrovų ir visi trys spektakliai buvo suvaidinti pilnutėliame teatre. Nemažai žiūrovų tarpe buvo ir Londone gyvenančių ar net specialiai atvykusių tautiečių. Režisieriaus E. Nekrošiaus, A.Mamontovo, kitų aktorių ir visų „Meno Forto“ darbuotojų įdėtas triūsas nenuėjo veltui. Spektaklis puikiai suskambėjo savo „gimtojoje“ scenoje ir žiūrovai plojo lietuviams atsistoję. O viena iš „The Globe“ teatro vadovių teigė, kad Nekrošiaus spektaklis gerokai pakėlė kokybės kartelę tiems, kurie ateityje statys „Hamletą“ Londone.

„Hamleto“ trupė jau grįžo namo ir „Meno Fortas“ ruošiasi gastrolėms Kazanėje, kur Birželio 18, 19 dienomis bus parodytas E. Nekrošiaus spektaklis „Idiotas“ pagal F.Dostojevskio romaną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder