Gargždų parke - lietuvių kino festivalis

Gargždų parke - lietuvių kino festivalis

Miesto gimtadienio šventės metu Klaipėdos rajono verslininko Dainiaus Šatkaus iniciatyva Gargžduose pirmą kartą svečiuojasi lietuvių kino festivalis "Sidabrinės gervės naktys“. Jo metu turėsime puikią progą susipažinti su lietuvišku kinu, kinematografais, aktoriais, režisieriais, prodiuseriais bei legendinėmis Lietuvos kino asmenybėmis.

Pasak renginio organizatorių, vienas iš tikslų yra plėsti lietuviško kino žiūrovų auditoriją ir pristatyti aktyvią Lietuvių kino akademijos veiklą. Susirinkusiems bus rodomi trys filmai, su žiūrovais bendraus ir juos vaišins iš televizorių ekranų pažįstami veidai. Renginio vieta - Gargždų parkas, laikas - šeštadienis, 21 val.

Pirmasis filmas, kurį ketinama parodyti – režisieriaus Vytauto Landsbergio jaunesniojo dokumentika "Nuo pasaulio stogo“. Jame pasakojama apie sudėtingą okupuoto Tibeto situaciją ir emigracijoje gyvenančius pabėgėlius bei jų lyderį – Jo Šventenybę Dalai Lamą. Šiaurės Indijoje įsikūrusias Tibeto pabėgėlių stovyklas lietuvių filmavimo grupė aplankė Pekino olimpiados metu. 1949 m. Kinija okupavo Tibetą. 1959 m. įvyko masinis tibetiečių sukilimas, kurį Kinijos armija itin žiauriai numalšino. Vien tik Lhasos regione buvo nužudyta 87 000 tibetiečių. Tibetiečių dvasinis vadovas Dalai Lama pabėgo į Indiją. Kinų okupacijos metais žuvo apie 1,2 milijono tibetiečių (šeštadalis Tibeto gyventojų). Šiuo metu Indijoje, Nepale, Europoje ir Amerikoje gyvena per milijoną pabėgėlių iš Tibeto.

"Jau puiku, tik dar šiek tiek...“ – taip vadinasi antrasis trumpo metražo filmas, kurį išvys gargždiškiai. Filmo režisierė – Lina Lužytė. Jame vaidina Gabija Riškuvienė, Rytis Saladžius, Rimantė Valiukaitė, Andrius Paulavičius, Domas Pirštelis. Filme pasakojama apie 1992-uosius metus. Lietuva tik ką atgavusi Nepriklausomybę. Vieną dieną gamyklos darbuotoja Danguolė laimi keistą prizą: kartu su savo šeima Danguolė bus nufotografuota Amerikos žurnalo viršeliui. Taip staiga ir netikėtai moteris tampa savotiška Lietuvos ambasadore. Ji nusprendžia, kad visa, kuo Lietuvoje buvo gyventa iki šiol, yra pasenę, tarybiška ir nereprezentatyvu, o Naujoji Lietuva turi būti naujoviška. Tik... kokia ta naujoviška?

Trečiasis – pilno metražo filmas "Stiklainis uogienės“ (režisierė Ramunė Čekuolytė-Che). Filmas rodytas tokiuose festivaliuose, kaip Tarptautinis Europos šalių kino forumas "Scanorama“ 2009, Baku tarptautiniame studentų filmų festivalyje "Start“ 2009 (apdovanotas pagrindiniu prizu Grand Prix), Tarptautiniame kino festivalyje "Kino pavasaris“ 2010, Monako labdaros kino festivalyje 2010.

Dramoje, kurioje vaidina Edita Užaitė, Romas Ramanauskas, Petras Lisauskas, Rokas Glustinas, Dalius Skamarakas, pasakojama apie meilužius – pusamžį vedusį vyrą ir gerokai jaunesnę moterį. Ilgainiui Marta pavargsta nuo slapstimosi, meilužės statuso ir nusprendžia palikti Dmitrijų. Jis pasimetęs, nenori prarasti mylimos moters ir nesantuokinio vaiko, bet įsipareigojimai neleidžia palikti šeimos. Marta sugrįžta. Jie vėl laimingi. Deja, neilgam.

Filmo režisierė Ramunė Čekuolytė-Che (gim. 1977 m.) yra stilistė, filmų dailininkė, teatro ir kino režisierė. Prieš dešimtmetį baigė studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2008 m. baigė scenarijaus rašymo specialybę Rusijos kinematografijos institute bei Maskvos aukštuosius kino režisūros kursus. Nepaisant atsivėrusių galimybių Rusijoje, ji grįžo į Lietuvą, čia dėsto ir kuria. "Stiklainis uogienės“ – jos pirmasis pilnametražis vaidybinis filmas. Jis buvo sukurtas tik iš privačių lėšų ir visiškai neturėjo valstybinio finansavimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder