Į Klaipėdos miestą žengia džiazas

Į Klaipėdos miestą žengia džiazas

Pradedant oficialia atidarymo ceremonija miesto piliavietėje ir pirmuoju koncertu Teatro aikštėje, šiandien uostamiestį po metų pertraukos užvaldys džiazas. Jo armijos karvedė - Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė - ne tik jaučiasi pasiruošusi šešioliktajam renginiui, bet ir puoselėja ambicingus jo ateities planus.

Oras? Žadama, kad bus geras. "O jeigu ir ne, kam nervintis dėl to, ko negali pakeisti, - sako I. Grubliauskienė, atidėjusi į šalį kas porą minučių suskambantį telefoną ir putlią darbaknygę, prikimštą scenos brėžinių primargintų lapų. - Verčiau tobulinti tai, kas dar leidžiasi tobulinama."

Ką galima tobulinti iki paskutinių minučių?

Šiuosyk - festivalio naujokų, jauniausiųjų svečių - vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventės "Jaunoji džiazo banga" dalyvių - apgyvendinimo reikalus, kad visiems būtų kaip įmanoma labiau patogu. Iki pat paskutinės dienos vis atsiranda pasiūlymų, kuriuos skubame įvertinti ieškodami geriausio.

Pažymėtina, kad festivalis labai sutelkia žmones. Nepaisant krizės, tiek verslininkai, tiek kiti geros valios žmonės labai geranoriški. Džiazo festivalis nėra Grubliauskų ar kieno nors kito, o viso miesto šventė, ir tai labai jaučiama.

Man smagiausia, kai iš Vilniaus paskambinę muzikantai, renginių organizatoriai teiraujasi - kiek kainuos bilietai į Marilyn Mazur ir "Incognito" koncertą? Labai džiugu būna atsakyti: "Pas mus viskas nemokamai." Tai - rėmėjų nuopelnas. Galbūt kažką ir erzina, kai renginių metu jiems ilgai dėkojama, bet be jų šito nebūtų.

Vis dėlto kalba apie aplinkybių diktuojamą poreikį pereiti prie mokamų renginių kyla kasmet.

Buvome pradėję apie tai galvoti prieš XV festivalį. Ir vis dėlto manome, kad klaipėdiečiams būtų labai sunku persiorientuoti, jeigu festivalis taptų mokamas. Be to, net neįsivaizduoju, kur būtų galima organizuoti tokio masto renginį, bet su bilietais - Klaipėdoje tokios vietos nėra. Jokioje uždaroje salėje nesukursi tokios geros erdvės, kokia festivalio metu tampa Teatro aikštė. Festivalis ne šiaip sau turi miesto šventės statusą.

Vadinasi, miesto gyventojai savo ruožtu sudaro sąlygas nemokamai tradicijai plėtoti?

Reikia įdėti "dūšios", kad pritrauktumei rėmėjų, bet smagu tai, kad dauguma jų dažniausiai yra melomanai. Galbūt prisidėdami prie festivalio jie įgyvendina savo nerealizuotas svajones... Tenka sutikti verslininkų, kurie vaikystėje grojo kokiu nors instrumentu, paskui metė, bet muzikai ir muzikavimui jaučia didelę nostalgiją. Tai - žmonės su polėkiu, "prie džiazo".


Solidaus festivalio vardas tikriausiai taip pat palengvina rengimosi rūpesčius?

Taip. Visi mūsų kviečiami atlikėjai klausia - kas yra grojęs jūsų festivalyje? Pavardijus viskas tampa paprasčiau. Iškilių kolegų vardai daugelį veikia raminamai. Pavyzdžiui, dauguma atlikėjų apskritai neleidžia filmuoti jų pasirodymų, nebent porą minučių. Tačiau pasakius, kad koncertą filmuos nacionalinis televizijos kanalas ir kad šioje scenoje anksčiau buvo įamžinti "Tower Of Power" ir visos kitos žvaigždės, retas spyriojasi... Kuo daugiau žinomų atlikėjų atvažiuoja - tuo geriau festivalio kokybės ženklui.

Džiazo muzikantai nėra popmuzikos stabukai, kurie keliauja su savo virtuvėmis ir penkiolika "freilinų"; jie labai žemiški, bet itin reiklūs muzikiniams bei techniniams reikalams.

Šiemet ilgiausiai užtruko derybos su Marilyn Mazur. Pradžioje kalbėta apie itin aukštą honorarą, kurio tikrai neįpirktumėme. Buvo labai apmaudu, bet mes vis tiek rašėme laiškus, prašėme. Galų gale jie sumažino honorarą ir sutiko atvažiuoti. Jiems įdomu, kad tai - atviro oro renginys, o ne koks verslininkų vakarėlis.

Kita festivalio pažiba - grupė "Incognito" - šiemet švenčia veiklos 30-metį ir yra ant bangos. Jų muzika - užvedantis "jazz funk" - labai tinka aikštei.

Šiais metais išsivertėme be amerikiečių, bet žvaigždės juk - ne tik Amerikos vėliavoje, - juokiasi. - Juolab kad dauguma džiazo atlikėjų yra tikri pasaulio piliečiai.

Kuo daugiau žvaigždžių atvežate į festivalį - tuo daugiau lieka tų, kuriuos dar norėtumėte pristatyti?

O taip, festivalis turi savo svajonių sąrašą! Labai norėtųsi, kad į Klaipėdą atvažiuotų Herbie Hancock, Marcus Miller, o gal net Aretha Franklin. Kodėl gi ne - viskas mūsų rankose, nereikia bijoti svajoti. Vyras dažnai mane bara: "Tu dar vieno reikalo nepabaigei, o jau žiūrinėji kitką", - juokiasi. - Bet, manau, nereikia užspausti savo minčių. Reikia turėti norų ir siekti paversti juos kūnu.

Vakar Vytautui sakiau: vertinant veiklos krūvį, jeigu jį tektų "pavežti" žmogui, kuris tokio darbo nemėgsta, jis tikriausiai išprotėtų. Be meilės šiam darbui šitaip gyventi negalėtum. Dabar festivaliu išvis gyvena visa šeima, vaikams tai - natūrali terpė.

Labai norėčiau išlaikyti savo vyrą džiaze... Būtų gaila, jeigu politika visai jį įtrauktų. Manau, kad jis - labai talentingas žmogus, ir apleisti muziką jam būtų per didelė auka.

Pernai, per džiazo festivalio padėkos koncertą "Penkiolika su puse", skirtą dabar jau šviesaus atminimo Romualdui Malinauskui paremti, susirinko daug jo kolegų muzikantų, ir visi jie labai džiaugėsi šia proga... Pamaniau, kodėl nepadarius projekto "Kongas ir draugai" tęstinio, juolab kad dažnai rengiant festivalį lietuvių atlikėjams nebelikdavo vietos. Šiuosyk jiems grąžiname skolą pirmąjį festivalio vakarą, penktadienį.

Ar po metų festivalio pertraukos buvo sudėtinga pagautį ankstesnį tempą?

Visi gąsdino - "jūs nebeatsitiesite, viskas bus pasikeitę". Pokyčių iš tikrųjų yra, bet apskritai manau, kad "pravaikštos" metai išėjo į naudą. Sulaukėme daug dėmesio - laiškų, skambučių - iš žmonių, kurie patikino, kad renginys yra reikalingas. Vadinu tai "akcijų pasitikrinimu". Susikurtą įdirbį lengva sugriauti, tad negali nei spekuliuoti juo, nei užmigti ant laurų.


Kokių pokyčių patyrė festivalio komanda?

Ji po truputį keičiasi - jaunimas išvažiuoja mokyti į užsienį, bet pagrindinis mūsų žiedas, senieji vilkai - tie patys. Štai šiuosyk iš Danijos grįžo vienas asistentas - specialiai tam, kad pabūtų apsuptas festivalio dvasios. Beje, net pasikeitę antpečiai nepakeičia festivaliui talkinančių žmonių nuostatų - čia ir įmonės generalinis direktorius prie scenos paduoda mikrofonus ir mėgaujasi darbu.

Kaip ir anksčiau, festivalio koncertus filmuos, o "Jaunąją džiazo bangą" - tiesiogiai transliuos Lietuvos televizija.

Vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė - naujoji festivalio tradicija.

Taip, ir jai skyrėme itin daug dėmesio ir jėgų. Finansiškai tai ne toks didelis krūvis, bet labai gausu organizacinių reikalų - juk atvykstantys vaikai turi ne tik darniai sudainuoti, bet ir išsimiegoti, turiningai praleisti laisvą laiką.

Postūmį inicijuoti šią šventę suteikė mano pačios vaikai. Pernai iš Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės jie grįžo pakylėti. "Galėtų dainos būti kitokios", - svarstė. Pamaniau, kad visai galėtume tai padaryti, su kolege Edita Mejaraite susėdome ir pradėjome kurti koncepciją. Tiesa, pradžioje galvojome, kad teks dainuoti pačioms - būgštavome, gal niekas nesiregistruos, gal kolektyvams pasirodys neįdomu... Tačiau prasidėjus registracijai teko sukti galvą jau kita tema - kaip priimti visus norinčiuosius. Iš įvairiausių miestų miestelių suvažiuos per 100 kolektyvų. Malonu buvo girdėti, kad visi džiaugėsi galimybe atvykti į Klaipėdą, prie jūros.

Kai pagalvoji, kad visus 2000 vaikų būsime išmokę tokių gerų dainų, supranti, kad esi teisingame kelyje, ir širdį pakutena malonus virpuliukas. Labai smagu matyti, kai septynmečiai prisiriša prie kitokios muzikos, nei brukama per televiziją ar kitus lengvai prieinamus šaltinius. Vaikams, kurie domisi muzika arba net ketina siekti muzikinės karjeros, pamatyti, kaip "Jive Aces" bendrauja su publika, kokį kurią šou - puikus edukacinis projektas.


"Šis festivalis - nauja viršūnė"

Vytautas GRUBLIAUSKAS-KONGAS, Klaipėdos pilies džiazo festivalio iniciatorius ir globėjas, parlamentaras

Koncertas, kuriame pasirodysiu penktadienį - vienas iš atsakingiausių mano gyvenime. Nors tapau nebe profesionalus muzikantas, o mėgėjas, iš visų jėgų stengiuosi neatitrūkti nuo džiazo. Beje, atmintyje sudėliojus metus, paaiškėjo, kad šiemet sukanka 30 metų nuo mano mokslų baigimo ir muzikinės karjeros pradžios... Grosiu Armstrong, Ferguson, Lionel Richie ir kt. kūrinius. Po šito pasirodymo lengviau atsikvėpsiu ne vien aš, bet ir mano kolegos Seimo bendrabutyje, pastaruoju laiku turėję klausytis mano repeticijų.

Kalbant apie visą artėjantį festivalį, jis deda naują tašką renginio istorijoje ir žymi posūkį stilistinės įvairovės link. Plačiai atveriamos durys ir Lietuvos džiazo atlikėjams. Šeštadienis išsaugomas kaip pagrindinio užsienio žvaigždžių koncerto diena, jame grosiantys atlikėjai - tikri džiazo grandai, kurių pasirodymai papuoštų bet kurį pasaulio renginį.

Naują puslapį, kuris, tikiuosi, ateityje taps pirmuoju visoje storoje knygoje, verčia festivalis "Jaunoji džiazo banga". Džiaugiuosi savo artimiausio žmogaus - Ingos - išradingumu ir užsispyrimu. Man atrodo, kad Klaipėdos pilies džiazo festivalis įgavo naujus sparnus, kurie iškels jį į rimto tarptautinio masto renginio lygį.

"Džiazas - bendra kalba"

Kristina JATAUTAITĖ, dainininkė, chormeisterė, XVI Klaipėdos pilies džiazo festivalio dalyvė

Vyksta paskutiniai pasiruošimai renginiui ir aš lakstau iš vienos repeticijos į kitą. Tačiau šie krūviai - įveikiami, nes kuo daugiau padarai, tuo daugiau, pagavęs pagreitį, ir spėji! Manau, Klaipėdai didelę šventę žada jau vien tai, kad į miestą suvažiuos didžiulis būrys vaikų ir jaunimo. Džiazo dainų šventės metu jie atliks vieną programą, vadinasi, visi ras bendrą kalbą! O šį vakarą aš bei visa mūsų grupė "Capella'A" pasirodys pirmajame džiazo festivalio koncerte, ir mums didelė garbė pradėti jį vienoje scenoje su renginio pradininku.

Kai buvau studentė, džiazo festivalis buvo ir džiaugsmas, ir siaubas, mat jis sutapdavo su egzaminų sesija, ir po paskutiniojo sekmadienio koncerto pernakt ruošdavomės kitądien vykusiam egzaminui... Dabar festivalis man yra tikrasis Klaipėdos vasaros startas - mūsų miestas gyvena nuo džiazo iki džiazo.


Festivalio programa

Šiandien

18.30 val. - festivalio atidarymo ceremonija Klaipėdos piliavietėje. Groja Kongas ir draugai.

19 val. - koncerto Teatro aikštėje pradžia.

"DIXXBAND" IR KRISTINA SVOLKINAITĖ. Kylanti Lietuvos vokalinio džiazo žvaigždutė ir nuotaikingas, šiuo metu aktyviausiai Lietuvoje koncertuojantis diksilendas visiems klausytojams primins tikrąsias festivalio ištakas.

KASP BIGBENDAS IR AMBERLIFE. Vienintelio šiuo metu karinio - Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo - bigbendo Baltijos šalyse ir žinomo atlikėjo pasirodymas sujungs jauno dainininko muzikines ambicijas su karine drausme.

KONGAS IR DRAUGAI. Po ilgokos pertraukos Vytautas Grubliauskas sugrįžta į sceną. Talkon jis pakvietė jauną, bet ambicingą Klaipėdos bigbendą bei Lietuvos džiazo ir popžvaigždžių būrį - Steponą Janušką, Sasha Son(g), Moniką Liubinaitę, Kristiną Jatautaitę, Editą Bodrovaitę, Laimoną Urbiką, "Capella'A".

Vidurnaktį - "jam session" su grupe "DiXXBand" džiazo klube "Kurpiai".

Rytoj

18 val. - koncerto Teatro aikštėje pradžia.

"ULIKHANIAN QUINTET". Armėnijos džiazo virtuozai, turintys vieną geriausių moteriškų džiazo vokalų pasaulyje, sugeba sujungti klasikinį džiazą su įspūdingais armėnų folkloro elementais.

BRIUSELIO DŽIAZO ORKESTRAS nepaiso standartų. Aukščiausio meistriškumo jie siekia per originalias kompozicijas, unikalias kompozicijas, stengdamiesi atlikti jas tiek pat išradingai, kiek ir aistringai.

"JAZZPOWER SIX". Jean-Pierre Froehly, Wolfgang Lackermund, Hendrik Meurkens - vieni ryškiausių, pasaulinį pripažinimą pelniusių Vokietijos džiazo atstovų. Prie jų prisijungs Lietuvos muzikantai Vytis Nivinskas, Darius Rudis, Laimonas Urbikas.

"MARILYN MAZUR BAND". Legendinio džiazo muzikos genijaus Miles Davis bendražygė, džiazo perkusijos deivė Marilyn Mazur nuolat eksperimentuoja, organizuoja pasirodymus su įvairiomis grupėmis, skirtingais muzikantais, tarsi kurtų didžiulę muzikinę šeimą, kurios tikslas - ieškoti, stebinti ir šokiruoti.

"INCOGNITO". Įsikūrusi 1980 metais, 2010-aisiais grupė "Incognito" švenčia pozityvių ritmų ir neskiesto "jazz funk" muzikos šėlsmo 30-metį. Ilgalaikė grupės sėkmė yra viena įspūdingiausių Jungtinės Karalystės muzikos istorijoje per pastaruosius 20 metų. Jei pažvelgtume į anglų "soulful" menininkų biografijas, pamatytume, kad daugelio šlovės amžius buvo labai trumpas. Neilgas sąrašas ir tų, kuriems pavyko sukurti unikalų britišką skambesį ir tuo pačiu pelnyti pasaulinį pripažinimą.

1 val. "jam session" su grupe "LU-band" (Vokietija-Lietuva) džiazo klube "Kurpiai".

Sekmadienį

16 val. šventinė "Jaunosios džiazo bangos" dalyvių eisena iš Lietuvininkų aikštės į Vasaros estradą.

17 val. vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė. Vyr. chormeisterės - Aušra Smičiūtė ir Kristina Jatautaitė, šventės dalyviams akompanuos Klaipėdos bigbendas.

19.30 val. šventės garbės svečių "The Jive Aces" (Didžioji Britanija) koncertas.

23 val. DJ Vlad "funk soul" party džiazo klube "Kurpiai".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder