Instaliacija kviečia panirti į būties paslaptis

Instaliacija kviečia panirti į būties paslaptis

Palangoje, Antano Mončio namuose-muziejuje, atidaryta Lauros Guokės paroda „Sunaikinta visata“ primena žiūrovui, kad pasaulis, kuriame žmogaus pojūčiai suvokiami kaip tikri, iš tiesų visuomet esti dviprasmiški ir neaiškūs.

Pravėrus muziejaus duris, tarsi panyri į visatos tamsą, kurią paryškina neoninė šviesa. O erdvėje kabantys instaliacijos „Sunaikinta visata“ darbai tarsi tyrinėja tokius nesenstančius dalykus, kaip grožis, mirtis ir tikėjimas, sukurdami vientisą pasakojimą.

Pasak autorės, instaliacijoje ji remiasi istorija Armando Schulthesso, kuris, sulaukęs 50-ies, atsiskyrė nuo visuomenės ir Šveicarijos miškuose sukūrė įspūdingą filosofinį sodą.

„Auresi gyvenvietėje jis įkūrė 18 hektarų ploto kosmogoninį sodą, kur ant bet kurio medžio, bet kurio krūmo buvo prikabintos nedidelės metalinės lentelės su įvairiomis mokslinėmis idėjomis keliomis kalbomis. Po nelaimingo atsitikimo autorius miršta, įvairūs albumai meilės temomis yra sunaikinami jo giminaičių“, – pasakojo parodos autorė L. Guokė.

Instaliacija, kurią papildo ir fotografijos, menininkė sako kalbanti apie būtį ir jos suvokimo paieškas per vaizdus, prisodrintus kūniškumo ir neišvengiamos baigties nuojautos.

„Labai smagu, kad Laura niekada nedaro parodų dėl efekto. Niekada neslystama paviršiumi nei raiškoje, nei darbų pateikime, nei jų kokybėje. Lauros parodos visada yra prasmingos, visada įdomios“, – sakė menotyrininkė Rūta Jakštonienė.

Panirti į visatos ir žmogaus būties paslaptis A. Mončio namuose-muziejuje L. Guokė kvies iki kovo pabaigos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder