Jaunimas patikina: pasijuokti iš savęs – sveika

Jaunimas patikina: pasijuokti iš savęs – sveika

Kiekvienam jaunam turbūt tenka patirti tą gyvenimo etapą, kai meilė „rauna stogą“, kai norisi garsiai džiaugtis, karčiai liūdėti ir stipriai priešintis neteisybei. Tokį emocijų kokteilį kiekvienas jaunas išgyvena savaip. Šeštadienį Tauragėje viešėjęs jaunų dainuojančių aktorių duetas „Neteisėtai padaryti“ pilies kiemelyje susirinkusį jaunimą panardino ne tik į vakarop atslinkusį lietų, bet ir į jausmus. Pasipiktinimas, aistra, nesėkminga meilė, susižavėjimas, beviltiškumas – viskas jų lūpose skambėjo su humoru, ironiškai ir išraiškingai. Jaunimas liko sužavėtas ir vieningai pritarė minčiai, jog nieko nėra stipriau išgyvenant „juoda ir balta“, kaip gebėjimas pasijuokti iš susiklosčiusios padėties ir iš savęs.

„Nes jie truputį galvoti...“

Jolanta Kazlauskienė, Tauragės moksleivių kūrybos centro (MKC) direktorė sakė, kad‚ „Neteisėtai padarytus“ pasikviesti į miesto šventę „Tauragės dienos 2013“ rekomendavo pilies jaunimas. Esą ši grupė – „jėga“. Buvo įdomu, ar šeštadienio pavakarę ėmus niaukstytis visi neišsibarstys ir neliks keistų aktorių duetas vienas. Nieko panašaus – jaunuoliai baltai dažytais veidais prikaustė beveik visas kiemelyje buvusias laisvas kėdes nusėdusiųjų dėmesį ir prajuokino nuo pirmų minučių. Vienas – rimtas su gitara, kitas neva truputį kuoktelėjęs, pritariantis spiegiančiu balsu ir iliustruojantis kūrinius kūno ir veido išraiškomis. Keletas su publika apsikeistų frazių – ryšys užmegztas, akys nepraranda kontakto, ausys geria kiekvieną žodį.

„Aš niekada nenorėjau nusižudyt. Aš niekada nenorėjau pasidaryti sau galo. Nes aš truputį galvotas“, – skambėjo dainoje „Galvotas“. Ir išties, aktoriai galvoti, kaip ir galvotai (ir juokingai) atliekami jų kūriniai: žodžiai, rodos, gilūs, o veido išraiška kvaila, arba priešingai, labai rimtas veidas, o dainuoja apie tai, kaip miško žvėrys nusprendė sumušti niekam nepatinkantį zuikį...

Šokinėjo, kol padai atsilupo

Koncerto žiūrovus linksmino ne tik aktoriai, bet ir nuotaikingų melodijų apimtų jaunuolių šėlsmas prie scenos. Išgirdę linksmesnę dainą keturi jaunuoliai ir mergina kildavo iš vietų ir imdavo linksmai šokinėti ir šėlioti. Vienam iš vaikinų net vieno sportbačių padas nusilupo. Po koncerto kompanija ovacijomis lydėjo „Neteisėtai padarytus“, sakė, jog „tokia muzika teisinga“. Kaip išsireiškė viena kompanijos merginų, vardu Rita, aktoriai šaunūs, nes nelaukia publikos atsako ir nebijo, kaip jie bus priimti, o tai, anot jos – stipru.

"Man patiko jų atliekami kūriniai. Jie skatina ir pamąstyti, ir pasijuokti", – sakė Rita.

Keturi vaikinai ir viena mergina buvo vieninteliai koncerto dalyviai, išdrįsę pakilti iš sėdimų vietų. Tauragėje įprasta džiaugtis santūriai, daugiausia, ko gali tikėtis atlikėjai iš žiūrovų: delnų pliauškėjimo (nes ir kiti juk ploja), nenustygstantys vietoje dar trypia į ritmą kojų pirštais, tačiau ir tai, kad niekas nepamatytų – „neduok die pagalvos, kad man patinka, o aš gi rimtas žmogus“. Žinoma, tai netaikytina visiems, tačiau tauragiškiai susikaustę. Kaip sakė Mindaugas, vienas linksmosios kompanijos vaikinų, „gyvas pas mus bandos jausmas“.

"Jei pusė aikštės žiūrovų būtų atsistoję šokti – būtų atsistojusi ir likusi dalis. Žmonės gal ir norėtų pasilinksminti, tačiau vis dar yra priklausomi nuo kitų nuomonės. O išties yra faina perlipti per save – nori ir šoki", – įspūdžiais dalinosi vienas iš trijų prie scenos šėlusių vaikinų.

Humoras – ir pritraukti, ir atstumti

Žinoma, jis pripažįsta, kad šėlioti uždaroje ir savoje aplinkoje yra kur kas jaukiau ir saugiau.

Ir, be abejo, sava kompanija būtina – gi nešokinėsi vienas kaip idiotas.

Buvo smagu stebėti po koncerto basą drėgnomis pilies kiemo plytelėmis pėdinantį ir sporbačiais nešiną Aurimą. Sako, kad padas nuplyšo nuo šokinėjimo. Vaikinas MKC lanko „Pilies teatro“ teatralų užsiėmimus, tenka jį išvysti spektakliuose. Vaikinas atsipalaidavęs tiek scenoje, tiek gatvėje. Jis pritarė nuomonei, jog tauragiškiams trūksta laisvumo.

Teigiamais įspūdžiais po koncerto dalinosi ir Tauragės rajono moksleivių draugijos „Asorti“ narės Nelita su Rūta. Nelita „Neteisėtai padarytus“ palaikė išsidažydama kaip mimė. Paklaustos, kuo joms patiko aktorių duetas, merginos įvardija kerintį aktorių gebėjimą iš savęs pasijuokti.

"Kas geba iš savęs pasijuokti, geba pritraukti kitų dėmesį, o juokas suartina", – sako Nelita.

Nelita ir Rūta – neišskiriamos draugės, nors mokosi skirtingose mokyklose. Draugystė užsimezgė MKC nuo antros klasės lankomose dailės klasėse. Dviese tokios negandos, kaip patyčios ar nelaiminga meilė, nebaisios. Kaip nuo jų gintis? Nelita sako pasitelkianti humorą.

"Jei klasėje kuris bendraamžis šaiposi iš kito, stengiuosi įsiterpti ir viską nuleisti juokais. Tas, kuris tyčiojosi, kurį laiką sutrinka ir nerasdamas, ką atsakyti, dažniausiai nustoja kabinėtis", – dalinasi Nelita.

Rūta – kiek santūresnė, ji sako dažniau stebinti situaciją iš šalies, tačiau matydama, kaip iš kito šaipomasi, ir pati patiria nemalonius jausmus, bejėgiškumą.

Pagerėja... pabuvus su savimi

„Stoviu ant tilto krašto, rankoje laikydamas agrastą“, – dainuoja „Neteisėtai padaryti“ „Apie meilę“. Teiraujuosi, kaip merginos vaduojasi iš beviltiškų situacijų. Rūta kaip mat išsako nuomonę apie savižudybę.

"Tai pats egoistiškiausias poelgis. Nusižudydamas asmuo palengvina sau būtį, o artimuosius palieka su savigrauža, skausmu ir dešimtimis klausimų, ką galėjo jie padaryti ne taip, kad jų mylimas žmogus nutraukė savo gyvybę".

Rūta, kai sunku, paguodos ieško tarp savo augintinių šunų, kurie visuomet lieka ištikimi, švelnūs ir mylintys, o Nelita pasitraukia į akistatą su savimi.

"Randu kokį kampą, kuriame galiu pabūti tyloje ir su savimi pasikalbėti. Užduodu sau klausimus, atsakau. Pasižiūriu iš šono į save, besikalbančią su savimi, ir nusijuokiu. Pagerėja", – patikrintais savistabos metodais dalinosi Nelita.

Rūtą nuo nemalonumų gelbsti atvirumas. Mergina sako, jog nieko nėra geriau už natūralumą.

"Vaikštau be kaukės. Jei kuris žmogus man nepatinka, neslepiu to ir nebendrauju su tuo žmogumi. Taip išvengiu beprasmių akimirkų su juo bendraudama ir apgailėdama kiekvienos minutės. Be to, nereikia tuščiai leisti laiko su kitais aptariant, koks tas žmogus nepakenčiamas", – sako Rūta.

Nepavyko merginai net ir valandžiukei pabūsi su kauke. Nors buvo išsidažiusi kaip mimas, dažai suerzino odą, kad teko juos nusiplauti. Nei kompanija vaikinų, nei Rita, Rūta ar Nelita po „Neteisėtai padarytų“ pasirodymo nesirengė eiti į Vasaros estradoje turintį prasidėti „Biplan“ koncertą – įspūdžių pakako. Valandžiukė linksmybių su „Neteisėtai padarytais“, gera kompanija pašonėje, jei buvo progų nusikvatoti, – daugiau ir nereikia.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder