Užsiėmimų metu bus galima ne tik sužinoti apie Kalėdų nakties burtus ir tradicijas, bet ir savo rankomis pasigaminti šventei skirtus atributus. Nuo 12 val. - veltiniu puoštų naginių gamyba. Nuo 15 val. - Advento vainiko pynimas. Platesnė informacija teikiama bei registracija vykdoma tel. 41 05 28, mob. tel. 8 675 25173.
Prosenoviniai Kūčių papročiai
Mažosios Lietuvos gyventojai buvo evangelikai liuteronai, todėl sdvento pasninko ir kitų draudimų mažai laikėsi, o Kūčių vakarienės stalas nebuvo gausus.
Ilgiausiai išsilaikė prosenovinis paprotys Kūčių dieną valgyti sausai virtus žirnius. Juos nušutinę, vandenį nupildavo ant šiaudų kūlio ir aprišdavo vaismedžius, kad derėtų. Kalėdų naktį stebėjo dangų. Jei žvaigždėtas - karvės duos daug pieno, mažai žvaigždžių - blogi metai. Kaip ir kitur Lietuvoje, Klaipėdos krašte tikėta, kad naktį kalba gyvuliai, bet kalbos negalima klausytis: kas klausys - mirs.
Šv. Kalėdos Klaipėdos krašte - didžioji religinė šventė, todėl švęsta dvi dienas, o trečioji diena laikyta pusšvente. Šventinis stalas buvo gausus, padengtas kvepiančiu šienu, užtiestas namuose austa raštuota staltiese. Prieš Kalėdas skersdavo paršą, kad šventei netrūktų šviežios mėsos ir vėdarų. Neapsieita be saldaus stalo - kepė pipirnykus - kalėdinius sausainius su medumi.
Obuolio magija
Šventės proga vaišintasi obuoliais. Tikėta, kad vieną obuolį pasidalijusi šeima visus metus bus vieninga, o tėvai nepristogs abipusės meilės. Dalinosi tokiu būdu: tėvas paimdavo obuolį nuo stalo, paduodavo motinai, ši supjaustydavo į tiek lygių dalių, kiek šeimoje narių ir, pradėdama nuo vyriausiojo, padalindavo.
Per šv. Kalėdas lietuvininko kambario palubėje kabantis sietynas atstodavo eglutę. Jį apipindavo eglių šakelėmis arba buksmedžiu. Priekuliškiai ruošdamiesi šventėms geležinius sietynus dažė žaliais aliejiniais dažais. Pirmosios namuose puošiamos eglutės buvo mažos, su įstatytomis žvakutėmis, kurias liejo iš vaško ar lajaus ir padažydavo audinių dažais. Mėgtos raudonos spalvos žvakės. Eglės žvakeles įžiebdavo nuo advento vainiko.
MLIM informacija
Rašyti komentarą