Klaipėdos dramos teatras kviečia į neeilinę premjerą

Klaipėdos dramos teatras kviečia į neeilinę premjerą

Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius Povilas Gaidys šiemet švenčia kūrybinės veiklos penkiasdešimtmetį. Ta proga režisierius kviečia vilniečius į premjerą - rugsėjo 22-ąją Nacionaliniame dramos teatre bus rodoma Peterio ir Valterio Marksų "Viskuo kaltas teatras".

Spektaklyje vaidina Eglė Jackaitė, Simona Šakinytė, Vidas Jakimauskas, Donatas Švirėnas, Kazimieras Žvinklys. Pagrindinį Režisieriaus vaidmenį atlieka pats Maestro P. Gaidys.

Pasaulyje vargu ar rastume dar bent vieną režisierių, kuris pusšimtį metų būtų kūręs tame pačiame teatre. Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius, kino ir teatro aktorius P. Gaidys savo gyvenimą su Klaipėdos dramos teatru susiejo prieš penkiasdešimt metų. Žiūrovams bei kritikams Klaipėdos dramos teatras ir P. Gaidys - sinonimai.

Naująjį spektaklį P. Gaidys ne tik režisavo - jis jame vaidina pagrindinį režisieriaus Entonio Dž. Lefkuro vaidmenį. Spektaklyje vaidina ir buvę P. Gaidžio studentai iš jo paruoštų trijų aktorių laidų.

1963 m. GITIS'o absolventas P. Gaidys, paskirtas teatro vyriausiuoju režisieriumi, į kūrybinį ansamblį suvienijo dvi skirtingas tuo metu teatre buvusias trupes, ėmė formuoti repertuarą.

P. Gaidžio pastatymai garsino ne tik teatrą kaip savitą, bet ir patį uostamiestį. Garsūs P. Gaidžio pastatymai - Justino Marcinkevičiaus "Mindaugas", "Mažvydas", "Katedra", "Krintančios žvaigždės", Vladimiro Majakovskio "Pirtis", Balio Sruogos "Milžino paunksmė", Juozo Glinskio "Po Svarstyklių ženklu", Maksimo Gorkio "Dugne", Kazio Sajos "Poliglotas. Abstinentas" ir daugelis kitų - anuomet turėjo ne tik estetinį poveikį, bet ir didžiulį politinį rezonansą.

P. Gaidys nepamiršo ir kito savo pašaukimo - aktorystės. Vaidino teatre ir kino filmuose - "Birželis, vasaros pradžia", "Skrydis per Atlantą", "Moteris ir keturi jos vyrai", "Elzė iš Gilijos" ir kituose.

P. Gaidys kuria spektaklius ir šiandien. Per penkiasdešimtį kūrybos metų P. Gaidys sukūrė per 80 spektaklių, subrandino aukšto meninio lygio trupę.

Už nuopelnus teatro menui P. Gaidžiui suteiktas Lietuvos nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas (1971), Lietuvos valstybinė premija (1979), Lietuvos liaudies artisto garbės vardas (1987). Režisierius apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu (2002).

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder