Knygų ar tuštybės mugė?

Knygų ar tuštybės mugė?

Nuvilnijo Vilniaus knygų mugė, kurioje su Klaipėdos žurnalistais ir žurnalistų klubu "Marinus" apsilankiau ir aš. Pirmą kartą.

Žiupsnelis asmeninių įspūdžių. Pirma, ką pajutau, - patekau į kažkokį šiuolaikinį Babelio bokštą, iš kurio reikia dumti kuo greičiau į namus. Paskui pamažu apsipratau ir netgi pradėjo patikti, bet jau buvau kiek pavargus. Gelbėjo klaipėdiškio leidėjo pasiūlytas viskio šlakelis. Tuomet jau prabudo žurnalistinis smalsumas. Ne, ne knygoms. Atmosferai.

Labai juokingai atrodė lyg ir konferencijos "kioskeliuose", kuriuose susėdę gal trys-penki tikriausiai autoriai ir leidėjai "konferencijuojantys" patys su savimi, klausančio - nė vieno, bet užtat mikrofonai, filmavimo kameros.

Buvo ir salių, kuriose vyko konferencijos su pakankamai daug besiklausančių mugės lankytojų. Susidariau įspūdį, kad dauguma jų čia užėjo gal net nežinodami, apie kokią knygą kalbama. Tačiau, pamatę visoje Lietuvoje atpažįstamus patraukliai apsirengusius konferencijų vedėjus, užsuko būtent čia, o ne kitur. Per tuos vedėjus gal ir rasis noras pristatomą knygą nusipirkti.

Vienas paviljonas buvo skirtas vien tik įvairiaplanei muzikai. Čia nardė daugybė įžymybių. Viena mano kolegė, nepaisydama jos biudžetui pritrenkiančios kainos - 50 eurų, anūkėlei norėjo nupirkti žymaus ir pripažinto atlikėjo vinilo plokštelę. Nepardavė, pranešdami, kad prekyba prasidės tik 19 val. Ir ten jau grūdosi jaunimo minios, norinčios to vinilo.

Žodžiu, mugėje dalyvaujant su parašyta ir išleista knyga ar pristatant naujus muzikos albumus labai svarbu sukurti ir ažiotažines pristatymų sąlygas. Ir reikia tikrai nemažai įdirbio, kad susilauktumei išskirtinio skaitytojų, klausytojų dėmesio. Ar visa tai atsipirks finansine prasme, - ilgai ir nuobodžiai gali tik svarstyti. Vienas leidėjas, už gal 1,5 metro "kioskelio" nuomą paklojęs 500 eurų, labai tiksliai pastebėjo: "Uždarbio čia nesitikima. Bet dalyvauti svarbu vien dėl to, kad "apsišviestum" dar nemiręs, dar nesubankrutavęs."

Na, toks juodokas humoras, sakyčiau. Pats didžiausias dėmesys, žinoma, krypo į visuomenėje skandalus sukėlusias knygas. Manau, kad jų autoriai ir leidėjai tokį tikslą ir turi - sukelti skandalą. Per tai ir perkamumas, per tai gal pasiekiami ir kiti tikslai. Pavyzdžiui, knygos autorius nori įsibrauti į politikų gretas arba iš užmaršties grįžti į politiką.

Žodžiu, knygų mugė išties įvairiaplanė, pradedant maitinimo bizniu, baigiant pačiais įvairiausiais joje dalyvaujančiųjų tikslais. Na, o lankytojų gausa per kelias mugės dienas, manyčiau, jau "perspjovė" visus Lietuvoje vykstančius atlaidus kartu sudėjus. Kiek tarp tų lankytojų srauto iš tiesų tikrų knygos mylėtojų ir skaitytojų - labai sunku spręsti. Nes čia atplaukiantys irgi turi pačių įvairiausių tikslų. Kad ir nusifotografuoti su garsenybėmis, visiškai ignoruojant abejotinas kai kurių reputacijas...

Tikras knygų mylėtojas mugėje, kuri dabar jau perkrikštyjama į festivalį, tikrai gali atrasti daug vertinga. Tik reikia žinoti, ko tu iš tiesų nori. Be šito žinojimo apsilankymas virsta tuštybės muge...

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder