Kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno šimtmetį pažymės pašto ženklas

Kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno šimtmetį pažymės pašto ženklas

Minėdamas kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno gimimo šimtmetį Lietuvos paštas išleidžia pašto ženklą. Jis apyvartoje pasirodys šį šeštadienį, vasario 20-ąją - kūrėjo gimimo dieną.

Proginį pašto ženklą, kurio tiražas - 300 tūkst. egzempliorių, sukūrė dailininkė Evelina Paukštytė. Jame panaudota kompozitoriaus J. Juzeliūno nuotrauka, 2000 m. daryta fotografo Arūno Baltėno, bei operos „Sukilėliai" faksimilė. Šio pašto ženklo nominalas - 0,39 euro.

„Naujasis pašto ženklas, skirtas kompozitoriaus J. Juzeliūno atminimui įamžinti, prasmingai išleidžiamas per kūrėjo gimtadienį. Tai priminimas mūsų šalies žmonėms apie šio iškilaus šviesuolio, prisidėjusio prie Lietuvos kultūros ir valstybingumo puoselėjimo, šimtmečio sukaktį bei šįmet prasidedančią J. Juzeliūno atminimui skirtų renginių pradžią", - pažymėjo Lietuvos pašto Pašto ženklų leidybos departamento vadovas Ervinas Vaišnoras.

Kartu su kompozitoriaus J. Juzeliūno šimtmečiui skirtu pašto ženklu apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį naujuoju pašto ženklu apmokama pašto korespondencija Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

J. Juzeliūnas (1916-2001) - vienas iškiliausių ir ryškiausių XX a. lietuvių kompozitorių. Jo kūrybinį palikimą sudaro dvi operos, baletas, 6 simfonijos, oratorijos solistams ir chorams bei koncertai įvairiems instrumentams. J. Juzeliūnas buvo atsidavęs ne tik muzikai ir kūrybai, bet ir mokslui, pedagogikai (jis - profesorius, humanitarinių mokslų habilituotas daktaras), visuomeninei veiklai (aktyvus Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys).

Seimas 2016-uosius yra paskelbęs J. Juzeliūno metais. Šiais metais bus siekiama atkreipti ypatingą šalies visuomenės dėmesį į įvairiapusę J. Juzeliūno asmenybę, atskleisti prasmingą kūrybinę, mokslinę ir visuomeninę jo veiklą.

Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25-27 pašto ženklus. Lietuvos paštas taip pat teikia kurjerių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder