"Laisvės kelią" plytomis jau parėmė apie tūkstantis aukotojų

"Laisvės kelią" plytomis jau parėmė apie tūkstantis aukotojų

Paramos akcija "Laisvės kelio" skulptūrai pastatyti per savaitę sulaukė beveik tūkstančio rėmėjų iš viso pasaulio. Iki ketvirtadienio užsisakiusių plytas, iš kurių sostinėje bus statoma simbolinė trijų spalvų siena, jau buvo per 980 - pavienių piliečių ir šeimų.

Pasak projekto organizatorių, prie būsimo simbolio Lietuvos laisvei ir vienybei kūrimo jau prisidėjo ne tik Lietuvos, bet ir JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Airijos ir Norvegijos gyventojai, daugiausia lietuvių tautybės. Kaip nurodoma projekto tinklapyje, jau surinkta beveik pusė lėšų vienai iš trijų skulptūros sekcijų sumūryti.

"Trispalves plytas, kurios bus įmūrytos į "Laisvės kelią", internetu perka ne tik lietuviai ir ne tik Lietuvos gyventojai. Prisidėti prie skulptūros panoro žmonės, gyvenantys Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), Ostine (Teksaso valstija, JAV) bei Atlantoje (Džordžijos valstija, JAV), daugelyje kitų pasaulio vietų. Visų jų vardai bus įamžinti "Laisvės kelyje", - teigia idėjos autorius, skulptorius Tadas Gutauskas.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui skirta skulptūra šią vasarą iškils Konstitucijos prospekto ir Geležinio vilko gatvių sankirtoje palei transporto žiedą. Simbolinė siena su žmonių figūrų siluetais stovės legendinio Baltijos kelio atkarpoje Vilniuje. Pasak T. Gutausko, šis pilietinis projektas ragina nepamiršti vienybės idėjų, padėjusių Lietuvai prieš dvidešimt metų išsikovoti laisvę.

"Laisvės kelią" planuojama atidengti šių metų rugpjūčio 23 dieną, minint Baltijos kelio 21-ąsias metines.

Daugiau kaip 3 metrų aukščio ir 60 metrų ilgio sienai iš viso reikės 20 tūkstančių geltonos, žalios ir raudonos spalvos plytų. Jose bus įamžinti vardai ir pavardės žmonių ir šeimų, paaukojusios pinigų plytai pagaminti. Vieno žmogaus paaukota plyta kainuoja 25 litus, šeimos - 50 litų.

Aukoti šias sumas "Laisvės kelio" plytoms galima interneto svetainėje adresu www.laisveskelias.lt iki šių metų liepos 15 dienos.

Nors projektas "Laisvės kelias" šįmet Vyriausybės nutarimu buvo įtrauktas į Lietuvos valstybės atkūrimo paminėjimo remtinų renginių planą, atskiro finansavimo šiam projektui nėra, todėl lėšų tikimasi surinkti iš visuomenės aukų ir keleto privačių rėmėjų. Autoriaus skaičiavimu, skulptūrai sukurti ir pastatyti bei aplinkai sutvarkyti prireiks apie 1 mln. litų, bet jei bus surinkta mažiau pinigų, siena būsianti trumpesnė.

T. Gutauskas Vilniuje yra sukūręs ne vieną skulptūrą - pernai Vingio parke iškilo pasaulio lietuvių vienybės simbolis "Vienybės medis", dar anksčiau pastatyta skulptūra "Lietuvos krepšiniui" prie sostinės "Siemens" arenos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder