Lietuvės filmo premjera - garsiausiame Švedijos kino festivalyje

Lietuvės filmo premjera - garsiausiame Švedijos kino festivalyje

Švedijoje prasidedančiame 36-ajame tarptautiniame Geteborgo kino festivalyje šeštadienį vyks lietuvių režisierės Martos Dauliūtės filmo "Antra klasė" tarptautinė premjera.

Po filmo premjeros Geteborge vyks diskusija, kurioje taip pat dalyvaus filmo herojai Edvardas Jurgilas bei Artūras Andriukaitis, Kristina Rimkutė ir Viktorija Sucheckaja.

M. Dauliūtė gimė Šiauliuose. Prieš dešimtmetį išvyko į Švediją ir 2008 m. Geteborgo kino akademijoje įgijo kino režisūros bakalauro laipsnį. Šiuo metu dirba prodiusere ir režisiere, yra Švedijos nepriklausomų kino kūrėjų asociacijos valdybos pirmininkė.

Prieš ketverius metus M. Dauliūtės trumpo metražo filmas "Trys dienos" dalyvavo Lietuvoje rengiamo Europos šalių kino forumo "Scanorama" konkursinėje programoje. Filmo "Antra klasė" premjera Lietuvoje 2012 m. įvyko irgi kino forumo "Scanorama" metu.

Filmas "Antra klasė" atvirai ir iš arti atskleidžia emigrantų iš Lietuvos buitį, juokina ir graudina saviironija ir nuoširdumu, priverčia tapatintis su filmo herojais net tuos, kurie lyg ir nepriklauso "antrai klasei". Tai kartu ir aktualus dokumentas apie socialinę klasę ir pagarbą, darbo ir žmogaus vertę, atveriantis galimybę pažvelgti į emigracijos problemą globalizacijos fone.

Tarptautinio Geteborgo filmų festivalio, vykstančio sausio 25 - vasario 4 dienomis, šių metų garbės apdovanojimas bus įteiktas garsiai vokiečių režisierei Margaretai fon Trotai (Margarethe von Trotta). Tarp festivalio svečių laukiama ir legendinio vokiečių režisieriaus Folkerio Šliondorfo (Volker Schloendorf), garsaus austrų režisieriaus Ulricho Seidlo, kitų pasaulinio garso kino kūrėjų. Jauniesiems menininkams festivalyje įteikiamas Ingmaro Bergmano kino debiuto apdovanojimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder