Lietuviškam "Hamletui" - 15 metų

Lietuviškam "Hamletui" - 15 metų

Šiais metais gegužės 11-ąją sukanka lygiai 15 metų, kai pirmą kartą buvo parodytas Eimunto Nekrošiaus "Hamletas". Jubiliejinis spektaklis tądien vėl bus parodytas Nacionalinio dramos teatro scenoje, o birželį pasaulinio pripažinimo sulaukęs lietuvių režisieriaus darbas keliaus į Londoną, legendinį Viljamo Šekspyro "Globe" teatrą.

Per penkiolika metų "Hamletas" žiūrovams buvo parodytas daugiau nei 200 kartų, apkeliavo visą pasaulį ir pelnė tarptautinį pripažinimą. Už sukurtą pagrindinį princo Hamleto vaidmenį 2007 metais dainininkas Andrius Mamontovas pelnė Boriso Dauguviečio auskarą. Atlikėjas yra prasitaręs, kad šis įvertinimas jam - vienas svarbiausių jo gyvenime.

"Po "Hamleto" premjeros prieš teatro apdovanojimus teatralai karštai diskutavo, ar ne teatro žmogui galima įteikti Kristoforą (dabar tapusį Auksiniu scenos kryžiumi, - aut. past.)? Neišdrįso. Todėl specialiai įsteigė auksinį B.Dauguviečio auskarą. Buvau pirmas, kuris gavo šį apdovanojimą. Tai laikau dvigubu įvertinimu - specialiai tavo atvejui buvo sukurtas apdovanojimas", - "Vakaro žinioms" sakė A.Mamontovas.

Dažniau užsienyje nei Lietuvoje vaidinanti "Hamleto" trupė, švęsdama 15 metų jubiliejų, gegužės 11 dieną grįžta į Nacionalinio dramos teatro sceną. Pripažinimo visame pasaulyje sulaukęs spektaklis birželio pradžioje keliauja į London "Globe" teatrą, kuris pastatytas pagal teatrą, kuriame dirbo ir kūrė pats V.Šekspyras.

Būtent šį rašytoją britai nutarė pagerbti laukdami didžiulio sporto įvykio ir praturtindami jį kultūros renginių "olimpiada". Artėjančių vasaros Olimpinių žaidynių proga V.Šekspyro teatras "Globe" parodys net 38 spektaklius skirtingomis kalbomis kurtus skirtingų šalių teatrų ir režisierių. Londono publika išvys kinų, pakistaniečių, graikų, kitomis kalbomis, tarp jų ir lietuvių, pastatytus spektaklius pagal V.Šekspyrą.

Išskirtiniu lietuvių Hamletu susidomėjo ir Didžiosios Britanijos žiniasklaida. Prieš keletą savaičių Vilniuje lankęsi BBC reporteriai parengė reportažą apie roko muzikantą, suvaidinusį legendinėje V.Šekspyro pjesėje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder