Makedonijoje skambės lietuvių liaudies lyrika

Makedonijoje skambės lietuvių liaudies lyrika

Klaipėdos kultūros centre Žvejų rūmuose repeticijų salė tuščia: salė su 35-iomis ratu sustatytomis kėdėmis ir gerbėjų palaikymą primenančiais plakatais ant sienų laukia kasdienės mišraus choro "Cantare" repeticijos. Dainos čia skambėjo vakar, dar skambės šiandien, rytoj - kolektyvas aktyviai ruošiasi rugpjūčio 25-29 dienomis vyksiančiam tarptautiniam Ohrido chorų konkursui Makedonijoje.

2009-aisiais nuskynęs "sidabrinius" laurus Lietuvos televizijos Nacionaliniame chorų konkurse "Lietuvos balsai", pernai koncertų ciklu pažymėjęs dvidešimtmečio jubiliejų, pelnęs Lietuvių liaudies kultūros centro "Aukso paukštės" apdovanojimą mėgėjų meno kolektyvų nominacijoje "Tarptautinio spindesio žvaigždė", choras "Cantare" nemažina tempų - kolektyvas jau kraunasi lagaminus pasitikti dar vieno išbandymo, ir, anot choro vadovo Artūro Dambrausko, pamatyti nuostabaus Ohrido miesto gamtovaizdžio.

"Bel Canto" pėdomis

A. Dambrauskas, vadovaujantis ne tik uostamiesčio kolektyvui, bet ir Vilniaus chorui "Bel Canto", bandys antrą kartą sužibėti Makedonijoje - tik šįkart jau su kitu kolektyvu.

"Praėjusiais metais su "Bel Canto" buvome Makedonijoje, kuri, pasirodo, yra egzotiška ir nepaprastai įdomi šalis, o nerealaus grožio Ohrido miestas, įsikūręs prie Ohrido ežero, mus tiesiog pavergė. Aplankė ir sėkmė, kadangi tarptautiniame chorų konkurse užėmėme pirmąją vietą", - džiaugėsi laimėjimais A. Dambrauskas.

- Kai papasakojau apie kelionę chorui "Cantare", jie taip pat iš karto užsimanė ten keliauti. Anksčiau daugiausia važiuodavome į Vakarų šalis: Vokietiją, Austriją, Italiją, o norėjosi aplankyti ir kitą, Balkanų pusę. Smagu, nes ne tik dalyvausime konkurse, bet ir galėsime pažinti ką nors naujo, aplankyti Makedonijos, kaimyninių šalių vietoves, taigi proga dviguba. Mums smagu kartu, esame kaip šeima."

A. Dambrauskas pridūrė, jog reikia išnaudoti progą, nes dėl finansinių priežasčių "Cantare" turi galimybę keliauti po užsienį tik kartą per metus. Išvažiuoti sudėtinga ir dėl to, kad iš darbų atlikėjų niekas neišleidžia - visi važiuoja per atostogas, dėl dainavimo aukodami šeimai ir artimiesiems skirtą laiką.

Ar sėkmė lydės Lietuvą ir šiuosyk, A. Dambrauskas neprognozuoja. "Priklauso nuo kitų chorų meninio lygio - jei suvažiuoja itin stiprūs kolektyvai, vienaip, jei vienodai gerai pasiruošę, kitaip. Tokie konkursai yra skirti mėgėjams, profesionalai juose dalyvauti negali, bet vis tiek pasirodo, o tai irgi sunkina padėtį. Bet mūsų kolektyvas nesuka dėl to sau galvos", - sakė choro vadovas. Šįmet "Cantare" scena dalinsis su Lenkijos, Čekijos, Rusijos, Kazachstano, Serbijos, Bulgarijos, Latvijos, Makedonijos, Italijos ir kitų šalių kolektyvais.

Lyrika ir tango

Choro vadovas atskleidė, kad Balkanuose skambės lietuvių liaudies melodijos. "Makedonai yra temperamentingi žmonės, mėgsta aistringą muziką, tačiau šiais metais nusprendėme jiems atvežti lietuvių liaudies lyrikos. Net nežinau, kokia bus reakcija", - pasakojo A. Dambrauskas. Makedonai išgirs lietuvių kompozitorių Vaclovo Augustino "Supkit meskit", jau kultine tapusią Roberto Varno "Lek gerve", Vytauto Laurušo "Nakties balsus". Iš Europos muzikos lobyno lietuviai atliks Astoro Piazzollos tango "La muerte del angel".

Konkursinė programa sudaroma laisvai, svarbiausias renginio reikalavimas - pasirodymas turi trukti iki 15 minučių. Tiesa, egzistuoja dar vienas tarptautinio Ohrido chorų konkurso pageidavimas - viena daina turi būti būtinai makedonų kompozitoriaus ir atliekama makedonų kalba. "Cantare" pasirinko Dragano Šuplevskio liaudies dainą "Rum dum dum". Uostamiesčio choras Makedonijoje pristatys dvi programas: viena parengta konkursui, kita - kartu vyksiančiam festivaliui.

Choristai atlieka įvairią muziką, pradedant sakralinėmis ir baigiant pramoginėmis melodijomis. A. Dambrausko teigimu, kuo įvairiapusiškesnis repertuaras, tuo labiau lavėja kolektyvo skonis: norint gyvuoti, reikia mokėti prisitaikyti prie įvairių situacijų.

"Žinoma, gera atsigauti konkursuose su intelektualesne programa, nors kolektyvui patinka dainuoti viską, gal tik kiek sudėtingiau intonacine prasme atlikti šiuolaikinę muziką. Su malonumu dalyvaujame įvairiuose projektuose, muzikuojame su kitais atlikėjais", - kalbėjo A. Dambrauskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder