Muziejaus reveransas užsieniečiams

Muziejaus reveransas užsieniečiams

Šiuolaikišką ekspozicijų apžiūros įrangą įdiegęs Šilutės muziejus lietuvius pastatė į eilės galą. Pirmenybė suteikta vokiškai ir angliškai kalbantiems turistams.

Audiogidų paslaugą savo filialuose įdiegęs Šilutės muziejus pradėjo nuo reveranso užsieniečiams. Kol kas be profesionalaus gido, tik užsidėjus ausines, susipažinti su muziejaus filialų ekspozicijomis galima mokant vokiškai arba angliškai. Angliškai kalbančiai auditorijai audiogidų įranga įdiegta Šilutės muziejaus filiale Švėkšnos muziejuje, o buvusio Macikų lagerio karceryje-muziejuje pirmenybė teikiama vokiškai suprantantiems turistams.

Šios audioekskursijos pritaikytos pavieniams lankytojams, kurie su ekspozicijomis nori susipažinti individualiai, arba grupinėms ekskursijoms, kurioms nereikalingi gidai. Muziejaus darbuotojai tikisi, jog ši paslauga pritrauks daugiau užsieniečių lankytojų, kurie turės galimybę išgirsti kokybiškus ir išsamius pasakojimus apie muziejaus ekspozicijas.

Šilutės muziejaus direktorė Roza Šikšnienė teisinasi, kad diegiant naujieną į užsieniečius orientuotasi dėl skurdo.

"Gavome labai menką finansavimą, vos 8 tūkst. litų. Todėl už tuos pinigus ir aparatūrą turėjome nupirkti, ir samdyti firmą, kad jos darbuotojai profesionaliai galėtų įgarsinti mūsų paruoštus tekstus. O apie užsieniečius galvojome tik todėl, kad neturime profesionalaus gido, galinčio ekskursijas vesti angliškai. Lietuviai nėra nuskriausti - jiems ekskursijas veda profesionalūs gidai. Tačiau turint aparatūrą ir paruoštus tekstus nesudėtinga įrašyti ir daugiau kalbų. Tikimės, kad šiemet nudžiuginsime ir lietuvius", - aiškino muziejaus direktorė.

Ji teisinosi, kad dabar į muziejaus filialus Švėkšnoje ir Macikuose tenka važiuoti darbuotojams iš Šilutės. Tačiau turint audiogidus įrangą galės lankytojams išdalyti ir budintys sargai. Taip esą bus sutaupoma.

Audiogidas - tai turistams skirtas nešiojamas elektroninis prietaisas, pakeičiantis gidą. Audiogidą gavęs žmogus pats renkasi, kokią informaciją jis nori išgirsti, kokią praleisti ar net išgirsti pakartotinai. Audiogido aparatas bet kada gali būti sustabdytas, norint labiau įsigilinti į ekspozicijoje pateiktą medžiagą. Informacija pateikiama nenuobodžiai, galima išgirsti ne tik pasakojimą, bet ir garso efektus fone, muzikinius intarpus, kurie sukuria tam tikro laikmečio atmosferą ir sužadina vaizduotę.

Šiuo metu Švėkšnos muziejuje galima išklausyti 18 skirtingų pasakojimų, kurie supažindina su muziejaus ekspozicijomis: dvaro istorija, archeologija, etnografija, miestelio istorija. Ekspozicijose išskiriami rečiausiai matomi, unikalūs eksponatai ir apie juos pasakojama plačiau. Ekskursija trunka 40 minučių.

Macikų lagerio karcerio-muziejaus audiogidas susideda iš dešimties rišlių pasakojimų, ekskursija trunka taip pat 40 minučių. Audioekskursijos metu pateikiama informacija apie lagerio įkūrimą, tris Macikų lagerio laikotarpius, skirtingais valdymo režimais. Taip pat pasakojama apie rezistenciją Šilutės rajone.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder