Muziejus tvarkys Palangos Tiškevičių rūmus

Muziejus tvarkys Palangos Tiškevičių rūmus

Lietuvos dailės muziejus (LDM) naujus metus pradeda suplanavęs ne vieną reikšmingą parodą, Vytauto Kasiulio dailės muziejaus atidarymą ir 50 metų šįmet švenčiančio Palangos Gintaro muziejaus kapitalinio remonto darbus.

Šįmet Lietuvos dailės muziejus pradeda savo padalinio - Palangos Gintaro muziejaus (grafų Tiškevičių rūmų) restauravimo ir kapitalinio remonto darbus, kurie truks dvejus metus. Siekiant pritaikyti šimtamečius rūmus, kuriuose jau pusę amžiaus veikia Gintaro muziejus, vis didėjantiems lankytojų srautams, bus pritaikomos ir plečiamos ekspozicinės ir renginių erdvės, įrengiami liftai ir tualetai neįgaliesiems, vario danga nušvis rūmų stogas, į puošnųjį interjerą sugrįš meninis parketas.

LDM vadovai ramina, kad remonto darbai lankytojams netrukdys apžiūrėti Gintaro muziejaus nuolatinę ekspoziciją, dvi naujas jubiliejines parodas, rūmuose vyks ir tradiciniai vasaros sezono renginiai. 2010 m. Palangos Tiškevičių rūmuose pradėti tvarkybos darbai, vykdomi dviem etapais, iš viso kainuos apie 8,5 mln. Lt iš ES fondų.

Tarptautinių parodų programą pradės kilnojamoji ekspozicija iš Lietuvos ir Lenkijos rinkinių, skirta 1863 metų sukilimo 150 metų sukakčiai. Taikomosios dailės muziejuje sausio 24 dieną atidaroma paroda "1863 metų sukilimo ženklai Arturo Grotgerio kūrybos cikluose "Lituania" ir "Polonia" vėliau keliaus po kitus Lietuvos regioninius muziejus ir pradės antrus metus rengiamą "Lietuvos muziejų kelią".

Vasario mėnesio viduryje Radvilų rūmų muziejuje bus atidaroma dar viena tarptautinė paroda "Sidabro amžius ir jo amžininkai" iš Baltijos šalių muziejų kolekcijų, pristatanti 1890-1930 m. garsiuosius rusų dailės kūrėjus.

Svetingumo dvasia šįmet gyvens Nacionalinė dailės galerija - nuo vasario vidurio ją bus galima aplankyti nemokamai kiekvieną dieną ir apžiūrėti nuolatinę XX a. Lietuvos dailės ekspoziciją. Kitą pusmetį Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginius priimsianti galerija šįmet suplanavusi tris svarbias parodas, skirtas šviesaus atminimo menininkams - tapytojai, instaliacijų kūrėjai Marijai Teresei Rožanskaitei, skulptoriui Stanislovui Kuzmai ir fotografui Vitui Luckui.

Svarbiausiu šių metų projektu Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys vadina Vytauto Kasiulio dailės muziejaus Vilniuje atidarymą birželio 27 dieną. Šiame muziejuje bus saugoma ir eksponuojama dailininko našlės Bronės Kasiulienės ir sūnaus Vytauto Kasiulio Lietuvai perduota 950 kūrinių kolekcija. Atnaujintame ir pirminį istorinį vaizdą atgavusiame pastate prie Žaliojo tilto žiedo veiks V. Kasiulio kūrinių nuolatinė ekspozicija, parodų ir konferencijų centras, edukacinių renginių ir kultūrinių susitikimų centras. Pastato renovacija ir aplinkos sutvarkymas, muziejaus žiniomis, kainuos daugiau kaip 5 mln. Lt, iš jų daugiau kaip 4 mln. Lt - ES Sanglaudos skatinimo programos lėšos.

Naujajame Vytauto Kasiulio dailės muziejuje šįmet suplanuotos trys parodos, pasak R. Budrio, pristatysiančios tris gražiausius Europos miestus: "V. Kasiulio Paryžius", "Mykolo Raubos Vilnius" ir "Arbit Blato Paryžius ir Venecija".

Bendradarbiaudamas su garsiausiais pasaulio muziejais, LDM šįmet atveža retai keliaujančių dailės šedevrų. Birželio pradžioje iš Valstybinio Ermitažo muziejaus Sankt Peterburge atkeliaus Luko Kranacho Vyresniojo paveikslas "Madona su Kūdikiu po obelimi 1525-1530", o rudenį Vilniaus paveikslų galerijoje veiks paroda iš Luvro muziejaus "Antuanas Vato (Antoine Watteau) ir estampo menas".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder