Nauja knyga apie žydus stengsis užpildyti istorines spragas

Nauja knyga apie žydus stengsis užpildyti istorines spragas

Tarptautinis autorių kolektyvas pabandė sujungti skirtingus požiūrius į žydų istoriją Lietuvoje ir išleido knygą apie žydų istoriją nuo XIV amžiaus iki nūdienos. Knygos sudarytojų teigimu, tai pirmas toks išsamus veikalas, skirtas užpildyti istorinę spragą.

Knygą apie Lietuvos žydų istoriją rengė dvylikos autorių kolektyvas. Jos sudarytojai subūrė žymiausius pasaulio istorikus ir kartu peržiūrėjo visus žydų gyvenimo Lietuvoje aspektus nuo pat XIV amžiaus.

„Vienam ar net keliems autoriams sudėtinga būtų padaryti tokį darbą, todėl mes subūrėme tarptautinę tyrinėtojų grupę, kurioje buvo istorikai iš Lietuvos, labai žymūs žydų istorijos specialistai iš Vokietijos, Izraelio, JAV“, – teigė knygos sudarytojas Darius Staliūnas.

Studentams, dėstytojams žydų gyvenimas knygoje atskleidžiamas pasakojant apie jų buitį, religines tradicijas, kultūrą. Pasak autorių, skaitytojai ras tikrai ne vieną netikėtą istorinį faktą.

„Yra tikrai naujų dalykų apie žydų ir lietuvių bendradarbiavimą XX amžiaus pradžioje, kaip ir kodėl jis klostėsi, arba apie tai, ką mes vadiname abipusiu pažinimu tarpukaryje. Kaip lietuvių visuomenė padeda daugiau sužinoti ne tik apie buitinius dalykus, bet pradeda susipažinti su žydų kultūra, literatūra, atsiranda vertimai į lietuvių kalbą ir atvirkščiai“, – kalbėjo D. Staliūnas.

Diskriminacinė valdžių politika ir santykiai su dominuojančia Bažnyčia, žydų tapatybės pokyčiai – sudarytojai teigia, kad juos domino Lietuvos ir užsienio istorikų tyrimai, nes siekta pateikti objektyvų vaizdą. Tiesa, rašant knygą paaiškėjo, kad yra ir baltų istorijos dėmių.

„Apie LDK laikotarpį, tai, ką galėtumėme pavadinti vidiniu žydų gyvenimu, net ir šaltinių yra mažiaus. Mes beveik visiškai nieko nežinome apie tai, kaip žydų elitas LDK laikotarpiu įsivaizdavo savo politinę tapatybę, ar jie matė save kaip Abiejų Tautų Respublikos žydus, ar kaip LDK žydus. Tą mes galime tik apgraibom pasakyti“, – sakė knygos sudarytojas.

Istorinės studijos „Lietuvos žydai“ leidykla „Baltos lankos“ teigia, kad knyga skirta studentams, dėstytojams, taip pat visiems, kuriems įdomu istorija.

Leidykla tikisi knygos ištraukų pateikti ir istorijos vadovėliuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder