Paryžiuje suskambo nauji Dievo motinos katedros varpai

Paryžiuje suskambo nauji Dievo motinos katedros varpai

Prasidėjus Didžiajai savaitei Paryžiuje suskambo naujieji Dievo motinos katedros varpai. Jie nulieti Dievo motinos katedros jubiliejaus 850-ies metų proga.

Pamirškite varpų gausmą, kuris Paryžiuje skambėjo nuo XIX amžiaus vidurio – juos sūnaus krikštynų proga buvo dovanojęs Napoleonas III-iasis vietoje tų, kurie per Prancūzijos revoliuciją buvo perlydyti į patrankas.

Ekspertai nutarė: skambesys nedarnus, ir nusprendė išlieti naujus pagal viduramžių technologijas, bet naudojant modernią akustikos techniką.

Normandijos liejykloje lydyta bronza buvo pilama į iš molio ir arklio mėšlo sulipdytas formas, bet šios buvo sukurtos kompiuteriu, kad kiekvieno varpo dydis ir sienelių storis atitiktų harmonijos taisykles.

Ceremonijoje dalyvavę paryžiečiai buvo sužavėti.

„Kartais sekmadieniais čia atsivedu visą šeimą pasiklausyti muzikos. Tai puiki vieta pasėdėti tyliai ir pasiklausyti muzikos, dabar girdėsime ir varpus, kurie tokie svarbūs“, – komentavo Jennifer Rasamimana.

Varpus lieję meistrai sako, kad jie skambės kokius 300 šimtus metų. Dabar belieka sugalvoti, kur panaudoti senuosius varpus, kol kas jie saugomi liejykloje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder