Paskutiniai festivalio "Parbėg laivelis" akordai

Paskutiniai festivalio "Parbėg laivelis" akordai

Šiandien baigėsi folkloro festivalis "Parbėg laivelis" keturias dienas džiuginęs klaipėdiečius ir miesto svečius tautinių dainų skambesiu, šokiais, žaidimais ir kitomis pramogomis. Festivalio pagrindinių koncertų metu buvo išryškintos svarbiausiomis pasirinktos temos – šeima ir vėtrungės.

"Pone gaspadine, išgirdom, kad Klaipėda – labai gražus kraštas. O jau bagotas! Jūros, marios aplink. Ir anas ne vandeniu užpildytos, o medumi ir alumi. Iš tų jūrų marių prisigėrę žuvys pačios šokinėja į krantą. Žmonės tik gaudo, kepa ir šveičia“, – tokiais žodžiais renginio vedėjas atidarė "Už stalelio sėdau" pabaigos koncertą ir paaiškino, kas suviliojo folkloro ansamblius iš Lietuvos ir kitų valstybių apsilankyti Klaipėdoje ir šiame renginyje.

Renginiu patenkinti liko tiek dalyviai, tiek žiūrovai, tiek patys organizatoriai.

"Nuostabiai vertinu, nes labai gera organizacija, žymiai geresnė, nei Vilniaus festivaliuose“, – gyrė renginio organizatorius dalyvė iš Vilniaus jaunimo folkloro ansamblio "Mingrė", Jogailė Jurkutė. Vilniaus universiteto ansamblio "Ratilio" atstovė Jūratė Šutaitė džiaugėsi, kad festivalyje dalyvavo tiek daug ansamblių iš užsienio valstybių: Slovakijos, Italijos, Baltarusijos, Kiro, Estijos ir Rusijos.

"Labai įdomu pamatyti kitas tradicijas, pasimokyti jų šokių, dainų ir, tuo pačiu, savo parodyti", – pasakojo J. Šutaitė. Tuo džiaugėsi ir Klaipėdos ansamblio "Vorusnėlė" narė Vilma, kuri apgailestavo, kad ne visų pasirodymus spėjo pamatyti, bet vylėsi tai padaryti ateinančiame festivalyje. Iš viso festivalis galėjo pasigirti daugiau nei trimis dešimtimis dalyvių iš įvairių Lietuvos apskričių ir kitų valstybių.

Viena iš "Parbėg laivelis" organizatorių etnokultūros centro folkloristė Loreta Dargužienė džiaugėsi galėjusi pamatyti įdomius pasirodymus, didžiavosi šių metų renginio naujiena – etnokino vakarais, kurie buvo it alternatyva šalia vykstantiems tradicinių šokių vakarams, gerų įspūdžių jai paliko pasidainavimų vakaras. Moteris šyptelėjo, kad dar turi kur tobulėti: „nenoriu išduoti, kas nepavyko, bet, sakykim, tikrai ne 100% viską įvykdėm, dar turim kur tobulėti, temptis. Bet vis tiek vertinčiau labai teigiamai“.

Moteris teigia, kad dalyviai džiaugiasi ne tik organizacija, bet ir pačia Klaipėda, pasirinkta koncertų vieta prie arkos. Klabėdama apie žiūrovus, L. Dargužienė sakė, kad galėtų jų ir daugiau ateiti, bet nepamiršo paminėti, kad geras oras labai vilioja traukti prie jūros, o dienomis tenka eiti į darbus.

"Bet po darbų arba paplūdimių tikrai nemažai žmonių sueina čia ir skųstis negalim”, – teigė organizatorė.

Renginiui liaupsių negailėjo ir žiūrovė Birutė, lyginusi šį folklore festivalį su pasaka: "tai yra likimo ir gamtos dovana. Ir vedėjai kokie! Jeigu ne šitie folkloro ansambliai, tai kaip jaunimas žinotų, kas buvo praeity? Dainos šokiai, tautosaka... Tai va, mes gyvi oru, folkloro ansambliais ir gera nuotaika“.

 

Moteris tikino, kad per tris dienas, kuriomis lankėsi prie arkos, matė ir jaunų ir pagyvenusių žmonių – „visiems čia dvasios dovana.“ Žiūrovė neprieštarautų, kad festivalis vyktų kad ir kas pusmetį, o organizatorė L Dargužienė sakė jau patyliukais galvojanti apie tai, ką galima patobulinti ateinančiam renginiui, kuris vyks po dviejų metų.

"Ateinantį renginį dar aptarsim, bet minčių tikriausiai kiekvieno galvoje sukasi, ką galima būtų tobulinti, ką gerinti“.

Parbėg laivelis 2014

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder