Pilies džiazo festivalis kelia bures

Pilies džiazo festivalis kelia bures

Trys savaitės - tiek beliko iki birželio 4-5 dienomis miestą sudrebinsiančio XVI Klaipėdos pilies džiazo festivalio, kurio rengėjai nepaisydami sunkmečio diegia naujas iniciatyvas, pretenduojančias į šalies rekordą.

Anot festivalio globėjo Vytauto Grubliausko-Kongo, iki renginio likusį laiką organizatoriai skaičiuoja valandomis, nors didieji darbai - jau atlikti. Nė vienas atlikėjas neatšaukė savo pasirodymo, rėmėjai rado lėšų, renginys, kaip ir anksčiau, bus nemokamas. Jį rengia apie pusšimtį žmonių.

Penktadienį, birželio 4-ąją, Teatro aikštės scenoje šeimininkaus Lietuvos džiazo pajėgos. Drauge su Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Klaipėdos bigbendais bei grupe "Dixxband" pasirodys žinomi džiazo ir popvokalistai Sasha Son(g), Steponas Januška, "Capella'A", Monika Liubinaitė, Kristina Jatautaitė, Kristina Svolkinaitė, Edita Bodrovaitė, džiazo stiliumi atliksiantys žinomus pasaulio muzikos standartus.

[BANERIS]"Šitaip atiduosim seną skolą Lietuvos džiazui", - sakė organizatoriai.

Kitą dieną, šeštadienį, birželio 5-ąją, vyks didysis festivalio koncertas, kuriame pasirodys svečiai: "Ulikhanyan Guintet" iš Armėnijos, Briuselio džiazo orkestras, iš Vokietijos ir Lietuvos džiazmenų suburta komanda "Jazzpower Six", ir ryškiausios šio festivalio žvaigždės - iš Danijos atvyksianti legendinio Miles Davis perkusininkė Marilyn Mazur su grupe ir šiemet 30-metį minintis britų "jazz funk" kolektyvas "Incognito".

Vienas iš dalykų, šiemet reikalaujančių išskirtinio dėmesio ir atsakomybės, yra naujoji festivalio tradicija - vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė "Jaunoji džiazo banga", pasak organizatorių, vienintelis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje ir visoje Europoje. Jame dalyvaus apie 100 kolektyvų, iš viso - apie 2000 dainininkų. Dėl įspūdingo dalyvių skaičiaus ją užfiksuoti ir į Lietuvos rekordų knygą įtraukti ketina agentūros "Factum" atstovai.


Ši šventė sekmadienį, birželio 6-ąją, vyks Vasaros estradoje ir bus tiesiogiai transliuojama per Lietuvos televiziją. Čia jungtinis vaikų ir jaunimo kolektyvų iš visos šalies choras su žinomais solistais, akompanuojamas Klaipėdos bigbendo, atliks šiuo metu rengiamą džiazo muzikos programą. Renginį vainikuos jau dusyk festivalyje viešėjusios britų grupės "Jive Aces" pasirodymas.

Organizatorių teigimu, renkantis kolektyvus šventei, teko susidurti su kitų konkursų bei festivalių rengėjų paliktais pėdsakais - stereotipu, neva atranka neišvengiamai turi būti griežta ir formali.

"Tačiau džiazas ir čia pasirodė esąs liberalus ir demokratiškas, ir nesyk sulaukėme nuostabos dėl sukurtos jaukios atmosferos bei nuoširdaus bendravimo, - džiaugėsi šio projekto vadovė bei sumanytoja Inga Grubliauskienė. - Be to, akivaizdu, kad vaikai džiazo programos mokosi labai noriai. Tikiuosi, kad ši patirtis praturtins visų jaunųjų dalyvių muzikinį skonį."

Pasak V. Grubliausko, nors minimaliai, jau šiemet vaikų ir jaunimo džiazo šventė yra tarptautinio masto - ji sulauks dalyvių iš Kaliningrado. Tikimasi, kad kitais metais dalyvaujančių šalių spektras dar labiau plėsis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder