Prikeliamas nykstantis Antano Smetonos dvaras

Prikeliamas nykstantis Antano Smetonos dvaras

Pradėtas tvarkyti ir turizmo reikmėms pritaikyti pirmojo Lietuvos prezidento Antano Smetonos dvaras Užulėnyje, Ukmergės rajone.

Pirmojo Lietuvos prezidento dvaras prieš trejus metus perduotas Ukmergės savivaldybei. Dvarui atnaujinti skirta 5 mln. litų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, keletą šimtų tūkstančių litų skyrė rajono savivaldybė. Pirmieji į statybvietę suskubo istorinių pastatų tyrinėtojai.

„Šiuo metu radome grindinį, kuris yra to pačio laikotarpio, kaip ir pastatas. Dabar laukiame atsakymo iš kitų institucijų, iš architekto, ar jį mes išsaugosime, ar jį ardysime“, – teigė archeologė Martyna Remenčiūtė.

Praėjusio amžiaus pradžioje šį dvarą prezidentas A. Smetona gavo dovanų 60-mečio proga. Per karą čia buvo įsikūrę vokiečių kareiviai, sovietmečiu – įvairios ligoninės. Dar vėliau ištuštėjęs neprižiūrimas dvaras ėmė nykti.

„Visą kompleksą sudaro beveik 80 hektarų plotas, kompleksą sudaro 17 pastatų. Kadangi finansinė parama tikrai nedidelė tokiam ansambliui, tai pradžioje planuojame sutvarkyti pagrindinius rūmus, kumetyno vieną pastatą ir infrastruktūros bei gerbūvio vieną dalį“, – apie numatomus darbus kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Rima Boškevičienė.

Smetonos arba Užugirio dvaru vadinama teritorija įtraukta į pažintinį maršrutą „Dvarų žiedas“. Teritorijos, tinkančios turizmo, rekreacijos zonoms įrengti, patrauklios ir istorine prasme.

„Bus vykdomos istorinės, edukacinės, kulinarinio paveldo programos. Manyčiau, kad turėtų buti prisiminta prezidento svajonė įkurti čia žemės ūkio mokyklą. Čia ir prezidentienė puoselėjo ir gražino gėlynus, prezidentienė vedė ir tvarkė ūkį. Manyčiau, kad turime atgaivinti tarpukario Lietuvos ir šio dvaro kulinarinį paveldą – Smetonienės uogienes prisiminti, tas garsiąsias obuolienes“, – kalbėjo Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sokolnikienė.

Pasak rajono vadovų, konferencijų organizavimo patalpos, dvaro-sodybos teritorija turės atspindėti to meto architektūros ir kraštovaizdžio stilių.

„Į tą 80 hektarų plotą įeina pakrantės dalis. Čia tilps visi: ir istorikai, ir turistai, ir paveldas. Galima rengti įvairias edukacines programas“, – įsitikinęs Ukmergės savivaldybės administracijos direktorius Juozas Varžgalys.

Rajono vadovų sako, kad diskutuojama apie galimybes dvaro teritorijoje užsiimti bitininkyste, duonos kepimu, teikti žirgyno paslaugas. Dvaro rekonstrukcijos darbus numatyta baigti kitų metų vasarą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder