Reveransas Baltijai

Reveransas Baltijai

Klaipėdietis Edvardas Malinauskas dalyvavo dailininkų, kuriančių miestuose aplink Baltijos jūrą, darbų parodoje Sankt Peterburge (Rusija).

Mes, klaipėdiečiai, džiaugiamės turėdami jūros tapybos dainių mieste. E. Malinausko darbus vertina ir visa Lietuva. Jo drobės yra paplitusios ir daugelyje užsienio šalių. O kaip savo paties paveikslai jam regėjosi kitų dailininkų kūrybos fone?

"Žinai, aš jau nebe autostopu keliaujantis jaunikaitis. Suruošti darbus kelionei ir pačiam susiruošti reikia prisiversti. Kažin ar tokiam žingsniui būčiau ryžęsis - darbus fotografuoti, anotuoti angliškai, vokiškai, rusiškai ir pan., jeigu manęs nebūtų skatinę ir padėję Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arūnas Sakalauskas, Klaipėdos galerijos direktorė Violeta Jusionienė, Lietuvos konsulatas Peterburge", - sakė E. Malinauskas.

Kai pradžioje išsiuntė prašytus tris darbus, parodos organizatoriai paprašė dar, o paskui dar ir dar. Galų gale per parodos atidarymą ponas Edvardas kolegų net atsiprašinėti pradėjo, kad vos ne jo personalinė paroda išėjo.

"Mes susirinkome labai skirtingai dirbantys, skirtingai matantys jūrą. Ir man buvo labai įdomu tą skirtybę pamatyti. Bet kiek nusivyliau, kad ne visų Baltijos šalių marinistai pristatė savo darbus. Labai pasigedau skandinavų, kuriuos menkiausiai pažįstu. Kapitalistai ir yra kapitalistai,- viską pasiskaičiuoja: per daug didelės sąnaudos ir materialine, ir laiko prasme. Parodoje žavėjo tikrai talentingos lenkaitės Agatos Novoselskos drobės, įdomus vokiečio Bernto Vilkės, ruso Jevgenijaus Titovo jūros matymas", - įspūdžiais dalijosi dailininkas, parodoje pristatęs net keturiolika didelio masto drobių.

"Negailestinga miglota jūra jo paveiksluose nutrina ribą tarp vandens ir kranto, griaunančią kopas ir paverčiančią jas klajojančiomis smiltimis ant jūros bangų keterų. Rūsčios jūros dainius labai jaučia Baltiją. Kolorito taupumas pabrėžia jos rūstybę ir nenuspėjamą stichiją. Kiekviena drobė tapybos metro išskirtiniu skoniu nušlifuota tarsi brangenybė", "Kad Baltija būtų tokia švari, kaip Malinausko paveiksluose", - susižavėję lietuvio darbais rašė menotyrininkai.

Nuoširdus priėmimas Lietuvos konsulate, pasivaikščiojimas Nevos prospektu, kelionė traukiniu drauge su sūnumi Pauliumi, kuris palaikė tėvo "dvasinę formą". Na, ir kelios dešimtys naujų gerbėjų toli nuo Lietuvos - toks šios parodos asmeninis derlius spalvingoje klaipėdiečio marinisto E. Malinausko biografijoje.

PATIRTIS. E. Malinausko tapyta jūra keliavo prie tos pačios jūros - tik kitoje valstybėje ir kitame mieste.

Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder