Rusų kinas išlaiko žmogišką dvasią

Rusų kinas išlaiko žmogišką dvasią

Visi puikiai žino tarybinius filmus „Briliantinė ranka“, „Operacija „Y“ ir kiti Šuriko nuotykiai“, „Likimo ironija, arba po pirties“ ar „12 kėdžių“, tačiau koks yra naujasis Rusijos kinas, ką šiandien kuria rusų režisieriai, „TV publika“ klausė didžiausio kino festivalio Lietuvoje direktorės Vidos Ramaškienės.

Pasak festivalio „Kino pavasaris“ direktorės V.Ramaškienės, rusų kinas yra daugiasluoksnis: „Yra režisierių, kurie kuria propagandinį kiną. Yra tokių, kuriems kinas yra verslas, jie siekia uždirbti kuo daugiau pinigų, nes Rusijos, taip pat regionų, esančių aplink ir kalbančių rusiškai, tai yra Kazachstano, Tadžikijos, rinka - didžiulė. Trečia grupė režisierių kuria išskirtinį, autorinį kiną.“

Kaip vieną išskirtiniausių šiuolaikinių autorinio kino kūrėjų V.Ramaškienė įvardija rusų režisierių Andrejų Zviagincevą. „Mes domimės autoriniu rusų kinu ir nuolat vieną kitą rusų filmą parodome festivalyje. A.Zviagincevo filmus taip pat rodėme. Režisierius A.Zviagincevas analizuoja rimtas socialines problemas, o paskutinis jo filmas „Leviatanas“ yra uždraustas rodyti Rusijoje“, - pasakoja V.Ramaškienė.

Filmas „Leviatanas“ nagrinėja korupcijos temą, ji klesti visur, pradedant politine valdžia, baigiant Bažnyčia, analizuoja prarają tarp vargšų ir turtuolių. Šis filmas buvo kritikuojamas V.Putino Rusijos kaip prieštaraujantis oficialiai ideologijai. Tiesa, „Leviatanas“ buvo pripažintas už Rusijos ribų: šiemet pelnė „Auksinį gaublį“ ir buvo nominuotas „Oskarui“ užsienio filmų kategorijoje. Nors „Oskaro“ A.Zviagincevo filmas negavo, jis atiteko lenkų filmui „Ida“, tačiau „Leviatanas“ dar buvo apdovanotas Londono bei Abu Dabio kino festivaliuose.

Anot V.Ramaškienės, juosta „Leviatanas“ pasakoja apie paprasto žmogaus likimą: „Filme kalbama apie paprasto žmogaus, įsikūrusio labai gražioje vietoje prie upės, gyvenimą žemėje, kurią jis paveldėjo iš protėvių ir kurioje planavo sukurti gražią šeimą. Viskas pasisuka kita linkme, kai valdžia toje vietoje nusprendžia statyti cerkvę. Stačiatikių ir politikų valdžia sužlugdo žmogų tam, kad galėtų jo žemėje statyti cerkvę, o žmones išgrūsti iš tos vietos. Tai labai rimtas filmas.“

Juosta „Leviatanas“ buvo įkvėpta tikros vyriškio iš Jungtinių Amerikos Valstijų istorijos, kai jis, pralaimėjęs ginčą dėl žemės nuosavybės, buldozeriu sugriovė miestelio rotušę ir buvusio mero namą, o po to pasikorė. Ši daugiasluoksnė juosta taip pat yra šiuolaikiška biblinės Jobo istorijos interpretacija, kritikuojanti dabartinę Rusijos valdžią. Filmas pasakoja apie žmogaus kovą su korumpuotais valdančiaisiais. Arba, kaip sako pats režisierius, tai mažo žmogaus susidūrimas su milžiniška struktūra, Leviatanu.

A.Zviagincevas yra žinomas ir iš ankstesnių darbų. Jo juosta „Jelena“ 2011 m. Kanų kino festivalyje „Ypatingo žvilgsnio“ programoje laimėjo Žiuri prizą. Filmas „Tremtis“ 2007 metais konkuravo dėl „Auksinės palmės šakelės“, o juosta „Sugrįžimas“ 2003-iaisiais buvo apdovanota pagrindiniu prizu Venecijos kino festivalyje.

Parengta pagal priedą „TV publika“

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder