Teatro diena suvienys aktorius iš visos šalies

Teatro diena suvienys aktorius iš visos šalies

"Dainų šventė man yra linksmas žmogus, norintis dainuoti, šokti, nepriverstas - dainuojantis skvere, kartu su kaimynu ir nepažįstamu žmogumi. Tai nuostabiausia šventė, vienas iš didingiausių paveldo reiškinių", - sakė 2014 metais vyksiančios XIX Dainų šventės Teatro dienos režisierius Valentinas Masalskis. Tokia diena vyks pirmą kartą, tikimasi tūkstantinę minią aktorių iš visų Lietuvos regionų teatrų skaitysiant mūsų literatūros milžino Kristijono Donelaičio raštus.

Stiprybė - gausumas

"Kadangi Lietuva yra dainuojanti, šokanti, taip pat ji yra ir vaidinanti. Tiek daug yra mėgėjų teatrų, žmonių, kurie savo iniciatyva ateina repetuoti vakarais, nori dalyvauti teatriniame judėjime, yra apsėsti Juozo Miltinio bacila. Šventės rengėjai man pasiūlė sustyguoti tą dieną, ir aš pagalvojau, ko imtis, kad nebūtų eklektikos, tad sieksime susitarimo. Pasikviečiau kompozitorę Nijolę Sinkevičiūtę ir dailininkę Renatą Valčik. Mums labai gerai išpuolė, kad galime prisiliesti prie Kristijono Donelaičio kūrybos, yra 300-osios jo gimimo metinės. Mūsų stiprybė yra gausume, o ne kokybėje - visi žmogiukai, jauni aktoriai, vaikai, senjorai susivienytų", - sakė režisierius.

Vaidintojai atvyks bene iš 70 šalies miestelių ir kaimų. V. Masalskis pabrėžė, jog pasaulyje aktoriai neskirstomi į profesionalus ir mėgėjus. Yra tik finansuojami teatrai ir tie, kurie išsilaiko patys ir išsikovoja publiką, dalyvauja teatrų festivaliuose.

"Aš parengiau sutrumpintą "Metų" scenarijų, teatrai gali dar jį karpyti, kaip nori, pakeisti arba paimti tik vieną monologą. Ir bandysime juos sujungti tik per Donelaitį. Lėlių teatrai vaidins rašytojo pasakėčias, vaikai liesis tik prie metų laikų, nes viso teksto dar nesupranta. Kiekvienam metų laikui vaizduoti bus po 200 aktorių", - sakė pokalbininkas, nuo šiol kiekvieną savaitgalį su docente Danute Vaigauskaite važinėsiantis po miestelius ir darysiąs atranką. V. Masalskio Jaunimo teatras taip pat prisidės - ritmo, judesio pasirodymu.

Bus speciali programa "Dyvų dyvai", kurioje pasirodys klounai, mimai, kojūkininkai, ugnies pūtėjai, žonglieriai. Tarp medžių bus ištempti lynai akrobatams. Vyks vaikų jomarkas.

Pagalvota apie drabužius: apatinė jų dalis bus juoda, viršutinė - spalvota. O kadangi Lietuva - pieno kraštas, aktoriai publiką vaišins pienu iš bidonėlių ir duona.

Donelaitis neaplenks Klaipėdos

Vasarą Klaipėdoje, kai miestas bus gyvesnis, turėtų vykti vienos dienos šventė "Donelaitis mieste". Jau vyksta derybos su Laikrodžių muziejumi, perkėla, autobusų parku.

"Pradėsime nuo Laikrodžių muziejaus, vėliau išeisime į miestą, važinėsime autobusuose kartu su visais žmonėmis, eisime į perkėlą. Renginį filmuotų vilniečiai, ir baigiantis šventei Turgaus aikštėje rodytų dalyvius ir praeivius. Norėtųsi įtraukti ir menininkus. Jeigu mums tas "blynas" pavyktų, tuomet kitai Dainų šventei galėtume prisiliesti prie kitų autorių - Balio Sruogos, Maironio", - sakė režisierius.

Važiuojantys į viltį

Dainų šventėje V. Masalskis nenorėtų matyti suskirstytų vietų dainorėliams, kad jie galėtų dainuoti kur nori. Jam labai džiugu žiūrėti, kaip vaikai iš kaimų važiuoja į tą šventę, spindėdami laime, galbūt pirmą kartą pamatysią Vilnių. Jis sako: "Jie važiuoja į viltį."

Režisierius galvoja, kad norintis šokti, dainuoti žmogus nežudys, neapspjaus, neįžeis kito. Toks teikia didesnių vilčių.

"Aš sakau aktoriams, kad man svarbu jų dalyvavimas. Mes nesiekiame estetinių nei meno aukštumų, siekiame prisiliesti prie Donelaičio, kaip mes jį suvokiame ir sugebame. Ir nebūtina kalbėti hegzametru, pagyvenęs žmogus galės skaityti iš lapuko. Pasiūlėme, kad vaikai turėtų į centrą siųsti žinutę, telefonu nufilmavę save, skaitančius posmą, kad mieste galėtume rodyti jų visų veidus", - sakė režisierius.

Teatro dieną norėta rengti Sereikiškių parke, bet apsigalvota, idant neištryptų jo gražiųjų erdvių. Šventė turėtų vykti Gedimino pilies papėdėje, skvere prie Valdovų rūmų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder