Teatro puošmena traukiama iš užmaršties

Teatro puošmena traukiama iš užmaršties

Daugiau kaip prieš du dešimtmečius skulptoriaus Algirdo Boso sukurta, tačiau nesumontuota ir pamiršta Klaipėdos dramos teatro puošmena - bareljefas-pano "Dialogas" - iš naujo skinasi kelią į dienos šviesą. Vėl bus svarstoma galimybė įgyvendinti šį projektą.

Papuošti Klaipėdos dramos teatro fasadą iš Teatro aikštės pusės buvo nuspręsta restauruojant šią kultūros įstaigą 1987-aisiais. Per dvejus metus A. Bosas sukūrė bareljefą-pano, vaizduojantį menininką-kūrėją su Pegasu, mūzomis ir fachverkinės architektūros fragmentais kaip aliuzijomis į senąją uostamiesčio architektūrą, su lotyniškais užrašais. Kūrinys buvo pagamintas iš bronzos su šlifuoto granito plokštėmis. Jis turėjo užimti 100 kv. m sienos, bronzinės detalės - apie 56 kv. m. Projektas buvo suderintas su Kultūros ministerija, tačiau restauruoto teatro atidarymui įspūdingo masto bareljefinis pano nebuvo sumontuotas, nes Lietuvai atgavus nepriklausomybę pritrūko lėšų šiems darbams.

Kūrinys buvo laikomas Klaipėdos dramos teatro rūsiuose ir ilgainiui užmirštas. Kai avarinės būklės teatras buvo uždarytas, jo vadovo Gedimino Pranckūno rūpesčiu sandėliuose laikytos bronzos plokštės buvo pergabentos į garažą, tačiau niekas nepasirūpino kūrinio sumontavimą įtraukti į vėl rekonstruojamo Klaipėdos dramos teatro projektą.

Savo kūrinio nepamiršo tik jį sukūręs skulptorius. Išskirtinės vertės meno kūrinio likimu susirūpino ir grupė visuomenininkų - VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra". Jų iniciatyva skulptūrinė kompozicija buvo inventorizuota ir nustačius, jog kūrinys išsaugotas - pateikta paraiška Lietuvos kultūros tarybai.

Pasak VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" vadovo Arvydo Girdzijausko, teikiant paraišką A. Boso kūrinio sumontavimui iš valstybės biudžeto paprašyta 86 886 Eur (300 tūkst. Lt). Tokia suma, anot pokalbininko, prašoma remiantis preliminariais kūrinio autoriaus skaičiavimais. Po to uostamiesčio delegatai dar papildomai kreipėsi į kultūros ministrą Šarūną Birutį prašydami atkreipti dėmesį į unikalų meno kūrinį.

"Kultūros ministras palaiko šį projektą ir pažadėjo padėti surasti lėšų jo finansavimui, tačiau kūrinio montavimo sąmatą reikia patikslinti. Labai džiaugiamės, kad Klaipėdos dramos teatras išsaugojo kūrinį, tačiau vis dėlto 2 detalių iš 33 trūksta, be to kūrinį reikės atnaujinti ir jo montavimas dėl didelių mastelių bus gana sudėtingas ir brangiai kainuos. Kokiomis priemonėmis geriausiai jį sumontuoti ir kiek tai kainuos, reikia paskaičiuoti tiksliau", - sakė VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" vadovas.

"Tiesą sakant, man jau nusibodo tą patį per tą patį kalbėti. "Dialogą" jau svarstė ir patvirtino kultūros, meno, architektūros ekspertai, tačiau per ketvirtį amžiaus pasikeitė karta ir vėl tą patį reikia iš naujo įrodinėti, bet tokia jau yra formali tvarka", - sako A. Bosas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder